שתף קטע נבחר

מתמסחרים: מי משקיע בסחורות?

שוק הסחורות הוא עצום בגודלו ולא מעט משקיעים (בעיקר בחו"ל) נסחפים להשקעה זו. מי משפיע על מחירי הסחורות והאם בכלל כדאי לכם להשקיע בנפט, בחיטה, בתירס, בסוכר, בזהב, בקקאו?

הציפיות לעלייה בביקושים ולירידה בהיצע הפכו את ההשקעה בסחורות לאטרקטיבית במיוחד, כשהרציונל הוא כי בטווח הארוך מחירי הסחורות ימשיכו לעלות. אך בכל זאת אנחנו חושבים שאפיק השקעה הזה אינו מומלץ.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

אוכלוסיית העולם מונה כיום כ-7 מיליארד אנשים, ותחזיות של האו"ם הן כי תגדל ל- 10.9 מיליארד איש עד 2050. הצמיחה האדירה מצריכה גידול משמעותי באספקת חומרי גלם כמו מזון, מים, אנרגיה ועוד. מנגד משאבי הטבע בעולם הולכים ומתכלים וישנן הערכות כי כבר בעתיד הקרוב אנו צפויים להיתקל במחסור. בחלק מהמקרים מדובר בהידלדלות משאבים דוגמת הנפט, ובחלק אחר הגעה לגבול יכולת הייצור דוגמת שטחים לגידול סחורות חקלאיות. כך שהציפיות הן לעלייה בביקושים ולירידה בהיצע.

 

סיבות נוספות להשקעה בסחורות הן הגנה מפני אינפלציה, האפשרות להרוויח מהצמיחה של הכלכלות המתפתחות ולגדר סיכונים בהשקעות אחרות. בחו"ל השקעה בסחורות משמשת לא פעם להקטנת תנודתיות תיק השקעות והיא נפוצה יותר מאשר בארץ, ומהווה כ- 5% מתיק ההשקעות.

 

במי בעיקר תלוי המחיר?

גודלו העצום של שוק הסחורות מאפשר מגוון רחב מאוד של השקעות, בפרופילי סיכון משתנים. שוק הסחורות מחולק לשישה סגמנטים: שוק האנרגיה (נפט וגז) הגדול ביותר, שוק המתכות הפשוטות (אלומיניום, פלדה, בדיל ועוד), שוק המתכות היקרות (זהב, כסף, פלאדיום ועוד), שוק הגרעינים (חיטה, תירס, סויה ועוד), שוק לסחורות רכות (סוכר, קקאו, קפה) ושוק הבשר.

 

 

לכל סחורה מאפיינים משלה, דוגמא בולטת היא ההבדל בין סחורות חקלאיות לשאר הסחורות. סחורות חקלאיות מושפעות בעיקר בטווח הקצר ממזג האוויר, והתאמות המלאים הן יחסית מהירות וקצרות טווח, בשונה מכריית מתכות והפקת נפט. עיקר ההשפעה על מחירי הסחורות הן ציפיות המשקיעים בנוגע לביקוש וההיצע העתידי. עיקר הפעילים בשוק הם ספקולנטים ולא צרכנים ישירים של הסחורות, והם המשפיעים העיקריים על מחירי הסחורות ועל התנודתיות במסחר.

 

זהירות, לא מומלץ

השקעה בסחורות היא דרך חוזים עתידיים, השקעה כזו מאופיינת במינוף גבוה מאוד. ועבור המשקיע הממוצע אפיק השקעה זה אינו מומלץ. בשנים האחרונות ההשקעה בסחורות, נעשתה אפשרית גם באמצעות תעודות סל ו/או קרנות נאמנות, והפכה לקלה ונגישה יותר. ההשקעה בתעודת סל פשוטה מאוד למשקיע המעוניין להרוויח מעלייה במחיר הסחורה. היתרון העיקרי במכשירים אלה הם האפשרות להשקיע גם בסכומים קטנים ומגוון הסחורות אחריהן ניתן לעקוב. גם קרנות הנאמנות ותעודות הסל חשופות לסחורות דרך חוזים עתידיים, אך כלים אלו אינם יעילים מבחינת מעקב ושיקוף אמיתי של תנודת המחיר, ולכן אינם מומלצים.

 

דרך עקיפה והמומלצת על ידינו היא קניית תעודות סל / קרנות נאמנות המשקיעות בחברות החשופות למחירי הסחורות כמו חברות נפט או כריית זהב וחברות חקלאות, לדוגמא: תעודת סל לחברות החשופות למחירי החקלאות MOO, או לחברות אנרגיה XLE. וכך נחשפים לחברות המשופעות ממחירי הסחורות ומנטרלים את החיסרון המובנה בהשקעה ישירה בסחורות או בקרנות העוקבות אחר מחיר הסחורה.

 

הכותב הוא אנליסט דסק ני"ע זרים בלאומי שוקי הון


פורסם לראשונה 22/10/2014 17:13

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים