שתף קטע נבחר

בריטניה: תלמידות חרדיות נשאלו על יחסי מין

איגוד בתי הספר היהודיים-אורתודוכסיים בבריטניה מאשים את משרד החינוך ש"שם על הכוונת" את בתי הספר היהודיים, תוקף אותם בביקורי פתע מצד הפיקוח, ומציב בפני התלמידים - בחלקם קטינים חרדים - שאלות הנוגדות את אורח חייהם. יו"ר הארגון: "הפכנו למטרה. הקהילה שלנו תחת מתקפה"

התלמידות החרדיות תושאלו על סקס - המנהלים טענו לאנטישמיות: ה"גרדיאן" הבריטי מדווח על תלונה חריפה ויוצאת דופן שהופנתה על ידי איגוד בתי הספר היהודיים-אורתודוכסיים (NAJOS) כלפי הרשויות הבריטיות.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

במכתב נזעם שנשלח למשרד החינוך הבריטי, לפני כשבוע, נטען כי צוות פיקוח "שם על הכוונת" את בתי הספר היהודיים, ולצד שאלות "לא ראויות", כהגדרתם, שהופנו כלפי התלמידות חרדיות - נערכו מספר חריג של ביקורי פתע, מה שהוביל לטענתם לצלילה דרמטית ומפתיעה של דירוג בתי הספר היהודיים.

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

דובר הפיקוח הבריטי אישר את דבר קיום הבדיקות והתשאולים, אך מכחיש מכל וכל כי מדובר במניעים אנטישמיים.

 

"אנחנו מאוד מודאגים ממבול הבדיקות", אמר ג'ונתן רבסון, מנכ"ל NAJOS ל"ג'ואיש צ'אנל", והוסיף כי "אם אתה בודק 30% מכלל בתי הספר היהודיים - כולם בביקורות פתע ללא התראה - זה ללא ספק מספר לא פרופורציונאלי ביחס לכלל הבדיקות הנערכות בבתי הספר. ואם אתה ממקד מוסדות מסויימים מבחינת השתייכות אמונית, אתה מנציח סטריוטיפים".

 

יו"ר האיגוד, הרב ג'ונתן גוטנטג, ציין אף הוא כי "לא רק שנראה כי בתי הספר היהודיים הופכים ליעד לביקורת ובדיקות פתע - במקרים מסויימים הגיעו הפקחים לבתי הספר עם אג'נדה שנויה במחלוקת, תוך שהם שואלים את התלמידים שלנו שאלות לא ראויות עבור תלמידים מרקע אורתודוכסי".

 

"הקהילה שלנו תחת מתקפה"

על פי הדיווח, במהלך החודש האחרון נערכו בבתי הספר היהודיים בבריטניה שלושה ביקורי פתע. בין המוסדות - בית הספר התיכון של

"בית יעקב" החרדי, בית ספר יסודי לבנות בסלפורד ו"בנות ירושלים" בהוקני. משיחה שערך הצוות החינוכי עם התלמידות לאחר התשאולים, התברר כי הן נחקרו על ידי המפקחים החינוכיים גם על מערכות יחסים שבינו לבינה ויחסי מין.

 

תלמידות בנות תשע סיפרו כי נשאלו אם הן יודעות מהו אורח חיים הומוסקסואלי, מה הרגלי השימוש שלהן באינטרנט - וכן כיצד באים תינוקות לעולם. רבסון ציין כי "הלמידות חשו מותקפות מהשאלות", והוסיף כי הצוות והתלמידות היו בטראומה מהתחקיר.

 

ג'רמי דרפורד, מנהל בית הספר היהודי-ליברלי בלידס, ציין כי המדיניות הנוכחית של הרשויות הבריטיות משדרת חוסר אמון בשיקול הדעת המקצועי של המנהלים היהודים. אם בהתחלה חשבנו שבתי ספר דתיים מקודמים, עכשיו ברור שהם הפכו למטרה", אומר דרפורד, ומוסיף: "זה שמפקח יופיע פתאום בדלת בית הספר, לא פותר דבר ללא דיאלוג מקצועי".

 

בחודש שעבר החליטו הרשויות בממלכה המאוחדת להוריד את דירוגם של מספר בתי ספר לאחר ביקורי פיקוח. בית הספר JFS בלונדון, למשל, המוגדר כאחד מבתי הספר היהודיים הטובים באירופה כולה - הוצנח מדרגת "מצטיין" ל"טעון שיפור" - ירידה דרמטית שפגעה במלגות המוסד.

 

כאמור, הקבוצה המייצגת את בתי הספר הספר שבמרכז הפרשה (NAJOS), שלחה קבילה למזכיר החינוך הבריטי, ניק מורגן, על התנהגותם של המפקחים בעת ביקוריהם בבתי ספר חרדיים. במכתב טוען ג'ונתן רבסון כי הצוותים יצרו "אווירה של עוינות", ולא עקבו אחר העקרונות המנחים של משרד החינוך הבריטי. העקרונות המנחים, אגב, נקבעו לאחר שערורייה אחרת, שבמרכזה עמדו בתי ספר מוסלמיים בבירמינגהם, שם נשאלו התלמידים לדעתם על נישואין חד-מיניים.

 

"הפיכת בתי הספר היהודיים למטרה, הוא דבר בלתי מתקבל על הדעת", כתב. "זה מצביע על סדר יום אחר, וזה מאוד מטריד, במיוחד כאשר תופעות אנטישמיות נמצאות בעלייה. הקהילה שלנו נמצאת תחת מתקפה... האתוס והערכים היהודיים נחקרים באווירה של עוינות". רבסון הוסיף כי הביקורים ערערו את שלוותם של התלמידים.

 

דובר הפיקוח: מכחיש את הטענות

בניגוד לעמדתו הרשמית של הארגון ושל חלק מבתי הספר החברים בו, יש גם מנהלים המסרבים להתרגש מגל הבדיקות הנוכחי. רוברט ליץ', מנהל בית הספר היסודי-יהודי "סיני" בקנטון, ציין כי גם הוא מרגיש תחת זכוכית מגדלת, אך הוסיף: "אם אין לך מה להסתיר, אין לך מה לדאוג".

 

גם ג'ונתן גולדשטיין, יו"ר סוכנות בתי הספר היהודים (PaJeS), מזהיר כי לא ניתן לקפוץ למסקנות חפוזות ופשטניות נוכח שרשרת האירועים, ומציע לעקוב אחר המצב ולבדוק אותו לאורך זמן. "אי אפשר לבודד מספר אירועים בודדים בבתי הספר שנבדקו, ולהשליך מכאן על המערכת כולה", הוא אומר. "האימון בגישה האוביקטיבית של רשויות הפיקוח, היא אינטרס של כולם: בתי הספר, ההורים והתלמידים".

 

מכתבו של רבסון לא נשאר ללא תגובה. דובר רשויות הפיקוח ציין בתגובה כי "כי בתי הספר היהודיים לא הפכו למטרה, ולא מוקדו לביקורי פתע באופן לא פרופורציונאלי".

 

הדובר שב והדגיש כי "האתוס והערכים היהודיים לא הוטלו בספק, אך עם זאת, הפקחים חייבים לשאול שאלות שנועדו לבחון את מצבם של התלמידים ורמת מוכנותם לשלב החינוך או התעסוקה הבאים בבריטניה המודרנית. הפקחים מתבקשים להתאים את השאלות לגיל התלמידים, אך במקביל לבדוק את מידת ההבנה והסובלנות שמגלים התלמידים כלפי אחרים המנהלים אורח חיים שונה משלהם".

 

"הגרדיאן" מציין כי שאלות דומות שהפנו מפקחים כלפי תלמידים צעירים, בבית ספר מוסלמי בלוטון השנה, הביאו לעימות בין הורים למפקחי משרד החינוך הבריטי. כל התקשורת במדינה סוברים כי גל הביקורים הנוכחיים הגיע בעקבות פרשת "הסוס הטרויאני" ביוני השנה, שבו הואשמו גורמים מוסלמים רדיקליים בניסיון להשתלט על מערכות חינוך ממלכתיות בעיר ברמינגהם, ולהשפיע על תלמידיה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב פרידמן
"שואלים את התלמידות שלנו שאלות לא ראויות" (אילוסטרציה)
צילום: יואב פרידמן
מומלצים