שתף קטע נבחר

הפלסטינים מיתנו את כמות המזומן בישראל

השיפור הכלכלי ברשות הפלסטינית בשנת 2013, בעיקר עקב גידול ביצוא לישראל וגידול במספר העובדים הפלסטינים המקבלים שכר במזומן, הגדיל את כמות המזומנים ברשות הפלסטינית. התוצאה: ההפקדות של הרשות בבנק ישראל גדלו, ולראשונה סך המזומן במשק עלה בשיעור מתון של 5% בלבד

הפלסטינים חייבים לחברת החשמל יותר ממיליארד וחצי שקל? לבנק ישראל ממשיכים לזרום מדי חודש מאות מיליוני שקלים מהרשות הפלסטינית, ואלו מצטרפים למיליארדים המופקדים שם ומניבים גם ריבית.

 

 

הדו"ח השנתי של מחלקת המטבע בבנק ישראל שפורסם אתמול (א'), מעלה כי בעקבות שיפור כלכלי בשנת 2013 ברשות הפלסטינית, בעיקר עקב גידול ביצוא לישראל וכן גידול במספר העובדים הפלסטינים המקבלים את כספם במזומן, גדלו עודפי המזומנים ברשות הפלסטינית, כתוצאה מכך גדלו גם ההפקדות של הרשות בבנק ישראל.

 

כך מדי חודש מעבירים הפלסטינים מאות מיליוני שקלים לבנק ישראל להפקדה. המציאות הזו קיימת כבר כמה שנים, אלא שהגידול בכמות ההפקדות אשתקד, העומד על כ-5 מיליארד שקל, משפיע גם על המשק הישראלי והביא לשינוי משמעותי בכמות המזומן במשק.

 

על פי הנתונים, מחזור המזומן במשק שהסתכם ב-58 מיליארד שקל, גדל בשיעור מתון של 5% (3% ריאלית) מהשנה הקודמת, בעוד מזה שנים קצב הגידול עובר את ה-10% בשנה (למעט 2008 - שנת המשבר הכלכלי העולמי).

 

כמות המזומן במשק משתנה מדי שנה בהתאם לכמות השטרות שנכנסו למחזור וכמות השטרות שיצאו מהמחזור. שני הגורמים ליציאת שטרות מהמחזור הם בלאי של השטרות (בהיקף של מיליוני שטרות בשנה, בשווי מאות מיליוני שקלים) וכסף שמפקידים הבנקים בבנק ישראל.

 

כך מחזור המזומן במשק כולל את סך כל הכספים (במזומן) שמחזיק הציבור וכן הכספים הנמצאים בכספות הבנקים. כאמור, כל שאר השטרות השוכבים במרתפי בנק ישראל - אותם מפקידים הבנקים השונים, אינם נכללים במחזור.

 

בבנק המרכזי שוכבים מיליארדי שקלים שמקורם מהרשות הפלסטינית, זאת במסגרת הסכמים המחייבים את ישראל לקלוט את המזומנים של הרשות להפקדה, וכן במקרה הצורך גם להחליף שטרות בלויים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים