שתף קטע נבחר

ארה"ב "שיחדה" נאצים כדי שיעזבו המדינה

תחקיר של סוכנות AP מגלה כי ארה"ב שכנעה עשרות חשודים בפשעי מלחמה נאציים לעזוב את שטחה בזכות פרצה בחוק: הם המשיכו לקבל מיליונים דרך הביטוח הלאומי אף שאזרחותם נשללה. ארבעה מהם מקבלים תשלומים עד היום

עשרות חשודים בפשעי מלחמה נאציים שהתגוררו בארצות הברית אחרי מלחמת העולם השנייה קיבלו מהרשויות מיליוני דולרים מכספי משלם המסים האמריקני, בתמורה לכך שהודו במיוחס להם ועזבו את המדינה. כך נחשף בתחקיר שפרסמה היום (ב') סוכנות הידיעות AP.

 

לפי התחקיר, הכספים הועברו בתור תשלומי הביטוח הלאומי האמריקני, תוך ניצול פרצה בחוק. הפרצה הזו אפשרה בפועל למשרד המשפטים האמריקני להציע תמריץ כספי לחשודים במעורבות בפשעי הנאצים ולהבטיח להם שאם יעזבו את שטח ארה"ב - יוכלו לשמור על הטבות הביטוח הלאומי שלהם. זאת, בניסיון לחסוך דיונים משפטיים ממושכים ולגרש כמה שיותר נאצים בהקדם האפשרי.

מרטין ברטש. קיבל תשלומים עד מותו ב-1989 (צילום: AP) (צילום: AP)
מרטין ברטש. קיבל תשלומים עד מותו ב-1989(צילום: AP)

מרטין הארטמן. כיום בן 95 ומתגורר בברלין (צילום: AP) (צילום: AP)
מרטין הארטמן. כיום בן 95 ומתגורר בברלין(צילום: AP)
 

בסך הכול, מאז 1979, לפחות 38 מתוך 66 חשודים במעורבות בפשעי הנאצים שעזבו את ארה"ב שמרו על הטבות הביטוח הלאומי שלהם. ברשימת האנשים שהמשיכו לקבל הטבות מופיעים כמה חיילי אס-אס החשודים כי היו שומרים במחנות ריכוז והשמדה, מדען הטילים ארתור רודולף שפעל בשירות הנאצים, ואזרח פולני ששיתף פעולה עם הנאצים וארגן את מעצרם ורציחתם של אלפי יהודים פולנים.

 

מהתחקיר עולה כי ארבעה ממקבלי ההטבות עודם בחיים וממשיכים להתקיים על חשבון כספי ציבור אמריקניים. אחד מהם הוא מרטין הארטמן (95), לשעבר חייל אס-אס במחנה הריכוז זקסנהאוזן בגרמניה, שעבר מאריזונה לברלין ב-2007, רגע לפני שנשללה ממנו אזרחותו האמריקנית. גם יאקוב דנציגר (90), ששימש שומר באושוויץ, שב מאוהיו לגרמניה ב-1989 לאחר שגילה כי הרשויות החלו בתהליכים לגירושו מהמדינה.

יאקוב דנציגר. עזב את אוהיו כשגילה שעומדים לגרשו (צילום: AP) (צילום: AP)
יאקוב דנציגר. עזב את אוהיו כשגילה שעומדים לגרשו(צילום: AP)

דנציגר כיום, בביתו בקרואטיה (צילום: AP) (צילום: AP)
דנציגר כיום, בביתו בקרואטיה(צילום: AP)
 

הוא עבר בהמשך לקרואטיה ושם הוא מתגורר עד היום. בנו, שעדיין נמצא בארה"ב, אישר כי אביו ממשיך לקבל הטבות מהביטוח הלאומי האמריקני. המדיניות השנויה במחלוקת הביאה גם את מרטין ברטש, יליד רומניה שהיה שומר במחנה הריכוז מאוטהאוזן באוסטריה והיגר לארה"ב ב-1955, לשוב לווינה בחשאי ב-1987 אחרי שהגיע להסכם עם הרשויות האמריקניות. יומיים אחרי נחיתתו נשללה ממנו אזרחותו האמריקנית, אולם הוא המשיך לקבל כספים מארה"ב עד מותו, כעבור שנתיים.

 

בתחקיר של AP נמצא גם כי המדיניות הזו של משרד המשפטים עוררה מחלוקת פנימית בקרב גופי הממשל: ב-1997 מחה מנהל הביטוח הלאומי באופן רשמי על השימוש שעושות הרשויות בכספי ההטבות, וגם דיפלומטים ממחלקת המדינה האמריקנית התנגדו לכך נחרצות. המחאה הביאה בסופו של דבר להפסקת המנהג - אולם תשלום ההטבות נמשך עד היום.

 

"לא מתקבל על הדעת שפושעי מלחמה נאצים ממשיכים לקבל כספי הטבות שנים רבות אחרי שהם הוכרזו עבריינים בארצנו", הצהירה בתגובה לפרסום חברת בית הנבחרים קרולין מאלוני, היושבת בוועדה האמונה על רפורמות בממשל. היא התחייבה ליזום חקיקה שתשים לכך קץ. גם רבי מרווין הייר, מנהל מרכז שמעון ויזנטל בלוס אנג'לס, הצטרף לקריאתה לסגור את הפרצה בחוק: "אנחנו למעשה מתגמלים אותם, זה לא הגיוני בכלל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אחד הנמלטים, מדען הטילים ארתור רודולף
צילום: AP
מומלצים