שתף קטע נבחר

מחשש למוות: נשים בהריון עם שפעת יטופלו מיד בטמיפלו

האיגוד האמריקני למיילדות ממליץ על טיפול מיידי בנשים בהריון הסובלות מתסמיני שפעת, גם ללא בדיקות מעבדה, זאת לנוכח שיעור התמותה הגבוה בהריון בשל המחלה וסיכונים לעובר. הנחיות דומות הועברו גם לרופאים בישראל

הריון מעלה את סיכון התמותה משפעת: עובדה זו הביאה למתן הנחיות חדשות לרופאים, המורות על טיפול מיידי בכל אישה הרה המגלה תסמיני שפעת, גם ללא בדיקות מעבדה. ההמלצות החדשות של האיגוד האמריקני לגינקולוגיה ומיילדות הועברו באחרונה גם לכל הרופאים בישראל.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >> 

 

עוד על שפעת:

האם ההצטננות שלכם היא שפעת? מדריך מחלה

אבחנו עצמכם: יש לי שפעת או רק הצטננות?

מי שכבר חלה צריך חיסון? 10 מיתוסים על שפעת

 

על פי הסטטיסטיקה, קיים סיכון גבוה במיוחד לתחלואה ולתמותה משפעת בשליש השלישי להריון ובארבעת השבועות שלאחר הלידה. נתונים מארצות הברית מגלים כי כ-5% ממקרי התמותה משפעת הם של נשים בהריון.

 

שפעת מעלה את הסיכון למומים מולדים בעובר, הכוללים שפה שסועה, פגיעה מוחית ומומי לב, ומחקרים מצביעים גם על קשר בין שפעת להפלות ספונטניות, לידה מוקדמת, משקל לידה נמוך ואף מוות תוך רחמי. התחלואה הנפוצה ביותר כתוצאה משפעת היא דלקת ריאות, המתרחשת ב-12% מהמקרים.

 

מסיבות אלה מנחה כאמור האיגוד האמריקני להתחיל טיפול מיידי בנשים בהריון המגלות את תסמיני המחלה. הטיפול מתבצע בתרופה טמיפלו במשך חמישה ימים במינון של 75 מ"ג פעמיים ביממה, ובאינהלציות זמיביר פעמיים ביממה במשך עשרה ימים. בתוך כך הונחו הרופאים לחסן את כל הנשים בהריון ואת אלה המנסות להרות, כנגד שפעת. ההנחיות הועברו כאמור גם לנשים בישראל.

 

"בהתפרצות שפעת החזירים ראינו שנשים בהריון חלו יותר ומתו יותר משאר האוכלוסיה", אומרת פרופ' קלריס ריזנברג, מומחית למחלות זיהומיות. "בזמן ההריון יש ירידה בתנגודת החיסונית בשל השינויים ההורמונליים והפיזיולוגיים.

 

"אם אישה הרה מגיעה עם תסמיני שפעת, בעונה של שפעת, אנחנו מתחילים טיפול עוד לפני שמקבלים את התשובות. ההידרדרות למצב מסכן חיים משפעת יכולה להיות מהירה מאוד, והטיפול יעיל כשנותנים אותו כמה שיותר מהר".

 

בישראל רצים להתחסן

בינתיים נרשמת הצלחה גדולה לחיסוני השפעת השנה: עד כה חוסנו מעל חצי מיליון ממבוטחי הכללית ו-33 אלף ממבוטחי לאומית נגד שפעת, ועומס רב נרשם בתורים לחיסון בכל הקופות. החיסון בזריקה ניתן ללא מרשם רופא וללא תשלום ישירות אצל האחות. החיסון בתרסיס ניתן בהנחה ומיועד לגילאי שנתיים עד 49.

 

שפעת נגרמת על ידי וירוסים ממשפחת אורתומיקסו, ובהם אינפלואנזה A, B, ו-C. לאחר ההדבקה בווירוס משתכפל הנגיף תוך שבוע, אז פורצים התסמינים. אלה כוללים כמעט תמיד חום גבוה, כאב ראש, כאבי שרירים ועייפות. תסמינים אחרים כמו נזלת, כאב גרון או תחושת לחץ בחזה שכיחים פחות בשפעת.

 

כיום מאותרים מבעוד מעוד מספר נגיפים על ידי ארגון הבריאות העולמי, ומהם מופק מדי שנה חיסון לשפעת מעודכן המגן מפני שלושה או ארבעה תתי-זנים של המחלה.

 

שפעת שונה לחלוטין מהצטננות מבחינת הפעולה בגוף, אם כי לעתים התסמינים דומים. הצטננות היא המחלה השכיחה ביותר בעולם, ונגרמת על ידי רינו-וירוס. ההדבקה נעשית באמצעות רסיסי רוק ונזלת, ולאחריה מתחיל הנגיף להשתכפל תוך 12 שעות. המחלה מתחילה לתת את אותותיה בהדרגה במהלך חמישה ימים מההדבקה הראשונית.

 

התסמינים לרוב קלים וכוללים בעיקר נזלת צלולה, התעטשות וגרון כואב. במקרים קשים יותר עשויים להתלוות סימני עייפות, חולשה, כאב ראש, אובדן תיאבון וכאבי שרירים. בניגוד לשפעת, הצטננות איננה מלווה בחום. אין כל מרפא להצטננות מלבד מנוחה, תרופות להקלת נזלת ואף סתום, שתייה מרובה ושמירה על היגיינה.

מדי שנה מופק חיסון מעודכן לזני שפעת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מדי שנה מופק חיסון מעודכן לזני שפעת(צילום: shutterstock)
 

מדוע שפעת גורמת לתמותה?

ברוב המכריע של המקרים, מדובר בסיבוך של דלקת ריאות. בלא אבחון וטיפול מוקדם, עלולה דלקת הריאות להסתבך עד לאי ספיקה נשימתית. לזיהום זה עלולים להתלוות גם זיהומים נלווים הדורשים לא רק טיפול ב"טמיפלו" אלא גם טיפול אנטיביוטי, הנדרש לעתים באמצעות עירוי.

 

אצל חלק מהנפטרים נמצאה תופעה שבה הגוף מגיב "הפוך" לנוכחות נגיף השפעת: התהליך הדלקתי שנוצר ונועד להילחם בנגיף השפעת, מתחיל לתקוף את גוף החולה עצמו, עד לקריסת מערכות.

 

קיימים דיווחים בספרות הרפואית על כך שהווירוס עלול לגרום לסיבוכים נוספים, נדירים יותר, ובהם דלקת של שרירי הלב, דלקת ברקמת המוח (אנצפליטיס), זיהום מפושט בדם, פרכוסים, דלקות שרירים ומצב של הלם ספטי שבו מתרחשת נפילת לחץ דם ופגיעה רב-מערכתית בכל רקמות הגוף.

.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שפעת מעלה את הסיכון למומים מולדים בעובר
צילום: shutterstock
מומלצים