שתף קטע נבחר

ח"כ שטרן: אולי לבני מצמצה, אם חוק הגיור לא יעבור אפרוש מהקואליציה

יוזם החוק שמרחיב את אפשרויות הגיור מתח ביקורת על ראש הממשלה: "לא מבין מה הוא עשה", ועל יו"ר מפלגתו: "לא הלכה עד הסוף". ח"כ שטרן הזהיר: "המשמעות של חוק הגיור היא קירוב תל אביב לברלין. אם לא תהיה מדינה יהודית - מה אנחנו עושים במזרח התיכון?"

האם חוק הגיור יהווה את קו פרשת המים של ממשלת נתניהו? ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) הבהיר הבוקר (יום ג') באולפן ynet כי בכוונתו "ללכת עד הסוף. אם חוק הגיור לא יעבור לא אהיה חבר קואליציה".

 

לגבי תיאום העמדות עם יו"ר המפלגה, ציפי לבני, הבהיר שטרן כי אינו מסוכסך איתה, אך ציין כי "היא יודעת שאני לא אהיה חבר קואליציה, עם כל המשמעויות שיש לדבר הזה. היא מבינה שעם התנהגות כזו של ראש ממשלה, צריך להיות סימן שאלה גדול על מה אנחנו עושים שם. הולך ונהיה קשה להיות בממשלה הזו מבחינה אמיתית, ערכית. אני בממשלה לא שר, אין לי משרד יותר גדול או רכב. אני שם בשביל לעשות את הדברים". לדבריו, אם החוק לא יעבור, "לא אהיה חבר קואליציה גם אם ציפי לבני תגיד שאנחנו לא עוזבים את הממשלה", והוא בהחלט מצפה מחבריו למפלגה לנהוג כמוהו, וכך גם מעמיתיו במפלגת יש עתיד, ובכלל, "מכל מי שרוצה לראות יהדות נורמלית במדינה הזו".

 

החוק שיזם שטרן מבקש להרחיב את אפשרויות הגיור. על פי ההצעה יוקמו 30 הרכבי גיור נוספים על אלו הקיימים וכל הרכב ימנה שלושה דיינים. כך יצורפו למערך הגיור כ-90 דיינים המוסמכים לגייר, לעומת כ-30 בלבד הפועלים כיום. בנוסף יוכל כל אזרח לבחור היכן ירצה לעבור את הגיור, שכן כיום ניתן לעשות זאת רק באזור המגורים. על פי ההצעה, יורחבו סמכויות רבני העיר הראשיים כך שיוכלו לגייר, הליך שמבוצע כיום רק על ידי בית הדין של הרבנות הראשית.

 

החוק אושר בוועדת השרים לחקיקה בנובמבר 2013, אף שנציגי הבית היהודי טענו כי המהלך מנוגד להסכמים הקואליציוניים. משם עברה הצעת החוק לוועדת חוקה של הכנסת, בדרכו לקריאה שנייה ושלישית. באמצע התהליך בדקו אפשרות להעביר אותו כהחלטת ממשלה ולא בחוק, אבל ראש הממשלה הודיע כי לא יתמוך בכך.

 

לכך התייחס שטרן ואמר: "אני לא מבין מה הוא עשה. ראש הממשלה ביקש ממני אישית להגיע להסכם עם הבית היהודי. לקח לי הרבה זמן, הסכמתי. דרך שליח קרוב מאוד שלו הוא ביקש, 'תוותר בבקשה על החוק, נביא את זה להחלטת ממשלה'. הבאנו את זה. אבל הוא דוחה אותי כבר חודשיים. מלשכתו נמסר לי שזה יעלה ביום רביעי. יש כאלה שאומרים שהייתה לו פגישה עם מישהו מהחרדים ושהם דיברו על עניינים ערכיים חשובים מאוד, על עתידה של מדינת ישראל, והוא החליט לא להעביר". 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר הבוקר בפתח ישיבת הממשלה: "אנחנו פותחים בשבוע הבא את מושב החורף של הכנסת. משימות חשובות עומדות לפנינו - מלחמה בהון השחור וצמצום הבירוקרטיה. הדבר האחרון שאנחנו זקוקים לו עכשיו הוא בחירות". עוד אמר: "מדינת ישראל זקוקה לממשלה יציבה, חזקה ואחראית. אני קורא לחבריי בקואליציה להמשיך לפעול יחד לטובת מדינת ישראל ואזרחי ישראל".

  

מה אנחנו עושים במזרח התיכון?

שטרן מתח ביקורת על ראש מפלגתו: "יכול להיות שציפי לבני מצמצה. נכון לכרגע היא לא הלכה עם זה עד הסוף, אבל אני אלך עם זה עד הסוף. לא אהיה חבר קואליציה אם חוק הגיור לא יעבור בזמן הקרוב". הוא יודע כי בכנסת יש רוב לחוק, אבל לדבריו ההליך יימשך זמן רב יותר. "אני רוצה שזה יעבור בהסכמה כמה שיותר רחבה. בחוק יש מתינות יחסית. טוב לי שרוב מוחלט של רבני הציונות הדתית יתמכו בו, זה מה שקורה היום. אני חושש שאם הוא יובא לממשלה בגלל החשש ההזוי של הבית היהודי, אולי הרפורמים והקונסרבטיבים ימצאו משהו ואז הם יכולים להתנגד. אני לא רוצה, אבל אם אין ברירה אנחנו הולכים לכנסת".

"ייתכן שמצמצה". ציפי לבני  (צילום: גיל לרנר) (צילום: גיל לרנר)
"ייתכן שמצמצה". ציפי לבני (צילום: גיל לרנר)

 

לנוכח זאת הוא הביע אכזבה מהליך החקיקה אבל הוסיף: "אני מקווה שזה ישתנה. אני מקווה שהוא (ראש הממשלה) יבין את התקלה החמורה שהוא עשה ויתקן את עצמו". שטרן הזהיר: "המשמעות של חוק הגיור זה קירוב תל אביב לברלין. מה שזה אומר הוא שמדינת ישראל לא תהיה מדינה יהודית, ואם לא תהיה מדינה יהודית - מה אנחנו עושים במזרח התיכון? אנחנו יכולים להיות במקומות יותר טובים מהמקום הנפיץ הזה". 

 

שטרן התייחס לברית בין מפלגות התנועה ויש עתיד: "אני לא בישלתי אבל אני העליתי את הרעיון בפני לבני כבר לפני כמה חודשים, מהרגע שהבנתי שברית כזו יכולה להיות הגוש הכי גדול בקואליציה ושיש לנו אינטרסים רבים משותפים. אני מקווה שנדע לעבוד בזה". 

 

השתתף בהכנת הידיעה עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
ח"כ אלעזר שטרן
צילום: ירון ברנר
מומלצים