שתף קטע נבחר

פרשת הרפז: קלטות מלשכת ברק נמצאו בכספת

משרד הביטחון אישר כי תקליטורים ובהם הקלטות מלשכתו של שר הביטחון לשעבר נמצאו בכספת של קצין ביטחון שסיים את עבודתו. במשרד הביטחון טוענים כי לפי כיתוב על התקליטורים - ההקלטות הן מ-2006 ו-2012. ברק בתגובה: "התפתחות מצוינת. אני שמח"

דרמה בפרשת הרפז: תקליטורי DVD בהם כנראה הקלטות של שיחות טלפון או צילומים של מצלמות האבטחה בלשכתו של שר הביטחון לשעבר אהוד ברק נמצאו בכספת של קצין ביטחון שסיים את עבודתו - כך אישר משרד הביטחון בעקבות פרסום בערוץ 2. היועץ המשפטי במשרד יבדוק את תוכנם.

 

לפי התאריכים המוטבעים על המדבקות שעל גבי התקליטורים, הקלטות הן משנת 2006 ומשנת 2012 - לא השנים שבהן התרחשו האירועים בפרשה. המאבטח שבכספת שלו נמצאו התקליטורים פוטר לאחר שהועמד לדין משמעתי על ידי נציבות שירות המדינה. במשרד הביטחון סירבו להגיד מדוע הוא הועמד לדין משמעתי. עוד נמסר כי משרד הביטחון הביא את העניין לידיעתו של פרקליט המדינה וממתין להנחיותיו.

 

במסגרת "פרשת הרפז" ביקשו החוקרים לבדוק את הקלטות שיחותיו של ברק, אך הן לא נמצאו, ואף נטען כי הושמדו בשוגג. ברק אמר הערב (יום ה') בתגובה כי הוא "שמח מאוד שהקלטות נמצאו ושהמשטרה תחקור את העניין". 

 

בתחילת החודש שעבר, בתום חקירה ממושכת, המליצה המשטרה להעמיד לדין את הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי על גילוי בהפרת חובה, כלומר גילוי ידיעה לאדם שאינו מוסמך לכך, וגם באשמת הפרת אמונים כי לא העביר בזמן את מסמך הרפז שהיה בידיו. יש להדגיש כי ההמלצות הללו עדיין כפופות להכרעת הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה.

אשכנזי וברק, ארכיון (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
אשכנזי וברק, ארכיון(צילום: דודו אזולאי)
 

אשכנזי, כך חושדת המשטרה, מסר מידע ברמת סיווג "סודי ביותר" ולמעלה מסיווג זה במסגרת תדרוכי עיתונאים ושיחות רקע, זאת בניגוד להנחיות ראש הממשלה ולפקודות הצבא ומבלי שיימצא שיקול ענייני מהותי המצדיק את מסירת חלק מהמידע. כאמור, בנוגע לאשכנזי חושדת המשטרה שהשתהה בדיווח על הימצאות מסמך הרפז בידיו לגורמי משטרה או ליועץ המשפטי לממשלה שעמדו עמו בקשר בעניין, למרות שידע כי נפתחה חקירת משטרה בנושא.

 

את הפרקליט הצבאי לשעבר אביחי מנדלבליט, המכהן כיום כמזכיר הממשלה, ממליצה המשטרה להעמיד לדין על הפרת אמונים ושיבוש הליכי משפט משום שלא דיווח על מסמך הרפז ולא הורה לרמטכ"ל לדווח עליו במשך כיממה אף שעודכן על-ידו שהוא מחזיק בידיו את המסמך והיה מודע לחקירת המשטרה בנושא. גם את אל"מ במיל' גבי סיבוני ועוזר הרמטכ"ל ארז וינר ממליצים להעמיד לדין בעניין זה בעבירה של שיבוש הליכי משפט.

 

את דובר צה"ל אבי בניהו ממליצים במשטרה להעמיד לדין על שיבוש חקירה והפרת אמונים. בנוסף לכך, את אבי בניהו ואת עוזר הרמטכ"ל ארז וינר ממליצה המשטרה להעמיד לדין על התרשלות בשמירת ידיעות שהגיעו לידיהם אגב תפקידם וסיכון ביטחון הידיעה.

 

במסגרת החקירה התגבשה תשתית ראייתית נגד בועז הרפז לביצוע עבירות זיוף בנסיבות מחמירות ושיבוש הליכי חקירה. במסגרת החקירה הנוכחית נבחנו חומרי חקירה רבים ונבדק החשד למעורבותם של שותפים נוספים בזיוף המסמך.

 

ממצאי החקירה חיזקו את התשתית הראייתית לפיה עבירות הזיוף בנסיבות מחמירות ושיבוש הליכי משפט בוצעו על ידי בועז הרפז לבדו. כמו כן נשללה מעורבותם של הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, עוזר הרמטכ"ל לשעבר ארז וינר ודובר צה"ל לשעבר אבי בניהו בזיוף המסמך, ואף התחזקה הסברה כי הללו חשבו כי מדובר במסמך אותנטי.

 

הפרקליטות הודיעה כבר בינואר 2011 כי בכוונתה להעמיד את הרפז לדין בכפוף לשימוע בביצוע עבירות זיוף מסמך ושימוש בו. השימוע כבר התקיים והסיבה היחידה שלא הוגש כבר האישום הינה שרוצים למצות את הבדיקה לגבי כלל המעורבים קודם ולהגיש את האישומים יחד.

 

כמו כן, מוקדם יותר השבוע דווח ב"ידיעות אחרונות" כי מחלקת ביטחון מידע (מחב"מ) בצה"ל העבירה בימים האחרונים חוות דעת למשטרה, שבה נקבע כי למשרד הפרסום "מקאן אריקסון" הגיעו מסמכים צבאיים סודיים. בעקבות חוות הדעת צפויה המשטרה לפתוח בחקירה פלילית נגד מקורביו של שר הביטחון לשעבר אהוד ברק, בחשד שהעבירו את המסמכים למשרד הפרסום כדי שיתמודד מול תביעת דיבה של דובר צה"ל לשעבר אבי בניהו - וייתכן שברק עצמו ייחקר.

 

בשנה שעברה הוגש דו"ח מבקר המדינה בנושא פרשת הרפז, שהחלה בזיוף מסמך והגיעה עד מלחמה כוללת בין לשכות שר הביטחון והרמטכ"ל, כלל ממצאים נגד ברק. בדו"ח נכתב בין היתר כי ברק התעלם מאשכנזי כשמינה את סגן הרמטכ"ל, אלוף יאיר נוה, עיכב במשך שמונה חודשים מינוי 157 קצינים בכירים, פעל בדרך לא ראויה לקידום קצין לדרגת אלוף, תקף את אשכנזי בחומרה וללא ביסוס ולא פעל לשיפור היחסים העכורים.

 

הדו"ח התבסס בין היתר על חומרים בהיקף עצום שהועבר מלשכת הרמטכ"ל, שם פעלה מערכת אוטומטית שהקליטה את השיחות שבוצעו ממנה. התיעוד הועבר למבקר המדינה במהלך הבדיקה והביך את הלשכה. להבדיל, המערכת בלשכת שר הביטחון איננה אוטמטית אלא נשלטת על ידי המתקשר. לאחר תחילת הבדיקה התברר ששני דיסקים שהכילו שיחות רבות הושמדו לאחר שנפגמו. אשכנזי ואל"מ וינר טענו לאחר מכן שהחומר בדיסקים הללו עשוי היה לגלות כיצד פעלו במחנה ברק נגד הרמטכ"ל. מנכ"ל משרד הביטחון מינה ועדת בדיקה פנימית בראשות עוזרו שלומי מעיין, וזו קבעה כי תנאי מיזוג בחדר הכספות הם שגרמו לנזק לדיסקים, ומתחקור נסיבות המקרה ובדיקת פוליגרף לעובדים התברר שלאף אחד מהם או לגורם מחוץ למשרד הביטחון לא היה קשר להריסתם. אם כן, מי אחראי לכך? מבקר המדינה קבע כי אף שמינוי הוועדה מהווה סטייה שהוצדקה מהוראות משרד הביטחון, פעילותה ותוצאותיה נמצאו תקינות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שר הביטחון לשעבר ברק
צילום: AFP
מומלצים