שתף קטע נבחר

ברזיל בוחרת: הנשיאה דילמה בסכנת הדחה

יממה לפני שארץ הסמבה הולכת לקלפי, חזו הסקרים יתרון קטן בלבד לנשיאה הראשונה בתולדות המדינה, דילמה רוסף. סקר אחד אף העריך: יתרון של כחצי אחוז ליריבהּ אאסיו נבס

המרוץ הדרמטי לנשיאות ברזיל מגיע היום לקו הסיום: דילמה רוסף, הנשיאה הראשונה בתולדות ברזיל, מגיע אליו לפי סקר שהתפרסם אתמול (שבת) ורק פער קטן מפריד בינה לבין יריבה, הסנאטור אאסיו נבס.

 

מכוני סקרים בכירים חוזים לרוסף יתרון של 8-6 אחוזים, אולם מכון הסקרים הקטן יותר MDA מדווח כי נבס זוכה ל-45.3% ורוסף ל-44.7%. לפי הסקר הזה, אם מוציאים מהחישוב את הבוחרים שעדיין לא החליטו למי יצביעו, נבס זוכה ל-50.3% ורוסף ל-49.7%. מדובר כמובן בפער קטן מאוד והרבה מתחת לטווח הטעות הסטטיסטית של 2.2%, כך שלמעשה אפשר להחשיב זאת בינתיים לשוויון בין המועמדים.

הנשיאה רוסף עם קודמה בתפקיד לולה דה סילבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיאה רוסף עם קודמה בתפקיד לולה דה סילבה(צילום: רויטרס)

מערכת הבחירות האחרונה הייתה אחת התחרותיות ביותר שנערכו בברזיל מאז שבה המדינה למשטר דמוקרטי ב-1985. מותו של אחד המועמדים לנשיאות, זינוק בלתי צפוי בתמיכה בסילבה וקמפיין חלש של הנשיאה רוסף הביאו לבחירות צמודות שתוצאותיהן קשות לחיזוי גם כעת.

 

מרינה סילבה, גיבורת התנועה לשימור גלובלי שבעבר ערקה מ"מפלגת הפועלים" של רוסף וכיום עומדת בראש המפלגה הסוציאליסטית, נכנסה למרוץ רק בחודש אוגוסט אחרי שהמועמד לנשיאות מטעם מפלגתה, אדוארד קמפוש, נהרג בהתרסקות מטוס. היא הפתיעה בסקרים ואף נדמה היה לזמן קצר שהיא מובילה על רוסף, אבל הגיעה לבסוף רק למקום השלישי.

אאסיו נבס. פתח מבערים בשבוע האחרון לקמפיין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אאסיו נבס. פתח מבערים בשבוע האחרון לקמפיין(צילום: רויטרס)
 

אאסיו נבס, סנאטור ומי שהיה מושל מדינה ממפלגת המרכז שהניחה את היסודות לשגשוג כלכלי לפני עשור, הגיע למקום השני בסיבוב הראשון. נבס, שדשדש בתחילת המרוץ, זינק בסקרים בשבוע שלפני הסיבוב הראשון, ועקף את סילבה. בתום הסיבוב הראשון זכתה רוסף ל-41.6% מהקולות, נבס ל-33.5% וסילבה ל-21.3%.

 

נבס נתמך על ידי המפלגה הסוציאל-דמוקרטית המאורגנת היטב, שהחזיקה בנשיאות מ-1994 ועד 2002, תקופה שבה הצליחה ברזיל לרסן את ההיפר-אינפלציה שרווחה בה ולשגשג כלכלית. הוא כלכלן והמושל לשעבר של מינאס ז'ראיס, מדינת המחוז השנייה הכי צפופה בברזיל, שם זכה עד 2010 לשיעור אהדה שעמד על 90 אחוזים. שמו של נבס הולך לפניו בברזיל, בין היתר בשל העובדה שהוא נכדו של טנקרדו נבס, דמות אהובה מאוד בקרב הברזילאים שנבחר לנשיא האזרחי הראשון, שחלה בטרם הספיק להיכנס לתפקידו.

רוסף והתומכים בפורטו אלגרה (צילום: AP) (צילום: AP)
רוסף והתומכים בפורטו אלגרה(צילום: AP)
 

ברזיל הולכת לקלפיות על רקע הכלכלה המדשדשת. במהלך העשור הקודם היא ידעה שגשוג כלכלי, שהושג בין היתר בזכות זינוק בייצוא סחורות לסין. היא צמחה מדי שנה ביותר מארבעה אחוזים בממוצע, דבר שהוביל ליציאת יותר מ-30 מיליון בני אדם ממעגל העוני. אלא

שברבעון האחרון נכנסה כלכלת המדינה למיתון ושיעור הצמיחה השנתי לא יעבור כנראה את שני האחוזים - סיום עגום לכהונתה של רוסף ודווקא בשעה שהיא מנסה להיבחר בשנית.

 

עם זאת, שיעור האבטלה עדיין נותר נמוך למרות ההאטה הכלכלית ולכן זוכה הנשיאה הברזילאית לתמיכה גדולה בקרב מצביעים ממעמד הפועלים. בברזיל חיים 200 מיליון בני אדם ו-140 מיליון מחזיקים בזכות בחירה, וחלה בה חובת הצבעה בבחירות מגיל 18 ועד גיל 70.


פורסם לראשונה 25/10/2014 23:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הוא או היא. אאסיו נבס ודילמה רוסף בקו הסיום
צילום: רויטרס
מומלצים