שתף קטע נבחר

כנפיים זוכות: פרס לצלם טבע ישראלי

צלם הטבע עופר לוי זכה בסדרת פרסים באחת התחרויות הגדולות לצילום טבע באוסטרליה וניו-זילנד, בזכות צילום דיוקני ציפורים, ביניהם בזים מזדווגים על מצוק, שחפית תוקפת אפרוח ושני סרטנים נאבקים בחוף הים. "צילום טבע כרוך בעבודה פיזית לא נעימה ושבועות של נסיונות כושלים", הוא אומר בראיון ל-ynet, "אבל התוצאה בסוף זו חוויה נעימה לנפש"

צלם הטבע עופר לוי, זכה החודש בפרס הראשון ובפרסים נוספים באחת התחרויות היוקרתיות לצילום טבע ובעלי חיים באוסטרליה וניו זילנד. 

 

זו השנה ה-11 לקיומה של תחרות הצילום "ANZANG Nature Photography" ומשתתפים בה צלמים מכל העולם שתיעדו חיות בר וטבע באזור אוסטרליה והסביבה.

 

עוד בערוץ בעלי חיים ב-ynet:

מבצע להצלת צביה שנפלה לבור

צפו: כריש מותקף ואריות מנמנמים

 

לוי זכה בפרסים בשווי של 2,000 דולר וקטף את פרס "הפורטפוליו הטוב ביותר" בו תיעד ציפורים שונות. כמו כן, הוא זכה בפרסי המשנה בקטגוריית התנהגות בעלי חיים תודות לתיעוד של סרטנים נלחמים ובפרס המשנה בקטגוריית הפורטפוליו לאחר שצילם ציפור מסוג סוכי מלכותי.

 

ביקשנו מלוי לספר על הרגעים מאחורי הקלעים בדרך לכל תמונה. "עקבתי במשך מספר שבועות אחרי בזים מסוג Nankeen Kestrel, הדומים מאוד לבזים המצויים בישראל, גם מבחינת ההתנהגות וגם מבחינת המראה", הוא מספר בראיון מיוחד ל-ynet מביתו בסידני.

 

 (צילום: עופר לוי) (צילום: עופר לוי)
(צילום: עופר לוי)

(להגדלת התמונה)

 

"ביום בו צילמתי את התמונה, ירד גשם שוטף וממש לא היה סביר שאסע לתעד את הבזים במרחק של כשעה נסיעה מהבית שלי במזג אוויר כה סוער. כשהגעתי למצוק בו שהוא חלק מהטריטוריה שלהם, השמש כבר נטתה לשקוע, אך השמיים התבהרו. היה אור קסום של אחרי הגשם. שניות לאחר שהצבתי את החצובה בתוך המסתור ובמרחק של כ-30 מטר, הבחנתי בנקבה נוחתת במקום מושלם מבחינתי ורוכנת באופן מוזר קדימה".

 

ללוי לא היה זמן כדי לתהות לפשר מעשיה. תוך זמן קצר הופיע הזכר. "הוא צלל במהירות ונחת בעדינות על גבה של הנקבה. צילמתי כמו משוגע וכל הסיטואציה של ההזדווגות ארכה כשלוש שניות. קיוויתי שהצלחתי לתפוס את הרגע ביניהם".  

 

מצלם בקהילה היהודית ובטבע המקומי

לוי, (52), מתגורר עם משפחתו באוסטרליה מזה כ-13 שנה והצילום מהווה מבחינתו לא רק תחביב, אלא גם מקצוע. הוא מצלם אירועים בקהילה היהודית בסידני ולאחרונה החל בהדרכה וסדנאות צילום לחובבי צילום מכל העולם המגיעים לאוסטרליה. את עיקר מרצו וזמנו הפנוי, הוא משקיע בחיי המשפחה ובתיעוד ציפורים וחיות בר מקומיות. 

 

 (צילום: עופר לוי) (צילום: עופר לוי)
(צילום: עופר לוי)
 

 

"אני מטייל הרבה בסביבת המגורים שלי וברחבי אוסטרליה. יש כאן טבע נהדר ומקסים. אני נוסע לחפש ציפורים ובעלי חיים נוספים. מתכנן כל טיול בהתאם לנושא הצילום".

 

זו הזכייה השלישית של לוי בתחרות הצילום. ב-2007 הוא זכה בפרס הראשון לאחר שתיעד דורס יום ממין דאה שחורת כתף צדה מכרסם בשדות, ב-2011 זכה במקום הראשון בתחרות לאחר שתיעד עטלף פירות אפור ראש לוגם מים תוך כדי מעוף.  לפני שנתיים אף זכה לציון לשבח בתחרות הצילום היוקרתית של ה-BBC ומוזיאון הטבע בבריטניה בזכות תמונת העטלף הצמא.

 

 

הבז המרפרף. במגרש כדורגל נטוש התגוררה משפחת בזים מסוג Nankeen Kestel. לוי עקב אחרי המשפחה ודור העתיד שהגיע לעולם במשך שמונה שבועות.

 

 (צילום: עופר לוי) (צילום: עופר לוי)
(צילום: עופר לוי)

(להגדלת התמונה)

 

"לראות גוזל כה קטן הופך לבז מרשים שמתחיל את דרכו בעולם זו חוויה", הוא אומר. "ההורים והוא התרגלולראות אותי בסביבה במשך תקופה ארוכה והפכו להיות אדישים לחלוטין לנוכחותי. הבז הצעיר מתועד כאן מתאמן בציד חרקים במרחק של מספר מטרים לידי". 

 

 

לדעתו של לוי, הציפור מסוג סוכי (regent bowerbird) היא אחת הציפורים היפות והמרשימות בציפורי אוסטרליה והמפגש איתה היה אחד הרגעים המרגשים מבחינתו.

 

 (צילום: עופר לוי) (צילום: עופר לוי)
(צילום: עופר לוי)
 

(להגדלת התמונה)

 

"זו ציפור מאוד חששנית וקשה מאוד לצלם אותה באוסטרליה. מצאתי מקום בקווינסלנד בו הן רגילות יותר לנוכחות של בני אדם ומגיעות להשיג מזון בקלות בנקודות האכלה. מדובר בציפורים חופשיות, שזכו לשמן העברי מאחר שהן נוהגות לבנות מבנה מזרדים בצורה הדומה לסוכה. אחרי שמצאתי את אחת הנקודות הללו, תיעדתי זכר באוויר עם כנפיים צבעוניות". 

 

 

תיעוד טבע במלוא הדרו, כרוך גם בצילום רגעים דרמטיים בהם ישנם מאבקים לחיים ולמוות של מושאי הצילום מבעד לעדשה. כך היה גם במקרה של השחפיות הגמדיות אותן תיעד בחוף הים, במרחק של שעתיים נסיעה מביתו.

 

 (צילום: עופר לוי) (צילום: עופר לוי)
(צילום: עופר לוי)

(להגדלת התמונה)

 

"באחד החופים נוהגות השחפיות הגמדיות לקנן. מדובר באזורים מגודרים כדי למנוע הפרעה לקינון, אך באחד הביקורים שלי, הבחנתי באפרוח שהתרחק מהקן, לאחר שבקע", הוא מגלה.

 

"מה שנראה לרגע כמו האכלה מסורה מצידו של אחד ההורים, מטעה מאוד. זו בעצם שחפית זרה שהגיעה כדי להזיק לאפרוח, היא ניקרה אותו במקור שלה ומדובר בסיטואציה עויינת. האפרוח המבוהל קרא לעזרה עד שההורים המסורים הגיעו בסופו של דבר והרחיקו את השחפית התוקפנית".  

 

 

המפגש של לוי עם לימוזה חומת בטן הוא אחד האהובים עליו בשנים האחרונות.

 

"רגע לפני שהן נודדות ועוזבות את אוסטרליה במסע הארוך לסיביר כדי לקנן, הספקתי לצלם אותן בסמוך לחוף", מפרט לוי. "לקראת הנדידה הן מחליפות את הניצוי ללבוש קינון מהודר. הלימוזה הקדמית בצילום כבר עוטה ''לבוש" חדש של דגירה וזו שמאחוריה, עדיין עוטה לבוש חורף". 

 

 (צילום: עופר לוי) (צילום: עופר לוי)
(צילום: עופר לוי)
 

(להגדלת התמונה)

 

 

לוי מגדיר את חוויית צילום הטבע כאתגר מחשל ומהנה בו זמנית. "כל תמונה שמופיעה כאן בכתבה היא סיכום של עבודה מאומצת בת מספר שבועות ואף חודשים המלווה באין ספור נסיונות כושלים", הוא מתוודה.

 

"צריך לעבוד עם הרבה אורך רוח ולא לצפות לתוצאות מיידיות. אתה יוצא לצילום בידיעה שגם אם תחזור בלי תמונה טובה, הצלחת להתקדם ובפעם הבאה תגדיל את סיכוייך לצלם צילום מנצח. צלם המצפה להשיג צילום מעולה בכל יציאה לשטח סופו שיתאכזב ובסופו של דבר יפרוש מהעיסוק בתחום המרתק של צילום טבע. צריך ליהנות מהמסע ולא רק מהתוצאות ולדעתי זה הסוד".

 

אחת הדוגמאות מבחינתו של לוי להתמודדות סבלנית עם כשלונות בצילום הציפורים, היא המפגש שלו עם כרוון החופים האוסטרלי. "צילום הציפור המיוחדת הזאת היה כרוך בנסיעה של שלוש שעות צפונה מביתי. רק אחרי ארבע נסיעות שלא צלחו, הזדמן לי בוקר מוצלח והצלחתי לתעד אותו בפעולה", הוא מתוודה. "כרוון החופים אוסטרלי הוא קרוב משפחה של הכרוון המצוי שנפוץ בישראל, רק הוא הרבה יותר גדול ונדיר".

 

 (צילום: עופר לוי) (צילום: עופר לוי)
(צילום: עופר לוי)

(להגדלת התמונה)

 

"בזמן שעשרות אלפי סרטנים קטנים יוצאים מהמחילות שלהם בחוף הים, הכרוונים נוהגים לצוד אותם וללקט מזון בזמן השפל".

 

הסרטנים הקטנים לא רק נלכדו במקורו של הכרוון אלא גם בעדשת המצלמה של לוי. במבט ראשון נראה שצולם בתמונה למטה רק פרט אחד של סרטן (soldier crab) אך במבט נוסף, תוכלו להבחין בפרט השני מבצבץ מאחור.  

 

"החוף מתכסה במרבדים של הסרטנים לאחר שהם יוצאים מהמחילות שחפורות בחול בזמן השפל. כששני סרטנים מנסים להיכנס לאותה מחילה, נוצר ביניהם עימות. במקום לקרוע אחד את השני לגזרים, הם נעמדים זה מול זה", הוא מספר.

 

 (צילום: עופר לוי) (צילום: עופר לוי)
(צילום: עופר לוי)

(להגדלת התמונה)

 

"לפי הפרשנות שלי, הם משווים את הגודל הגוף של כל אחד, נצמדים זה לזה וברגע שהזכר הקטן מבין שלא כדאי לו לבזבז אנרגיה על מאבק עם פרט גדול ממנו, הוא נכנע ונסוג. ראיתי אותם מתקוטטים רק כשמדובר בשני זכרים שווים בגודלם".

 

 

לוי מדגיש כי צילום חיות בר מצריך קימה בשעת בוקר מוקדמת ולא לפחד ללכלך את הידיים בדרך, תוך שמירה על הטבע. "לזחול בבוץ, להישאר במקומות שורצי יתושים, לצלם בקור כלבים בתוך מים קפואים. לא תמיד מדובר בעבודה פיזית נעימה, אבל עבורי היא מאוד נעימה לנפש", הוא מסכם. "אני לא יכול לתאר את השמחה והאושר כשאתה יודע שהצלחת להוציא תמונה שנראית נהדר ומספרת סיפור".


פורסם לראשונה 26/10/2014 23:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר לוי
צילום: עופר לוי
צילום: עופר לוי
צילום: עופר לוי
צילום: עופר לוי
צילום: עופר לוי
צילום: עופר לוי
צילום: עופר לוי
מומלצים