שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

פותחים שנה בי-ם: "שהשלום יגיע מהאקדמיה"

שנת הלימודים באוניברסיטאות ובמכללות החלה על רקע העימותים בבירה. בקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית מקווים לשנה שקטה: "כאן זה מיקרו-קוסמוס של המחלוקות הארציות". נשיא אוניברסיטת חיפה: "יום מרגש"

כמעט חודשיים אחרי פתיחת השנה בבתי הספר, שנת הלימודים האקדמית יוצאת הבוקר (יום א') לדרך. 310,125 סטודנטים צפויים ללמוד השנה תואר אקדמי ב-65 מוסדות להשכלה גבוהה, בהם שבע אוניברסיטאות המחקר, האוניברסיטה הפתוחה, 36 מכללות אקדמיות ו-21 מכללות אקדמיות לחינוך.

  

 

אלדד פוסטן, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית בירושלים התייחס למצב הביטחוני בעיר: "אנחנו נמצאים ביום הראשון ללימודים והקמפוס פתוח, הכול בסדר ואפשר להגיע. המצב הזה לא חדש, אנחנו תמיד מתמודדים עם האתגר של הכפרים שנמצאים באזור וזה אחד האתגרים הגדולים שאנחנו מתמודדים איתם השנה. הוספנו לאגודה סטודנט ערבי ואנחנו באמת מנסים לשבור את המוסכמות ואת הקרח בין האוכלוסיות וליצור אוניברסיטה אחת עם אגודה אחת. אני מקווה שזה יקרה השנה".

 

אלעד, סטודנט לבלשנות ולשון: "כמו כל שנה זה מרגש, אנחנו תמיד שמחים לראות מה השנה צופנת לנו, קורסים חדשים, מורים ישנים. אני תמיד מקווה שיהיה בסדר, האוניברסיטה תמיד הייתה מקום שממנו מתחילות מהפכות ותנועות אחרות, ואני מקווה שמהאוניברסיטה שלנו תתחיל מהפכה של שלום. יש לי קולגות לעבודה ערבים וגם וסטודנטים שאני לוקח איתם קורסים וזה לא משפיע לרעה על היחסים בינינו. אני מקווה שיבואו יותר אנשים ללמוד בלשנות, זה אחלה מקצוע".

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

פתיחת שנת הלימודים באוניברסיטת תל אביב, הבוקר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
פתיחת שנת הלימודים באוניברסיטת תל אביב, הבוקר(צילום: ירון ברנר)
 

פרופ' גילי דרורי מהאוניברסיטה העברית בירושלים אומרת על המתיחות בבירה: "אני מקווה מאוד שהתלמידים שלנו מרגישים בטוחים, אני יודעת שאני מרגישה בטוחה, ומי שלא - צריך לבדוק איך הם ירגישו בטוחים. אני חוקרת גלובליזציה והאזור שלנו הוא לא היחידי שחווה כעת תהליכים של התנגשות תרבויות, אלימות וטרוריזם, אלו חוויות שקושרות אותנו גם לאירופה ולקנדה בשבועות האחרונים".

 

על הסטודנט הישראלי אומרת פרופ' דרורי: "לימדתי שנים בארצות הברית, והתלמידים שם הרבה יותר צעירים. פה יותר מעניין ללמד כי מדובר באנשים שבאים ללמוד, שכבר ראו עולם. לומדים אצלנו גם תלמידים מחו"ל וזה קמפוס מאוד מגוון. היה מרגש בשבוע שעבר לראות את התלמידים שלנו נכנסים לכיתות ההיכרות עם שמחה, התרגשות וחרדה. אני שמחה לראות אותם באים עם ההתרגשות הזאת ללמוד".

 

תום לוינשטיין מאוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע: "אני מתרגש, זה כמו לחזור פתאום לתיכון אחרי הרבה שנים. האווירה אדירה בבאר שבע, ממש כיף פה, אני מת כבר להתחיל את הלימודים, אני מתחיל שנה ראשונה בהנדסת חשמל. עבדתי שנה וחצי לפני הלימודים וחסכתי הרבה כסף, אני מאמין שזה יספיק. אם אצליח לשלב עבודה עם לימודי התואר זה בכלל יהיה טוב. שיהיה לכולם המון בהצלחה".

 

 

הוצאות של סטודנטים לפי סקר שערכה התאחדות הסטודנטים ()
הוצאות של סטודנטים לפי סקר שערכה התאחדות הסטודנטים
 

סטודנטים רבים נאלצים להתמודד עם מציאות כלכלית לא פשוטה ולשלב בין הלימודים לעבודה כדי לפרנס את עצמם. הדר מתחילה שנה שלישית במדעי המדינה באוניברסיטת חיפה: "אני כבר שלוש שנים מתגוררת בחיפה בדירה שכורה. זה מאוד קשה, אני עובדת בשתי עבודות כרגע, ההורים עוזרים כמה שאפשר אבל בעיקרון זה מאוד קשה. אגודת הסטודנטים עוזרת כמה שאפשר עם הנחות בארנונה וחניות חינם. אנחנו גם מארגנים לא מעט מאבקים ומחאות בשיתוף עם אגודת הסטודנטים. אנחנו באמת נאבקים כמה שאפשר אבל זה קשה להיות סטודנט בישראל".

 

נשיא אוניברסיטת חיפה, עמוס שפירא: "זה אכן יום מרגש, אנחנו פותחים את שנת הלימודים עם שיא של 18,300 סטודנטים, למעלה מ-50% לתארים מתקדמים. יש תוכניות לימוד חדשות, 60 קורסים מתוקשבים, סטודנטים יוכלו לשבת בבית ולעשות קורס מלא, זה יתרון אדיר. אוניברסיטת חיפה היא המובילה בישראל בלימודי הים, אנחנו פותחים השנה חוג לטכנולוגיות ימיות ואנו בתהליך להקמת קורס של משפט ימי, נושא מאוד חשוב למדינת ישראל, צריך להזכיר גם את לימודי החינוך בסביבה הטכנולוגית החדשה שגם שם אנחנו מובילים במדינת ישראל. זה יום חג לאוניברסיטת חיפה, יום חג למדינת ישראל כי אין ספק שיש קשר ברור בין רמת ההשכלה הגבוהה לבין ההתפתחות הכלכלית".

 

 


התפלגות הלימודים באוניברסיטאות ומכללות לפי מדד סוציואקונומי ()
התפלגות הלימודים באוניברסיטאות ומכללות לפי מדד סוציואקונומי
 

 

מספר הסטודנטים מהווה עלייה של אחוז אחד בלבד מהשנה שעברה. מתוך כלל הסטודנטים, 238,420 ילמדו לתואר ראשון, 59,455 לתואר שני, 10,860 לתואר שלישי ו-1,390 יעשו לימודי תעודה. נתוני המל"ג שפורסמו בשבוע שעבר לקראת פתיחת שנת הלימודים מצביעים על מגמה כללית בעשור האחרון באקדמיה בישראל של ירידה במספר הסטודנטים לתואר ראשון באוניברסיטאות לעומת עלייה במספרם של אלה הפונים למכללות החוץ תקציביות. מספרם של האחרונים גדל ב-8.5% בממוצע לשנה, מ-51,000 סטודנטים ב-2004 ל-83,370 ב-2010.

 

דבר נוסף שעליו מצביעים הנתונים

 של המועצה להשכלה גבוהה הוא המשבר ההולך ומעמיק של מקצועות מדעי הרוח בישראל. רק 7.4 אחוזים מכלל הסטודנטים למדו בפקולטות למדעי הרוח בתואר ראשון בשנת הלימודים החולפת לעומת 18.5 אחוזים ב-1997.

 

מנגד, 11.6 אחוזים למדו בתוכניות ללימודי עסקים ומדעי הניהול לעומת 6.7 אחוזים בלבד לפני 17 שנה. כמו כן, לפני 17 שנה למדו כ-24% מהסטודנטים לתואר ראשון את אחד ממקצועות המתמטיקה, מדעי המחשב, מדעי הטבע או ההנדסה. חלקם של אלו עלה בהתמדה עד לשנת 2002 שבה עבר את ה-30%. שיעור זה ירד במעט בשנים שלאחר מכן, ובשנים האחרונות התייצב על כ-28%.

 

לקראת פתיחת שנת הלימודים ערכה הרשות לקידום מעמד האישה בדיקה באשר לייצוג נשים בתפקידים בכירים באקדמיה. במהלך השנה האחרונה נבדק הרכב חבר הנאמנים בכל המוסדות האקדמיים והנתונים מצביעים על 78% גברים לעומת 22% נשים. כך למשל במכללת ליפשיץ לחינוך מכהנים 14 גברים ואף לא אישה אחת, באוניברסיטת אריאל יש 21 נשים לעומת 162 גברים, בבר אילן 23 לעומת 109 גברים, ובמרכז הבינתחומי בהרצליה מכהנות בחבר הנאמנים 4 נשים לעומת 15 גברים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מתחילים את השנה גם באוניברסיטת תל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים