שתף קטע נבחר

השרים אישרו את חוק עוקף בג"ץ

השרים תמכו ביוזמה של ח"כ איילת שקד לתקן את "חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו", ובכך להגביל את כוחו של בג"ץ לפסול חוקים של הכנסת. השרה לבני התנגדה: "חוקי יסוד לא יכולים להשתנות על ידי חקיקה פרטית". השר שטייניץ תמך: "האחריות על ניהול המדינה היא על הממשלה והכנסת ולא על בתי המשפט"

ועדת שרים לחקיקה אישרה אחר הצהריים (יום א') את הצעת החוק של ח"כ איילת שקד (הבית היהודי) המבקשת להכניס לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו סעיף המאפשר לכנסת לחוקק חוק שנפסל בבג"ץ למשך ארבע שנים. בהצעת החוק תמכו שמונה חברי כנסת. שרת המשפטים ציפי לבני הודיעה שתגיש ערר לממשלה. גם השרים יעקב פרי ויעל גרמן מיש עתיד התנגדו להצעה.

 

היוזמה של איילת ביקשה לתקן את "חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו", ובכך להגביל את כוחו של בג"ץ לפסול חוקים של הכנסת. היא נולדה בעקבות הפסילה של התיקון לחוק המסתננים בחודש שעבר, והגדירה אותה "כרטיס אדום ששלף בג"ץ לממשלה".

 

ח"כ שקד. "ראוי שערכיו של הציבור יכריעו" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ שקד. "ראוי שערכיו של הציבור יכריעו"(צילום: גיל יוחנן)

 

לאחר שהשרים הביעו תמיכה בהצעה, אמרה ח"כ שקד: "בעת מתן פסק הדין בחוק ההסתננות הפציר הנשיא אשר גרוניס בעמיתיו השופטים שלא לקחת את מושכות החקיקה בישראל לידיהם, על מנת שלא ליצור משבר ביחסים עם הממשלה והכנסת. אם מתגלה ויכוח מהותי בין שופטים ממונים לבין נבחרי הציבור אם חוק מסוים הולם את ערכיה של המדינה או אם לאו, בין אם הוא מידתי ובין אם לאו - ראוי שערכיו של הציבור יכריעו ויגברו".

 

במהלך הדיון הבהירה השרה לבני כי היא מתנגדת בנחרצות להצעה. "חוקי יסוד לא יכולים להשתנות על ידי חקיקה פרטית", היא אמרה. המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אורית קורן, אמרה: "ההצעה משבשת את כל מבנה האיזונים של הפרדת הרשויות. זה מאפשר לכנסת לקדם כל חקיקה שעולה בדעתה". קורן הציגה למעשה את עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שיצא נגד ההצעה ואמר שהיא פוגעת בעקרונות הדמוקרטיים.

 

שרי הליכוד תמכו בהצעה. השר יובל שטייניץ אמר כי במצב שנוצר הכנסת היא שממליצה על חוקים ובית משפט מחוקק אותם. "אין חוק שלא פוגע בערכים", הוא

 אמר. שטייניץ הוסיף כי מדובר בהצעה מוצדקת והאחריות על ניהול המדינה היא על הממשלה והכנסת ולא על בתי המשפט.

 

שר הכלכלה נפתלי בנט מהבית היהודי אמר בתגובה: "אין חוק עוקף בג"ץ, יש פסיקה עוקפת כנסת. הכנסת והממשלה הן הריבון בישראל, והצעת החוק של ח"כ שקד מחזירה את עקרון הפרדת הרשויות משיעורי האזרחות אל המציאות. מתן מעבר לתוך ישראל במסלול הירוק למסתנני אפריקה, כשהכנסת כבולה ביכולתה למנוע זאת, הוא גם מסוכן לביטחון וגם לדמוקרטיה - והצעת החוק תציל את שניהם".

 

מפלגת העבודה מסרה בתגובה: "ראש הממשלה מוכן למכור גם את הדמוקרטיה הישראלית תמורת שרידותו הפוליטית. בנט וחבריו יצרו היום סדק נוסף בחומת הערכים הדמוקרטיים עליהם מושתתת מדינת ישראל בחסות הפאסיביות של נתניהו. חברי הממשלה שעוד מאמינים בישראל היהודית והדמוקרטית צריכים כבר להפנים שבבחירה בינם לבין בנט,

רה"מ יבחר תמיד בבנט".

 

שר המדע, יעקב פרי מיש עתיד, אמר: "החוק הזה מסוכן. זה חוק שמזכיר משטרים חשוכים ופוגע בדמוקרטיה. ניתן לטפל בבעיית המסתננים גם בדרכים אחרות ושפויות יותר".

  

כבר בשבוע שעבר הודיע היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין שהוא מתנגד באופן נחרץ לתיקון לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. "עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא כי יש להתנגד נחרצות להצעת החוק", נמסר מלשכתו של היועמ"ש. "זאת בעיקר מן הטעם שההסדר המוצע מתיר לכנסת לפגוע בזכויות הפרט ללא מגבלה מהותית ואף הליכית, זולת הדרישה החלשה לתמיכה של 61 חברי הכנסת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ח"כ איילת שקד
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים