שתף קטע נבחר

"הכנסה רעיונית" חייבת במס? מדריך

קיבלתם הכנסה בכסף או בשווה כסף? אתם חייבים בתשלום מסיםץ אולם בניגוד ל"הכנסות רגילות", ישנם סוגי הכנסות כמו "הכנסה רעיונית" שבהן ייתכן וניתן יהיה לקבל פטור ממס

המונח "הכנסה" מוגדר בפקודה מס הכנסה באופן כללי כסך הכנסתו של אדם מרשימת המקורות המפורשים בסעיפים 2 ו-3 לפקודה, לדוגמא הכנסה מעסק או שכר עבודה, בצירוף סכומים שנקבע לגביהם בכל דין שדינם כהכנסה.

 

 

לאחר קביעת סכום ההכנסה, יש לברר מהי ההכנסה החייבת במס וזאת בהתאם לשיעורי המס המתאימים. "הכנסה חייבת" היא למעשה סכום הנטו אשר חייבים עליו מס, וזאת לאחר ניכויי ההוצאות, הזיכויים, והפטורים השונים.

 

דוגמאות למקרים בהם ניתן יהיה לקבל הקלות במס: עבודה בחלק מהשנה, משפחה חד-הורית, תושבים ביישובי ספר או באזורי פיתוח, חיילים משוחררים, עולה חדש ותושב חוזר ותיק, פטור ממס לעיוור ולנכה, זיכוי בגין הוצאות החזקתו של קרוב במוסד, זיכוי בגין ילד נטול יכולת, מפקידים לקופות גמל, פיצויי פרישה, ואנשים התורמים למוסדות בתנאים שונים.

 

האם הכנסה היא גם בשווה כסף?

ואולם, בהתאם לדיני המס, גם הכנסה בשווה כסף חייבת במס. כך לדוגמא, רואה חשבון המספק שירותי ביקורת ומקבל את שכרו לא בכסף אלא, לדוגמא, במניות של חברה מסוימת, חייב בעיקרון בתשלום מס לפי השווי של ניירות הערך שקיבל.

 

הכנסה המתקבלת בכסף או בשווה-כסף היא "הכנסה מוחשית", המועברת מהמשלם למקבל, ולפיכך ברור שהיא חייבת במס. השאלה היא מה הדין כאשר ההכנסה אינה מוחשית, לדוגמא במקרה שנמנעה ממני הוצאה?

 

האם הכנסה בלתי-מוחשית חייבת במס? לעיתים, אדם מקבל הכנסה בדרך בלתי-מוחשית. כך, לדוגמא, עובד המקבל מהמעביד שלו הלוואה ללא ריבית. במקרה זה, העובד נמנע מהוצאת ריבית. המשמעות היא שהעובד קיבל הכנסה בשווה כסף בגובה הריבית האמיתית, או "הכנסה זקופה", החייבת במס.

 

בדוגמא הזאת, ניתן יהיה לחייב את העובד בגין הריבית בהתאם לשיעור המס השולי שלו. המקור לחיוב העובד בהכנסה זקופה הוא סעיף 2 לפקודת מס הכנסה, ואילו חישוב המס נעשה באמצעות סעיף 3(ט) לפקודה, שעניינו בהכנסה זקופה מסוג הלוואה בריבית נמוכה.

 

האם הכנסה תיאורטית חייבת במס?

ישנם מצבים בהם נישום אינו מקבל הכנסה בכסף או בשווה כסף, אלא הכנסה תיאורטית או "הכנסה רעיונית". כך לדוגמא, רואה חשבון המספק שירותים לעצמו על ידי הגשת דו"ח מס של העסק בבעלותו. נניח בדוגמא זאת כי עלות העבודה היא 2,000 שקלים, הרי שבמקרה זה, רואה החשבון אמנם לא קיבל כסף או שווה כסף, אך הוא "התעשר" בכך שהוא חסך הוצאה של 2,000 שקלים. האם הוא יצטרך לשלם מס על כך?

 

הכלל בדיני המס הוא שאין מטילים מס על הכנסה רעיונית כזאת, אלא מכוח הוראת חוק מפורשת. פקודת מס הכנסה כוללת מספר הוראות המטילות מס הכנסה על הכנסות רעיוניות. אחת הדוגמאות לכך הוא סעיף 2(8) לפקודת מס הכנסה אשר קובע תצרוכת עצמית מחקלאות כמקור הכנסה.

 

לסיכום, לפני שאתם רצים לשלם מסים כדאי לבחון ביסודיות את הוראות פקודת מס הכנסה וכן את הפרשנות להוראות אלה, בין היתר, לאור פסיקת בתי המשפט. הבדיקה המשפטית תתבצע הן ביחס לעצם החיוב במס והן לעניין ניכוי ההוצאות והפטורים הקיימים.

 

במקרים מתאימים יהיה רצוי להסתמך על חוות דעת משפטית-מיסויית, ובפרט אם נוקטים בעמדה העשויה להבחן על ידי רשות המסים.

 

אבי נוב הוא עו"ד לדיני מסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הכנסה רעיונית?
צילום: shutterstock
אבי נוב
מומלצים