שתף קטע נבחר

ריבלין חנך מוזיאון יהודי בפולין: "צמרמורת וגעגוע"

על אדמת המוות של לפני 70 שנה חנך נשיא המדינה בוורשה מוזיאון למורשת אלף שנות יהדות בפולין: "לא מוזיאון של שואה אלא של חיים". לצד מקבילו קומורובסקי, הוא הגדיר את פולין "בית יוצר לנשמת האומה, וגם בית הקברות הגדול שלה" - והבטיח: "לא ניכנע ולא נקל ראש בהצהרות הקוראות להשמדתנו"

"מתוך קטסטרופה היסטורית שהחריב טיטוס מלך רומי את ירושלים וגלה ישראל מארצו נולדתי אני, באחת מערי הגולה. אבל בכל עת, תמיד, דומה הייתי עלי כמי שנולד בירושלים". בציטוט זה מדבריו של שמואל יוסף עגנון, "גדול סופרי העם היהודי", בטקס קבלת פרס נובל, פתח אתמול (יום ג') את נאומו המרגש נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין על אדמת פולין. לצד מקבילו, הוא השתתף בטקס חנוכת מוזיאון לתולדות יהודי פולין בוורשה.

 

הנשיא המשיך את דברי עגנון: "ואילו אני, ראובן בן יוסף-יואל ורחל ריבלין, עומד לפניכם כאן היום, כנשיאה העשירי של מדינת ישראל, כמי שנולד בירושלים, כנין ונכד לילידי ירושלים ובוניה. אינני יכול להכריז 'אני פולני'. אבל אינני יכול להתכחש למעמדה המיוחד של פולין ולשורשיה הפולניים של משפחתי הירושלמית. שורשים הנטועים עמוק בהיסטוריה המורכבת של פולין".

 

עוד בחדשות:

בכירים בוושינגטון: "לנתניהו לא היה אומץ לתקוף באיראן"

מתן נפל בעזה, חבריו מנציחים אותו בעולם

 

מיד אחרי הנאום החריג שנשא שלשום במליאת הכנסת ובו יצא נגד השנאה הפושה בישראל, ריבלין טס לפולין בהזמנת הנשיא ברוניסלב קומורובסקי. השניים פתחו יחד את המוזיאון הייחודי, שבו יוצגו בפעם הראשונה תחת קורת גג אחת תולדותיהם של יהודי פולין במהלך אלף שנות חייהם במדינה.

ריבלין נואם בוורשה. "לא פולני, אבל עם שורשים בפולין" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ריבלין נואם בוורשה. "לא פולני, אבל עם שורשים בפולין"(צילום: רויטרס)

"כאן נולדה העיירה היהודית, וכאן היא גססה" (צילום: AP) (צילום: AP)
"כאן נולדה העיירה היהודית, וכאן היא גססה"(צילום: AP)

ריבלין ורעייתו נחמה במוזיאון החדש (צילום: AP) (צילום: AP)
ריבלין ורעייתו נחמה במוזיאון החדש(צילום: AP)

ריבלין ונשיא פולין קומורובסקי (צילום: AP) (צילום: AP)
ריבלין ונשיא פולין קומורובסקי(צילום: AP)

ריבלין ומקבילו הפולני, היום בטקס בוורשה (צילום: דוברות בית הנשיא) (צילום: דוברות בית הנשיא)
ריבלין ומקבילו הפולני, היום בטקס בוורשה(צילום: דוברות בית הנשיא)

הנשיא הניח זר באנדרטה לזכר גיבורי גטו ורשה הניצבת ברחבת הכניסה. "לא כיחיד אני ניצב כאן", אמר ריבלין, "אלא כנציגה של אומה שלמה. אומה העושה את דרכה במסע זיכרון עמוק אל יסודות הקיום היהודי והאנושי, ואל תהומות הרוע.

 

"כיהודי, גם אם לא נולדת בפולין, הרי שהשם פולין מעורר בלבך ובגופך צמרמורת וגעגוע. הארץ הזאת הייתה בית יוצר לנשמת האומה היהודית, ולדאבוננו, גם בית הקברות הגדול ביותר שלה. כאן נולדה העירה היהודית (השטעטל), וכאן היא גססה. היא גססה מכונסת בגטאות, נאבקת בתוך עצמה עד שנרצחה בידי הגרמנים הנאצים. כאן לחמו יהודים, נשאו נשק כחיילים בצבא המלך, כגיבורים מעוטרים של צבא פולין; וכאן הם צעדו אל מותם, לבושי טלאי צהוב, מרימים את נס המרד של גטו ורשה".

 

קהילה מצומקת

נכון לשנת 2011, רק 7,508 יהודים נותרו בפולין. בניסיון של השלטון בוורשה להתחבר לקהילה היהודית, שהייתה תחת רדיפה במשך שנים, החליטו בפולין לנסות ולהתחבר לקהילה בבניית המוזיאון החדש. דווקא כעת, היהודים במדינה אומרים שהם מרגישים בטוח על רקע האירועים האנטישמיים הרבים במערב אירופה כולל זה של פיגוע הירי בבריסל שבו נהרגו ארבעה בני אדם, בהם בני הזוג עמנואל ומירה ריוה.

 

"כשרואים מה קורה ליהודים ברחובות גרמניה, צרפת או מדינות סקנדינביה כשמכים שם יהודים לאור יום או לחילופין שורפים בתי כנסת, כאן זה כבר לא קיים", הסביר השבוע פיוטר קדליצ'ק, סגן נשיא הקהילה היהודית בוורשה. לדבריו, "יותר בטוח עכשיו ללכת ברחובות וורשה מאשר בשכונות מסוימות בפריז".

 

כך נראה המוזיאון החדש:

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בנאומו אתמול הוסיף ריבלין כי "לעולם לא נצליח לחשוב על פולין בשוויון נפש. גם אם ניתקו היהודים מפולין, הרי שקשה עד בלתי ניתן לנתק את פולין מהיהודים. אי אפשר למחוק היסטוריה עשירה כל כך, מלאה כל כך, כואבת כל כך. המוזיאון היהודי, שאת תערוכת הקבע שלו אנו חונכים היום, מנסה להציג את ההיסטוריה היהודית בפולין, על כל צדדיה. על עושרה ועל עוניה; על חסידיה ומתנגדיה; על משכליה ופשוטי העם שבה; על יחסי השכנות; על ההיסטוריה השמחה והטרגית שלה. זהו לא מוזיאון שואה - זהו מוזיאון חיים. זהו מקום אשר מנציח את מה שהיה, את מה שכבר לא יהיה, ואת התקווה לעתיד אחר".

 

ריבלין אמר כי רק בעזרת אומץ ניתן יהיה לכתוב פרק חדש שכבר החל להיכתב בהיסטוריה המשותפת המחברת מאות שנים. "רק בעזרת אומץ כזה נצליח, ביום מן הימים, להוסיף אגף חדש, אגפים חדשים, למוזיאון אותו אנו חונכים היום. אגפים שיתארו את השביל המשותף בו אנו צועדים היום יחד".

ריבלין מניח זר באנדרטה ללוחמי גטו ורשה (צילום: דוברות בית הנשיא) (צילום: דוברות בית הנשיא)
ריבלין מניח זר באנדרטה ללוחמי גטו ורשה(צילום: דוברות בית הנשיא)
  

לנצח, אמר הנשיא, "נישאר ערים לסכנה. מדינת ישראל תרדוף את אושוויץ על כל מה שהוא מסמל:

 חילול כבוד האדם אשר נולד בצלם אלוהים, אנטישמיות על כל צורותיה ומופעיה, ואידאולוגיה נאצית וגזענית. מדינת ישראל תמשיך במאבק נגד אלה - ולא תיכנע. את עתידנו נבנה בעיניים פקוחות וערניות. לא נקל ראש באיומים. לא נקל ראש בהצהרות מבישות הקוראות להכחדת העם היהודי. השואה תמשיך לשמש כתמרור אזהרה מפני הרוע הלא בנאלי".

 

בתום דבריו של ריבלין נשאו דברים נשיא פולין, ראש עיריית ורשה, מנהל המוזיאון ונשיא האיגוד של המכון להיסטוריה יהודית. בסיום האירוע סיירו הנשיא ורעייתו במוזיאון.


פורסם לראשונה 28/10/2014 22:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ריבלין בוורשה, אתמול
צילום: AP
מומלצים