שתף קטע נבחר

ניתוחי שד בגברים: הסיבות והטיפולים שיעזרו

למרות הדעה הרווחת כי ניתוחי שד הם נחלתן של נשים בלבד, גם גברים נאלצים לחוות ניתוחים כאלה. מהן הסיבות לכך ואיזה פתרונות קיימים? כירורג בכיר מסביר

ניתוחי שד הם לא מנת חלקן הבלעדית של נשים. הסיבה הנפוצה ביותר לניתוחי שד בגברים היא אבחנה של גינקומסטיה (GYNECOMASTIA), שהיא הופעת רקמת שד חריגה אצל הגבר.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

גינקומסטיה יכולה להתפתח עקב חוסר איזון של הורמוני המין (טסטוסטרון ואסטרוגן), בעקבות טיפול תרופתי ממושך (תרופות פסיכיאטריות וכו'), עקב מחלות כרוניות שונות (מחלות כבד וכו'), מחלות גנטיות, גידולים שפירים וממאירים (סרטן האשך או הערמונית), תזונה עשירת הורמונים, אך לרוב אין סיבה ישירה להתפתחות גיניקומסטיה.

  

הופעת הגינקומסטיה טיפוסית לשלוש תקופות חיים:

לתקופת הינקות (עליה ברמות האסטרוגן מהאם)

תקופת גיל ההתבגרות (עקב חוסר איזון הורמונלי)

תקופת הבגרות המאוחרת.

 

עוד כתבות

אימון מתקדם: 5 תרגילי כושר שיאתגרו אתכם

טיפולי יופי לגברים: איזה טיפול הכי נפוץ?

בעיות זיקפה: מה הקשר ללחץ דם וכולסטרול?

 

גדילה וצמיחה של השדיים

גינקומסטיה מתבטאת בגדילה וצמיחה של השד, חד או דו-צדדית, ויכולה לגרום לכאב מקומי, הפרשה מהפטמות ובעיקר חוסר נעימות ומבוכה אצל הגבר.

 

בבדיקה של גינקומסטיה חשוב להתרשם ממרקם השד (בלוטי מול שומני), סימטריה של השדיים, מבנה הפטמה והעטרה, מבנה הגוף, מסת שרירי החזה ומשקל גוף. בגברים מבוגרים יכולה להתפתח מלאות באזור החזה, שמקורה בהתרבות רקמת שומן בחזה ולא רקמת שד.

 

לתופעה זו קוראים פסיאודו-גינקומסטיה, והיא מקבילה לעליית משקל גוף (בעיקר באזור הבטן) והקרחה. בגברים היורדים משמעותית במשקל הגוף, במיוחד לאחר ניתוחים בריאטריים, רקמת השד מתרוקנת ונוצרים עודפי עור באזור החזה ופטמות נפולות.

 

הטיפול בגינקומסטיה מתבצע לאחר בירור הורמונלי וכן הדמיית אולטרהסאונד של החזה. קביעת אבחנה מדויקת לגינקומסטיה דורשת שלילה של כל בעיה אחרת, כגון מסת יתר של שריר החזה, פסואודו-גינקומסטיה, דלקת השד,‏ ליפומה שומנית וסרטן השד. הטיפול לרוב הוא ניתוחי, אך במקרים מסויימים טיפול תזונתי, ירידה במשקל ואיזון הורמונלי יכולים לשפר את החומרה.

 

הטיפול הניתוחי בגיניקומסטיה כולל שאיבת שומן באזור החזה וכן כריתה של בלוטת השד, הקטנת העטרות וכריתת עודפי עור לפי הצורך. רוב הניתוחים במתבגרים מתבצעים בגיל 18 ומעלה, אך ישנם מקרים חריגים שמקדימים את הניתוח, כדי להחזיר את המטופל לחיים רגילים, ולשפר את מצוקתו.

 

הפתרון הנפוץ: ניתוח

רוב הניתוחים מתבצעים בהרדמה כללית עם אשפוז קצר ולאחר מכן קיימת חבישת לחץ באזור החזה. לפני הניתוח חשוב לדון בצלקות שמשאיר הניתוח, אסימטריה בין השדיים, ושאר הסיבוכים העלולים להגרם מהניתוח.

 

שאיבת שומן משאירה צלקות מינימליות, אך יעילה בעיקר בשד שומני ולא בלוטי. שאיבת שומן גם לא פותרת מקרים של עודף עור משמעותי.

 

התכנון הניתוחי הוא פרטני למטופל, ונקבע לפי ציפיותיו, מבנה גופו, גודל השדיים וחומרת הגיניקומסטיה וכמובן מרקם השד. שד בלוטי יכתיב ניתוח כריתת רקמה ושד שומני יכתיב שאיבת שומן. ברוב המקרים משלבים בין שניהם.

 

במטופלים עם פסיאודו-גינקומסטיה, שרוב השד הוא שומני, עלייה משמעותית במשקל לאחר ניתוח שאיבת השומן יכולה לפגוע בתוצאות הניתוח ולגרום למלאות חוזרת בחזה.

 

הופעת סרטן שד בגבר, שהוא נדיר בהשוואה לסרטן שד בנשים, כולל טיפול ניתוחי של כריתת השד, כולל הפטמה והעטרה. רוב הגברים לאחר כריתת שד עוברים שחזור פטמה ועטרה בסיום הטיפולים האונקולוגיים.

 

הכותב הוא מנהל היחידה לשחזור השד, מרכז הרפואי תל-אביב, מזכיר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוחי שד גם בגברים
צילום: shutterstock
 צילום: ג'ני ירושלמי
ד"ר יואב ברנע
צילום: ג'ני ירושלמי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים