שתף קטע נבחר

80% מהבקשות לפטר נשים בהריון מאושרות

בדיקת ynet מעלה כי משרד הכלכלה מאשר את הרוב המכריע של הבקשות לפיטורי נשים בהריון שמגיעות אליו. עובדת שפוטרה בפייסבוק: לא סביר שכל כך הרבה אישורים ניתנים לפיטורי נשים בהריון, כשברור שהן עובדות טובות ושאין להן אלטרנטיבה תעסוקתית

לא פחות מ-79.9% מהבקשות שהגישו מעסיקים לפיטורי עובדות בהריון, אושרו במשרד הכלכלה בשנת 2013, לעומת כ-20% בלבד שסורבו. כך עולה מנתונים שסיפק המשרד במענה לפניית ynet.

 

 

הנתונים נדרשו בעקבות סטטוס זועם שהעלתה גולשת בשם סיוון דינמן לפייסבוק, בו סיפרה כיצד אישר משרד הכלכלה למעסיקה לפטר אותה בזמן הריונה. דינמן, שהועסקה באחד ממכוני ההכנה לפסיכומטרי, לא הופתעה מתוצאות התהליך שכן לדבריה, ידעה מראש כי מרבית הבקשות המוגשות למשרד - מאושרות.

 

ואכן, מהנתונים שהעביר לבקשתנו משרד הכלכלה עולה, כי בשנת 2013 נידונו 956 בקשות מעסיקים לפיטורים על ידי הממונה על חוק עבודת נשים, מתוכן ניתנו 764 היתרים לפיטורים או לצמצום משרה, לעומת 192 פניות בלבד שסורבו.

 


פיטורי נשים בהריון - היתרים וסירובים לבקשות מעסיקים

פיטורי נשים בהריון - היתרים וסירובים לבקשות מעסיקים
היתרים וסירובים שנת 2013 שנת 2012 שנת 2011
סה"כ בקשות 956 760 534
היתרים 764 (80%) 608 (80%) 354 (66%)
סירובים 192 (20%) 152 (20%) 180 (34%)

 

מדובר בעליה של כ-36% בכמות הבקשות שהוגשו בשנת 2012 (760 בקשות) אולם שיעור ההיתרים שהוענקו עמד גם אז על 80%. לעומת 2011' חלה עליה של 80% בכמות הבקשות המוגשות, כאשר שיעור מתן ההיתרים עמד באותה השנה על 66%.

 

"שנה בלי משכורת"

דינמן סיפרה בשיחה עם ynet כי מעסיקה לא ידע על הריונה וכי שמע עליו ממנה במקרה, באותה השיחה שבה בישר לה למעשה על פיטוריה. לדבריה, הנימוק לפיטוריה היה שאין יותר עבודה עבורה - אולם היא מעריכה כי ברקע היתה דווקא משכורת גבוהה אותה הרוויחה ביחס לעובדים אחרים בחברה.

 

האישור לפיטוריה ניתן ביולי האחרון ויומיים בלבד לאחר מכן היא ילדה באופן בלתי צפוי, בשבוע ה-24 להריון. לאחר מכן היתה מאושפזת למשך שלושה חודשים. בפוסט שהעלתה לרשת החברתית, סיפרה על ההליך שעברה אצל הממונה על עבודת נשים, בו זעמה על כך שמרבית הבקשות המוגשות למשרד הכלכלה לפטר עובדת בהריון - נענות בחיוב. 

 

"נראה לי לא סביר שהנתון הזה יכול להיות אמיתי בשנת 2014", כתבה בפוסט, "שכל כך הרבה אישורים ניתנים לפיטורי נשים בהריון, כשברור שהן עובדות טובות, המניעים לפיטוריהן אינם טהורים והאלטרנטיבה התעסוקתית שלהן בשלב זה לא קיימת למעשה".

 

הפוסט של דינמן (צילום: מתוך פייסבוק) (צילום: מתוך פייסבוק)
הפוסט של דינמן(צילום: מתוך פייסבוק)

 

"מעסיקים פוטנציאלים אמרו לי בפרצוף שאני מאוד טובה להם אבל לא יעסיקו אותי עכשיו וישמחו אם אבוא אליהם אחרי הלידה. בפרצוף!", הוסיפה. "אני לא צריכה לספר לכם כמה קשה לאישה בהריון ואחרי לידה למצוא עבודה, נכון?... בחישוב מהיר - משרד הכלכלה דן אותי לכל הפחות לשנה בלי משכורת סבירה, מתוכה 28 שבועות במימון לא גדול של ביטוח לאומי".

 

משרד הכלכלה: רוב ההיתרים - לעסקים בקשיים

חוק עבודת נשים אוסר לפטר עובדת בהריון או עובדת בטיפולי פוריות במידה שהיא מועסקת למעלה מ-6 חודשים במקום העבודה - אלא אם מעסיקה ביקש וקיבל היתר לכך מאגף ההסדרה במינהל הסדרה ואכיפה במשרד הכלכלה. הדבר נכון גם אם העובדת הודיעה למעביד על הריונה לאחר קבלת הודעת הפיטורים.

 

במשרד הכלכלה טוענים כי שיעור האישורים הגבוה הוא על רקע מצב כלכלי קשה אליו נקלע עסקים. על פי נתוני המשרד, מבין הפניות שאושרו אשתקד - כ-66% ניתנו בשל סגירת העסק או קשיים כלכליים קשים אליו נקלע, כ-18% אושרו בשל חוסר שביעות רצון מוכח מתפקוד העובדת, ו-12% ניתנו לבקשות משותפות של המעסיק והעובדת - דבר שמחייב אף הוא היתר. ו-4% מהבקשות אושרו בשל תום חוזה - גם מצב המחייב קבלת היתר.

 


היתרים לפיטורי נשים בהריון - התפלגות

היתרים לפיטורי נשים בהריון - התפלגות
סיבה למתן ההיתר שנת 2013 שנת 2012
סה"כ היתרים 764 608
קשיים כלכליים כ-500 (66%) 383 (63%)
חוסר שביעות רצון מתפקוד העובדת כ-140 (18%) 164 (27%)
בקשה משותפת של המעסיק והעובדת כ-90 (12%) 31 (5%)
תום חוזה כ-30 (4%) 30 (5%)

 

במשרד מוסיפים, כי כל בקשה של מעסיק לפטר עובדת בהריון או לצמצם משרה נבחנת באופן פרטני, הכולל קבלת תגובת העובדת ותשאול העובדת והמעסיק על ידי חוקרת האגף. עוד מציינים כי מתן היתרים על רקע מצוקה כלכלית של העסק, מותנה באחת מהעילות הבאות: ירידה בהכנסות, מכירת פעילות, סגירת מחלקה או סניף, סגירת עסק, סיום פרויקט או צמצום בכוח אדם. 

 

עו"ד מיה צחור המתמחה בזכויות נשים בעבודה ובעלת האתר עובדות, הופעה מכמות הבקשות המאושרות, אולם מדגישה כי אל לעובדות בהריון להבהל ממנו ולחשוב, שאם תוגש בקשה לפטר אותן - אין להן סיכוי. "זה אכן נתון גבוה ואני מעריכה כי בחלקו, הוא מושפע מהמצב הכלכלי", היא אומרת.

 

עם זאת היא מדגישה כי "רבות טועות לחשוב שאם אין קשר בין הפיטורים לבין ההיריון או אפילו אם המעביד בכלל לא ידע שהן בהריון כשפיטר אותן - לא תהיה לו בעיה לקבל היתר - אך זה לא נכון", היא אומרת. "מעביד שמבקש לפטר עובדת בהריון עומד בפני משימה קשה שכן הוא צריך להביא סיבות טובות.

 

"כך למשל, אם הוא אומר שיש צמצומים - צריך להוכיח שיש צמצום רוחבי ולא רק של העובדת בהריון, ושהיא באמת האחרונה שהתקבלה וצריכה ללכת הביתה. אם מדובר על תפקוד לקוי - המעביד צריך להוכיח יותר מסתם אי שביעות רצון אלא שמדובר באי תפקוד חמור, כזה שלא נובע מההריון ושמצדיק את השבתה הביתה עד הלידה". 

 

צחור מחדדת כי החוק גם אוסר לפגוע בתנאים ובשכר של עובדת בהריון וכי ההגנה על העובדת מפיטורים תקפה לחודשיים לאחר חופשת הלידה. לצד זאת, אם ניתן ההיתר - צחור מציינת שאין יותר מדי מה לעשות, שכן בית הדין לעבודה אינו ממהר להתערב בהחלטות אלו. 


פורסם לראשונה 01/11/2014 19:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים