שתף קטע נבחר

לראשונה מאז 1994: נשיא לבן באפריקה

מייקל סאטה הפסיד בשלוש מערכות בחירות עד שנבחר לנשיא זמביה ב-2011. אלא שבריאותו הידרדרה ובמקום לנהל את המדינה נסע לטיפולים בחו"ל, בין היתר בישראל. אתמול הוא מת בגיל 77 וסגנו, יליד זמביה ממוצא סקוטי, מונה לנשיא זמני. הנשיא הלבן הקודם ביבשת היה דה קלרק בדרא"פ

נשיא זמביה מייקל סאטה, שזכה לכינוי "מלך הקוברה" בשל התבטאויותיו חריפות הלשון, הלך לעולמו בבית חולים בלונדון לאחר מאבק במחלה ממושכת. כך מסרה היום (יום ד') ממשלת זמביה. סגן הנשיא גאי סקוט, יליד זמביה ממוצא סקוטי, מונה לתפקיד הנשיא באופן זמני עד הבחירות הבאות לנשיאות שייערכו בעוד שלושה חודשים.

 

נשיא זמביה והביקור המסתורי בישראל

 

עם מינויו הפך סקוט לנשיא הלבן הראשון באפריקה מאז פרדריק וילם דה קלרק, מנהיג דרום אפריקה שביטל את משטר האפרטהייד הגזעני והפסיד בבחירות ב-1994 ללוחם החירות נלסון מנדלה. סקוט בן ה-70, שר חקלאות לשעבר, אמר כי אין לו שאיפות להיבחר לנשיא ושבכל מקרה הוא לא יכול להיבחר לתפקיד משום שהוריו נולדו מחוץ לזמביה.

 

אין לו שאיפות להיבחר לנשיא. הנשיא הזמני גאי סקוט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אין לו שאיפות להיבחר לנשיא. הנשיא הזמני גאי סקוט(צילום: AFP)

הוריו נולדו מחוץ לזמביה. עם האישה שארלוט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הוריו נולדו מחוץ לזמביה. עם האישה שארלוט(צילום: EPA)
הנשיא הלבן האחרון ביבשת עם הנשיא השחור הראשון של דרום אפריקה. דה קלרק ומנדה מקבלים את פרס נובל לשלום ב-1993 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא הלבן האחרון ביבשת עם הנשיא השחור הראשון של דרום אפריקה. דה קלרק ומנדה מקבלים את פרס נובל לשלום ב-1993(צילום: AFP)

"ד"ר סקוט ישמש כנשיא רפובליקת זמביה עד שהמדינה תלך לבחירות לנשיאות", אמר שר ההגנה אדגר לונגו שמשמש גם בתפקיד מזכ"ל מפלגת "החזית הפטריוטית" השלטת. "הממשלה נותרת בשלמותה וכך גם 'החזית הפטריוטית'".

 

"הישארו מאוחדים בתקופה קשה זו"

לונגו כיהן בתפקיד הנשיא בפועל של זמביה כשסאטה נסע בתחילת החודש ללונדון לעבור טיפול רפואי. סקוט, כאמור, כיהן בתפקיד שר החקלאות ועבד בעבר במשרד הכלכלה.

 

מזכיר ממשלת זמביה, רולנד מסיסקה, מסר הודעה לפיה הנשיא סאטה הלך לעולמו לאחר השעה אחת עשרה בערב שעון לונדון בבית החולים "המלך אדוארד השביעי", שם עבר טיפול. רעיית הנשיא כריסטין קאסבה-סאטה, ובנו מולנגה סאטה היו לצד הנשיא בעת מותו בגיל 77. בנו של הנשיא המנוח הוא ראש עיר הבירה לוסקה. "אני קורא לכולכם להיות רגועים, מאוחדים ושלווים במהלך התקופה הקשה הזו", אמר מזכיר הממשלה בפנייתו לעם הזמבי.

 

הופעתו באו"ם בוטלה משום שעבר טיפול רפואי בחדרו בבית המלון בניו יורק. סאטה (צילום: AP) (צילום: AP)
הופעתו באו"ם בוטלה משום שעבר טיפול רפואי בחדרו בבית המלון בניו יורק. סאטה(צילום: AP)
קניה, דרום אפריקה ומדינות נוספות אחרות שלחו את תנחומיהן לזמביה בעקבות מותו של סאטה. שר החוץ הבריטי פיליפ המונד אמר שסאטה "מילא תפקיד פיקודי בחיים הציבוריים של ארצו במשך שלושה עשורים".

 

הנשיא בספטמבר: "אני עדיין חי"

השמועות על מחלתו הקשה של סאטה צצו מאז שהוא נעלם מעין הציבור לפני כמה חודשים, וארגוני אופוזיציה תהו אם הנשיא כשיר להנהיג מדינה של 15 מיליון תושבים שנהנית מצמיחה כלכלית נאה, אולם סובלת מעוני נרחב.

 

ב-19 בספטמבר הופיע סאטה בפרלמנט בלוסקה ולעג לספקולציות בנוגע לבריאותו הרופפת, ואמר שהוא עדיין בחיים. לאחר אותה הופעה נדירה בבית הנבחרים, ביטל סאטה את הופעתו המתוכננת בעצרת הכללית של האו"ם ובמקום זאת עבר טיפול רפואי בחדרו בבית המלון בניו יורק.

 

הפסיד בשלוש מערכות בחירות. סאטה בעת השבעתו ב-2011 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפסיד בשלוש מערכות בחירות. סאטה בעת השבעתו ב-2011(צילום: רויטרס)
בחודש יוני היה סאטה בישראל במה שגורמים רשמיים בשתי המדינות כינו "חופשת עבודה", אבל במדינה האפריקנית היו מי שתהו לגבי מטרתה האמיתית של הנסיעה לארץ הקודש, ואמרו שהוא עבר טיפול רפואי. ב-20 באוקטובר דווח בזמביה כי הנשיא "עזב את המדינה לצורך בדיקה רפואית".

 

"למי קראת תפוח אדמה?"

כמה ממבקריו של סאטה טוענים שבתור נשיא הוא לא הפגין סובלנות יתרה. מנהיג באופוזיציה, פרנק בוויילייה, זוכה השנה מאישומים של הוצאת לשון הרע לאחר שהשווה את סאטה לתפוח אדמה מקומי ששמו הוא כינוי לאדם שלא מקשיב.

 

כשהיה מנהיג אופוזיציה הפסיד סאטה בשלוש מערכות בחירות לנשיאות, אך מזלו הרע הסתיים כשב-2011 הפך לנשיאה החמישי של זמביה.

 

נסיעות תכופות לחו"ל כדי לעבור טיפולים רפואיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נסיעות תכופות לחו"ל כדי לעבור טיפולים רפואיים(צילום: AFP)

סאטה נולד במפיקה במקום שנודע בזמנו בשם צפון רודזיה, ובעת השלטון הקולוניאליסטי הוא עבד כשוטר וכאיש איגוד מקצועי. הוא גם עבר הכשרה כטייס ברוסיה. לאחר קבלת העצמאות ב-1964 הצטרף סאטה למפלגתו של הנשיא הראשון קנת קאונדה "המפלגה הלאומית המאוחדת למען עצמאות" ומונה ב-1985 למושל לוסקה. בשנת 1991 הוא עזב את מפלגתו של קאונה והצטרף ל"תנועה לדמוקרטיה רב-מפלגתית". מאוחר יותר הוא נבחר לבית המחוקקים וכיהן בתפקיד במשך עשר שנים וגם היה השר לעבודה, ביטחון סוציאלי ובריאות בשלטון המקומי.

 

בשנת 2001 הוא הקים את מפלגת "החזית הפטריוטית". ב-2008 הוא לקה בשבץ ונסע לקבל טיפול בדרום אפריקה. באותה שנה הלך לעולמו הנשיא לוי מוואנוואסה לאחר שלקה גם הוא בשבץ. בבחירות שנערכו במדינה הפסיד סאטה בקרב צמוד לרופיה בנדה שהיה קודם לכן סגנו של מוואנוואסה.

 

סאטה הותיר אחריו אישה, רופאה במקצועה, ושמונה ילדים. במושב פתיחת הפרלמנט בחודש שעבר הוא הציג את רעייתו והודה לה על אהבתה הגדולה אליו. "היא גרמה לי להישאר כאן עד עתה", הוא אמר. "אני עדיין לא מת". זמן לא רב לפני מותו ספג סאטה ביקורת על כך שהשתיק את מתנגדיו ואנשי תקשורת, בייחוד לאחר התהיות הרבות שעלו בקשר לנסיעותיו התכופות לחו"ל ומצב בריאותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים