שתף קטע נבחר

ממלכת הרשע של הגיקים

הם גזענים, שוביניסטים, שונאים את הדמוקרטיה ורוצים להקים עריצות מלוכנית. מאחורי אחת התנועות הכי מפחידות בעולם עומדים דווקא הגיקים של עמק הסיליקון

בעוד מאות שנים, כאשר היסטוריונים יחקרו ויאפיינו את העידן שבו אנו חיים כיום, יש סיכוי סביר ששני העשורים האחרונים יכונו כ"תור הזהב של הגיקים", או ליתר דיוק הגיקים של תעשיות ההיי-טק. גברים ונשים שרובם מרוכזים בעמק הסיליקון שבמפרץ סן פרנסיסקו, עושים ימים כלילות על מנת להפיץ לעולם את הבשורה הטכנולוגית המהפכנית הבאה. הפנים המחייכות של המהפכה הינם מנהלים חביבים וסימפטיים כמו סטיב ג'ובס המנוח, מארק צוקרברג ואריק שמידט, אנשי הגות כמו העתידן ריי קורצוויל, ויזמים פוטוגניים כגון אילון מאסק.

 

עמק הסיליקון לא מייצא רק גאדג'טים ואפליקציות, אלא גם אידיאולוגיה של חדשנות אשר תוכל לכאורה להתגבר על מירב אתגרי האנושות. לפעמים נדמה שהמהפכה הטכנולוגית סוחפת את העולם בגל של חיוביות ואופטימיות, עד שאקדמאים שונים טוענים כי יתכן והמהפכה הדתית הבאה תגיע דווקא מגורדי השחקים המבהיקים של סן-פרנסיסקו ולא בהכרח מאדם מזוקן ולבוש לבן בארץ מדברית קטנה במזרח התיכון.כך למשל ההיסטוריון יובל נוח הררי טוען כי "...התפתחויות הדתיות החשובות והמעניינות ביותר כיום לא מתרחשות בעיראק אלא בעמק הסיליקון. בעוד הפונדמנטליסטים של דאעש חולמים על איזו ח'ליפות הזויה, החבר'ה בקליפורניה מפתחים חזונות דתיים הרבה יותר יצירתיים ומתוחכמים, עם דיבורים על על-אדם ותודעה אוניברסלית...".

 

 

 (צילםו: Shutterstock) (צילםו: Shutterstock)
(צילםו: Shutterstock)

 

למרות זאת, לא הכל זוהר בקליפורניה. בשנים האחרונות צומחת בעמק הסיליקון תנועה בעלת אג'נדה אפלה למדי, אשר אינה נושאת עיניים בתקווה אל עבר עתיד זוהר ואוטופי, אלא דווקא צופה בערגה אל עבר העבר האפל והמדמם של האנושות. הכירו את תנועת "הנאורות האפלה" (Dark Enlightenment), אשר תומכת בביטול הדמוקרטיה, השוויון והליברליזם, ועורגת להשבתו של שלטון מלוכני-אוטוקרטי, אשר בראשו ישבו החנונים המבריקים של עמק הסיליקון. התנועה עלתה לכותרות השנה, כאשר מהנדסת מגוגל בשם ג'סטין טאני, אחת ממייסדות תנועת המחאה הפופולארית ""Occupy Wall Street, יצרה עצומה מקוונת באתר הבית הלבן בו היא קראה להעביר את סמכויות השלטון לתעשיית ההיי-טק ולמנות את אריק שמידט, מנכ"ל גוגל, ל"מנכ"ל ארה"ב". אז מי אלו "הנאורים האפלים", והאם הם סתם גיקים משועממים או שמא ניאו-פשיסטים מסוכנים?

 

הם לא נחמדים

הבסיס האידיאולוגי של התנועה צמח והתפתח בשני בלוגים פופולאריים: הראשון נכתב על ידי קרטיס יארבין, בלוגר ומהנדס תוכנה מסן-פרנסיסקו, שכותב תחת שם העט שנדמה שנלקח היישר מספרי הארי פוטר, "מנשיוס מולדבאג". הבלוג השני נכתב על ידי פילוסוף בריטי בשם ניק לאנד, אקדמאי שעוסק בעיקר בפילוסופיה של העידן הקיברנטי. השניים, והמעריצים הרבים שאספו סביבם, מכנים את עצמם "ניאו-ריאקציונרים", כלומר, תנועה המעוניינת להחזיר את המצב החברתי לעידן שלפני הרנסנאס, הנאורות והמהפכה הצרפתית ובכך למחוק את רעיונות הדמוקרטיה, השוויון והליברליזם. "ההוגים" של התנועה שואבים השראה רבה מהפילוסוף האיטלקי יוליוס אבולה, האב הרוחני של תנועות ניאו-פאשיסטיות רבות שקמו לאחר מלחמת העולם השנייה. ב-2012 כתב לאנד את סדרת הפוסטים בבלוג שלו, תחת הכותרת "הנאורות האפלה" וכך קיבלה התנועה את שמה הקליט.

 

אז מה בדיוק "הנאורים" רוצים? מולדבאג וחבריו מחזיקים בתיאוריה הקונספירטיבית לפיה העולם כולו נשלט על "הקתדרלה", שם קוד לאוסף של קבוצות כוח, ביניהם אוניברסיטאות "ליגת הקיסוס", גופי תקשורת רבי-עוצמה ומוסדות הממשל. קבוצות הכוח הללו דואגות לשמר את הסדר ואת כוחן וכן לדכא את הכישרוניים והמוצלחים שבחברה. בנוסף, התנועה מחזיקה ברעיון "הגיוון הביו-אנושי", לפיו מרכיבים גנטיים וגזעיים הם אלו שקובעים את כשרונו האמיתי של האדם, ואת ערכו. כדי לגבות את טענות אלו, התנועה מחזיקה באמתחתה שלל של מחקרים פסבדו-מדעיים שונים לפיהם הביולוגיה הגזעית היא זו שמכתיבה את רמת האינטליגנציה וה-IQ. באופן לא מפתיע כלל, המחקרים מצביעים כי גברים לבנים הינם המוצלחים מכולם. "הקתדרלה" משמרת את השוויון המזויף באמצעות כבלי "התקינות הפוליטית", אשר מונעים מהאמת, לפיה נשים וגזעים מסוימים פשוט נחותים לעומת השאר, לצאת לאור. אז מה הפתרון? השלכת כבלי הדמוקרטיה והנאורות וחזרה לשלטון היחידים, כאשר את המלך-פילוסוף של אפלטון מחליף מהנדס התוכנה המבריק של קליפורניה.

 

 (צילםו: Shutterstock) (צילםו: Shutterstock)
(צילםו: Shutterstock)

 

פנטזיה פרועה על "רייך הסיליקון"

אם גם לכם היתה תחושת קבס קלה מקריאת הפסקה שלעיל, אתם לא לבד. ג'ו איוונס, בעל טור בבלוג ההיי-טק הפופולארי Tech Crunch, כתב כי "אנשים מסוימים בתעשיית היי-טק החלו לחשוב כי כיוון שהם בעלי כישורים טכניים גבוהים, זה הופך אותם לחלק מ'אליטה גלובלית'. הם הגיעו למסקנה השגויה לפיה הם פשוט טובים יותר מכל השאר". מבקרים אחרים של התנועה היו פחות מאופקים, וכינו את חבריה בשלל כינויים, החל מ"ניאו-פשיסטים", דרך "מתבגרים שליטי מבוך עריצים" ועד "בעלי חלום מקיאוולייני על רייך הסיליקון".

 

את "הנאורים האפלים" זה לא מרגש. מבחינתם כולנו שבויים במטריקס, ולא נתעורר עד אשר נבלע את הגלולה האדומה, החבויה כמובן בתוך הבלוגים המפותלים שלהם. אגב, זה לא הדימוי היחיד שהם שואבים מעולם ההיי-טק, המדע הבדיוני והפנטזיה: מנהיגי התנועה הם "אבירי הסית'" ורעיונות העליונות הגזעית מקבלים השראה, בין השאר, מגישתו של לורד וולדמורט, המכשף המרושע מספרי הארי פוטר אשר מעוניין לפטור את העולם מה"בוצדמים", קוסמים שנולדו מנישואים מעורבים. למדינה האמריקנית יש לעשות "אתחול", כיוון שהמערכת נגועה ב"ווירוסים, תולעים ותוכנות רוגלה".

 

עריצים דיגיטליים בעולם אנלוגי

קל לפטור את התנועה כעוד מיעוט קיצוני ורועש, אשר כמותו ישנם רבים בעידן האינטרנט. למרות זאת, לחברי הנאורות האפלה יש מאפיין חשוב אותו אין לקבוצות קיצוניות אחרות: הם באים מהזרם המרכזי של עמק הסיליקון, המקום בו אמורים לשכון מוחות מבריקים, אשר צריכים לעסוק ברעיונות שיהפכו את המחר לטוב יותר ויקדמו את האנושות לעושר ושגשוג ולא אל עבר עריצות, דיכוי ותקופות אפלות.

 

חמור מכך, נדמה שגרסה מסוימת של הרעיונות הקיצוניים של הקבוצה הצליחו להכות שורש אפילו בקרב כמה מבכירי תעשיית ההיי-טק של קליפורניה. כך למשל, פיטר ט'יאל, אחד ממייסדי PayPal והמשקיעים הראשונים בפייסבוק, כתב בעבר מאמר בו הוא מבכה את מתן זכות ההצבעה לנשים ואף הוסיף כי הוא "אינו מאמין שחופש ודמוקרטיה מתאימים זה לזה". טים דרייפר, אחד מהמשקיעים והיזמים הבכירים של עמק הסיליקון, ניסה לקדם יוזמה לפיה יש לחלק את מדינת קליפורניה לשש תתי-מדינות, כך שאזרחי עמק הסיליקון לא ייאלצו לחלוק שלטון וזכויות עם אזרחים שלא עוסקים בהיי-טק.

 

דוגמא נוספת להתפשטות רעיונות "הנאורות" הינה הרצאה פופולרית של באלג'י סריניוואסן, מרצה למחשבים בסטנפורד, שנערכה "בבית הספר לסטרט-אפים" של עמק הסיליקון. ההרצאה הכתה גלים בתקשורת האמריקנית, כיוון שסריניוואסן טען כי חברי עמק הסיליקון צריכים לפרוש לחלוטין מהחברה הדמוקרטית ומהמדינה האמריקנית, ולהקים אוטופיית היי-טק עצמאית.

 

 

כל הדוגמאות שלעיל עדיין לא מתקרבות לקיצוניות של "הנאורות האפלה", אולם הן בהחלט משקפות ביטוי מסוים של חלק מרעיונותיה: מהנדסי עמק הסיליקון הינם מוכשרים ומבריקים מדי עבור שאר פשוטי העם ולכן זוהי זכותם להנהיג, או להסתלק ל"ממלכה" עצמאית.

 

מיעוט רועש ומכוער

ברור שרוב רובם המוחלט של מהנדסי ויזמי עמק הסיליקון הינם אנשים הגונים לחלוטין, בעוד שהניאו-ריאקציונרים, חסידי מולדבאג ונביאי המונרכיה הגיקית הינם עדיין מיעוט, וגם לא קולני במיוחד. חוקר התרבות וההיסטוריון האמריקני טים סטנלי אף כינה אותם "יותר עצובים ממפחידים". לדעתו, הרעיונות ההזויים של התנועה רק מסמלים יותר מכל את הצלחת הנאורות ודחיקת הרעיונות הקיצוניים למחוזות האפלים ביותר של האינטרנט.

 

בין אם התנועה מסמלת מגמה מדאיגה ובין אם לאו, מה שבטוח הוא ש"הנאורות האפלה" מוציאה שם רע לגיקים בכל מקום, בין אם הם מהנדסי תוכנה, עובדי חברות היי-טק, גיימרים או סתם חובבי מלחמת הכוכבים והארי פוטר. תוסיפו לכך פרשה מכוערת נוספת בשם "גיימרגייט", אשר התפרסמה לאחרונה בשל גידופים, נאצות ואיומים ברשתות החברתיות כנגד מפתחות משחקים וקיבלתם מתכון להלכי רוח לא בריאים בתוך קהילת הגיקים. יתכן והגיע הזמן שהגיקים יבינו שהם כבר לא מיעוט, אלא קהילה גדולה ורבת-עצמה, ויקיאו מתוכם גורמים שליליים כמו הפשיסטים חובבי תיאוריות הקשר של מולדבאג, או שונאי הנשים של פרשת "גיימרגייט".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילםו: Shutterstock
מונרכיית עמק הסיליקון
צילםו: Shutterstock
מומלצים