שתף קטע נבחר

הוצאות האוצר: לפיד טס ב-54 אלף שקל, לסגנו יש מקרר באוטו

על פי סעיפי ההוצאות של משרדי הממשלה, הוציא משרד האוצר ב-2013 לא פחות מ-1.64 מיליון שקל על ימי גיבוש לעובדיו; בתקציב המחשוב כבר מזמן התגלו חריגות. האוצר: נקצץ כל הוצאה חריגה ולא ראויה

על מה מבזבזים משרדי הממשלה את כספי משלם המסים? בעקבות פנייה של התנועה לחופש מידע, פרסמו חלק ממשרדי הממשלה את ההתקשרויות שלהם עם ספקים פרטיים בשנת 2013. משרד האוצר פרסם את כל ההתקשרויות שלו, בעוד שמשרדים אחרים פרסמו רשימה חלקית ואחרים - כמו משרד ראש הממשלה, למשל - סירבו לפרסם את ההתקשרויות.

 

סעיפי הוצאות הרכב של משרדי הממשלה השונים חושפים לא מעט מידע מעניין על הרכבים והרגלי השימוש של הנוהגים בהם. כך לדוגמה עולה מפירוט הוצאות משרד האוצר, שברכבו של סגן השר מיקי לוי הותקן בשנה שעברה מקרר בעלות של 3,534 שקל. הוצאות המשרד על חידוש רישיונות רכב באותה שנה עמדו על 529 אלף שקל, והוצאות הדלק באמצעות התקני פזומט הגיעו למיליון שקל.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון

 

אם אנשי האוצר נתקעים עם מכוניתם, ביכולתם להזמין שירותי גרירה וחילוץ. התקציב לשירותים אלה היה 7,251 שקל, מהם נוצלו 4,782 שקל. כאשר יורד שלג בירושלים יש לפנות את דרכי הגישה למשרד האוצר. לשם כך נשכרו שירותי מחפרון בשווי 2,985 שקל, אך לבסוף ההזמנה לא בוצעה. כמו כן מצוין בתקציב סכום של כ־145 אלף שקל עבור רכבי איגום - רכבים למשימות שונות - ממנו נוצלו כ־77.5 אלף שקל. תקציב האוצר כולל גם 42.5 אלף שקל לתשלום עבור רכב ממשלתי לשנת 2014, מתוכו נוצלו 7,152 שקל. בתקציב הוקצה גם סכום צנוע יחסית של 70 אלף שקל עבור רכישת רכב ליעל אנדורן. סכום זה לא מומש.

משרד האוצר בירושלים. פרויקט מחשוב הממשלה שמנהל המשרד עלה כ-83 מיליון שקל במהלך 2013 (צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות") (צילום: עמית שאבי,
משרד האוצר בירושלים. פרויקט מחשוב הממשלה שמנהל המשרד עלה כ-83 מיליון שקל במהלך 2013(צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות")

נוסף להוצאות הרכב, הרשימה חושפת גם כמה עולות הנסיעות של צמרת המשרד לחו"ל. כך למשל, הנסיעה של שר האוצר לארה"ב באוקטובר 2013, שכללה שירות אח"מים, עלתה למשלם המסים 54 אלף שקל. נסיעתו של לפיד להונגריה חודש קודם לכן עלתה 16 אלף שקל. סכומים אלה כוללים את עלויות הטסת מאבטחיו של לפיד.

 

גם הפקידים הבכירים של המשרד טסים לחו"ל. כך למשל, הממונה הקודם על שוק ההון פרופ' עודד שריג טס לארה"ב באפריל 2013 בעלות של 19 אלף שקל. בספטמבר טסה החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו לארה"ב לקרן המטבע הבינלאומית בעלות של 16 אלף שקל. טיסתו של הכלכלן הראשי של המשרד לשעבר מיכאל שראל למשלחת ה־OECD בפריז עלתה למשלם המסים 9,155 שקל.

 

העשרה לעובדים: משקיעים בספורט ובפרזנטציה

משרד האוצר הוציא 128,305 שקל בשנה שעברה על השתתפות עובדיו ב"מחוזיאדה" באילת. מעבר לדמי הרישום, סמינר לרכזי ספורט וכדומה, ההוצאה כוללת גם אירוח של השחקנים מטעם המשרד באילת. טורניר הספורט שבו לוקחות חלק קבוצות עובדים ממקומות העבודה הגדולים בירושלים הוא אמנם ההוצאה העיקרית של האוצר בפעילויות הספורט של העובדים, אך לא ההוצאה היחידה - 14,400 שקל הוצאו בשנה שעברה לטובת שבעה חודשי אימון כדורעף של קבוצת עובדי המשרד.

 

אך פעילויות הספורט הן כסף קטן לעומת ימי הגיבוש שעורך המשרד לעובדיו, שעלותם בשנה שעברה עמדה על לא פחות מ־1.64 מיליון שקל. גיבוש אגף מטה התקשוב הממשלתי שעוד ישב אז במשרד האוצר עלה לבדו 476 אלף שקל. יום הגיבוש לעובדי אגף החשב הכללי, היחידה שעוברת על החשבוניות של כל משרדי הממשלה, עלה 280 אלף שקל בשנה שעברה.

 

במשרד מצאו צורך גם להכין את הבכירים לבצע פרזנטציות בהכשרה שעלותה 61,742 שקל. לדברי גורמים באוצר, מדובר על סדנה לשיפור הפרזנטציות של הבכירים מול הממשלה בנושאי נתונים ודו"חות. עובדי האוצר גם קיבלו סבסוד למינוי לגן החיות התנכ"י בירושלים בעלות של 13,015 שקל בשנה שעברה.

 

לבסוף, גם המתנות השונות לחגים עלו לא מעט. 300 אלף שקל עלה השי לעובדים לחג החנוכה, שי לפורים עלה 120 אלף שקל ושי לראש השנה 48 אלף שקל. באוצר ישנם כאלף עובדים, לא כולל רשות המסים.

 

כמו כן, לפי הנתונים במשרד החינוך שילמו 65 אלף שקל על אגרות נסיעה בכביש 6 לעובדיהם. 46 אלף שקל הוציא המשרד על ריהוט חדש. כ-22 אלף שקל הוצאו על שלושה טקסים של הרמת כוסית לכבוד ראש השנה וחג הפסח.

 

ברשימת ההוצאות של משרד החקלאות מופיע תשלום לרשות שדות התעופה בסך 59.9 אלף שקל בגין "הזמנה לעובדים בנתב"ג לארוחות צהרים בשנת 2013". עוד תשלום בסך 85.7 אלף שקל לרשות שדות התעופה אינו כולל הסבר. כמו כן שילם המשרד 3,418 שקל על מכונת כביסה ומייבש כביסה ללשכה הוטרינרית בראש פינה.

 

משרד האנרגיה והמים הוציא 32 אלף שקל עבור קורס לשליחת מיילים בשפה האנגלית לעובדיו ועוד 14 אלף שקל על אימוני באולינג לעובדים.

 

תקציב המחשוב: עשר שנים של בור ללא תחתית

פרויקט מחשוב הממשלה מרכב"ה, שמנהל משרד האוצר, עלה לו כ־83 מיליון שקל במהלך 2013 - סכום שהועבר לחברות מחשוב, מערכות מידע, שירותי ייעוץ וסדנאות. מדובר בכמעט 19% מכלל התקציבים של משרד האוצר לספקים חיצוניים. עם החברות שנהנו מתקציבי מרכב"ה ניתן למנות את נס ישראל, סאפ, מטריקס, וואן טכנולוגיות תוכנה וטלדור.

 

מרכב"ה, אחד הפרויקטים היקרים שנערכו במשרדי הממשלה, הפך מאז היווסדו ב־2004 לבור ללא תחתית. הוא ספג ביקורת על התארכותו מעבר לתאריך היעד שקבעה הממשלה, שנת 2006, על ניהול בלתי יעיל ועל צריכת תקציבי ענק ללא סוף. היקפו של הפרויקט לא ידוע עד היום, אך ב־2010 חשף סגן החשב הכללי באוצר טל הרמתי כי תקציבו עמד על 605 מיליון שקל בסוף אותה השנה. כעת מתברר כי גם ב־2013 הקדיש לו משרד האוצר תקציבים נרחבים.

 

מבקר המדינה כבר התריע

מדובר בפרויקט מחשוב רוחבי בכלל משרדי הממשלה שנועד ליצור שקיפות בהעברות תקציבים מהמשרדים ולייצר מערכת ניהול משאבים ממשלתית אחידה. הוא מבוסס על מערכת ניהול המשאבים ERP של חברת סאפ הגרמנית.

 

בשנת 2007 טען מבקר המדינה כי תקציב הפרויקט חורג מגודלו המקורי, 375 מיליון שקל. המבקר גם טען כי בהטמעה הוקמה יחידת מחשוב בתוך האוצר, המורכבת ממאות עובדי חברות כוח אדם ובתי תוכנה פרטיים, ללא אישור של גורם מוסמך, וכי הגוף הזה גדל עם השנים. גורם בכיר בענף מערכות המידע אמר ל"כלכליסט" כי אחת המגרעות של הפרויקט היא שהוא אינו מוגבל בזמן ואינו מוגבל לתחום מסוים, ולכן "יכול תיאורטית להימשך לנצח".

 

ממשרד האוצר נמסר כי "ההוצאה היא בגין פיתוח, תמיכה בלקוחות, עלויות כוח אדם ושדרוג של המערכת. מרכב"ה היא אחת מהמערכות הממוחשבות המורכבות ביותר שפותחו בישראל. לאחר כמה שנים נדרשים פיתוחים בהתאם לשינויים כדי לשמור אותה עדכנית ויעילה. בנוסף, נכללות עלויות פיתוח מערכות מרכב"ה בגופים ממשלתיים שעד היום טרם צורפו, כגון שב"ס וחטיבות במשרד החוץ".

 

20 מיליון שקל ללהב"ה

עוד נחשף ברשימת עסקאות הספקים כי פרויקט ממשל זמין להנגשת שירותי ממשל לציבור עלה למשרד האוצר כ־105 מיליון שקל בתשלומי ספקים, 23.4% מכלל התקציב לספקים בשנת 2013. הסכומים הועברו בעיקר לטלדור, המנהלת את הפרויקט עבור המשרד, וכן לספקיות דוגמת מטריקס, נס והראל מערכות מידע, שכיום בבעלות וואן טכנולוגיות תוכנה. פרויקט להב"ה לחינוך טכנולוגי בפריפריה תוקצב בכ־20 מיליון שקל.

 

טלדור היא ספק מערכות המידע המוביל במשרד האוצר, והיא הלקוח הגדול מקרב משרדי הממשלה בתחום מערכות המחשוב. החברה תוקצבה בכמעט 50 מיליון שקל, ואחריה ברשימה ניצבות נס ישראל ומטריקס עם 25 מיליון שקל.

 

האוצר: נקצץ כל הוצאה חריגה ולא ראויה

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "מדובר ברשימת הספקים להם שילמו משרדי הממשלה בשנת 2013. קובץ התשלומים של משרד האוצר כולל אלפי סעיפים הכוללים את סך התשלומים שביצע המשרד לספקים השונים. כמו כל מעסיק גדול, גם משרדי הממשלה עוסקים במגוון תחומים ומשקיעים משאבים בתנאי העובדים כמתחייב מן ההסכמים הקיבוציים".

 

"ככלל, כל התקשרות של משרד האוצר עם ספק חיצוני נעשית על פי כללי התקשי"ר תוך שמירה על מינהל תקין ונראות המתאימה לעוסקים בכספי הציבור. משרד האוצר מוביל בשקיפות וגאה להיות חלק מן המאמץ להגברת השקיפות בשאר משרדי הממשלה. אנו מעודדים גופים ציבוריים נוספים להצטרף ולדווח בגלוי על הוצאותיהם. שר האוצר הורה לבדוק את כל הוצאות המשרד ולקצץ כל הוצאה חריגה ולא ראויה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים