שתף קטע נבחר

דו"ח: עלות "סבירה" לתיקון השינוי האקלימי

הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים (IPPC): הפחתת פליטת הפחמן הדו-חמצני היא משימה חיונית על מנת לעצור את ההשפעה "החמורה" של השינוי האקלימי. החדשות הטובות: הפתרונות למצב זמינים ובעלות סבירה

השינוי האקלימי צפוי להוביל ל"השלכות חמורות, נרחבות ובלתי הפיכות" על אנשים ועל הטבע, אלא אם פליטות הפחמן יופחתו בצורה חדה ובמהירות - כך על פי דו"ח חדש של הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים (IPPC), המפרסם את אחד מהאומדנים החשובים ביותר שפורסמו עד כה על ההתחממות הגלובלית.

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה :

גם האור יכול להיות מזהם. איך זה משפיע עלינו?

סקר המיחזור הגדול: משכילים ממחזרים יותר

זיהום אוויר בתוך הבית: כך תגנו על משפחתכם

גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון

 

על פי הדו"ח, השינוי האקלימי כבר הגדיל את הסיכון לגלי חום חמורים ולמזג אוויר קיצוני, והוא מזהיר כי הגרוע מכל עוד לפנינו, לרבות מחסור במזון ועימותים אלימים. במקביל מצוינות גם דרכים להימנע מהתחממות גלובלית מסוכנת, בדרכים זמינות וחסכוניות יחסית.

 

"יש לנו את האמצעים להגביל את השינוי האקלימי", אומר רג'נדרה פאצ'ורי, יו"ר הפאנל. "הפתרונות רבים והם מאפשרים להמשך ההתפתחות הכלכלית והאנושית. כל מה שאנחנו צריכים זה רצון לשינוי".

 

מדובר בדו"ח הראשון של הארגון מאז 2007, אשר נבנה על בסיס עבודה של אלפי מדענים ומאגד את כל היבטי השינוי האקלימי. על בסיס נתונים אלו היא מפרסם לראשונה כי ההתמודדות על המשבר יכולה להיות במחיר סביר. עלות פתרון הבעיה תהיה הנמוכה ביותר אם נצליח לרשום את שיא פליטת הפחמן בשנת 2020 - יעד שאפתני ביותר - ולאחר מכן לרשום רק ירידות עד לרמה אפסית בהמשך המאה הנוכחית.

 

על פי הצהרת ה-IPCC, ההתמודדות עם השינוי האקלימי תדרוש קיצוץ קל בלבד ברמות הצמיחה של הכלכלות של המדינות השונות, והיא אף עשויה להוביל לשיפור בצמיחה באמצעות יתרונות אחרים, כמו קיצוץ בזיהום הפוגע בבריאות האוכלוסייה.

 

"מהאומדנים החשובים ביותר שהוכנו"

לורד ניקולאס סטרן, פרופסור בבית הספר לכלכלה של לונדון ומחבר אחד מהמחקרים המשפיעים ביותר בתחום, אמר כי הדו"ח של ה-IPCC "הוא אחד מהאומדנים החשובים ביותר של השינוי האקלימי שאי פעם הוכנו", וכי המחקר מבהיר ללא ספק כי "עיכובים נוספים בהתמודדות עם השינוי האקלימי יהיו מסוכנים ולא רציונליים בעליל".

 

על פי הדו"ח, ההשלכות של המצב, כמו גלי חום וגשמים עזים המובילים להצפות, מורגשות כבר עכשיו. "בעשורים האחרונים, השינויים באקלים הובילו להשלכות על המערכות האנושיות והטבעיות בכל היבשות ובאוקיינוסים", נכתב בו. אחת השיטות להתמודד עם ההקצנה לפי הדו"ח היא שינויים התנהגותיים, כמו שינויים בתזונה - כמו אכילת כמות קטנה יותר של בשר.

 

שיטת ה-CCS (לכידה ואחסון של פחמן), שמתכוונת לקבור את הפחמן הדו חמצני מתחת לפני האדמה, מהווה גורם חשוב מאוד בתוכנית של IPCC. על פי ההערכות, עלות הקיצוצים הגדולים בפליטת הפחמן תהיה יותר מכפולה ללא שימוש ב-CCS.

 

ההתמקדות ב-CCS לא מגיעה מהתקדמות של הטכנולוגיה בשנים האחרונות, לדברי פרופ' ז'אן פסקל ואן איפרסל, סגן יו"ר הארגון, אלא משום שהפליטות ממשיכות לגדול במהירות. "פלטנו כל כך הרבה לאטמוספירה, כך שניאלץ לנקות הרבה בהמשך", לדבריו. עם זאת, מציין הדו"ח כי קיימים סיכונים לשיטה, כמו האפשרות לפגיעה בביטחון תזונתי העולמי.

 

סם סמית' מארגון WWF אמר כי "השינוי הגדול העולה מהדו"ח הזה הוא שהמאבק בשינוי האקלימי לא צפוי לפגוע בכלכלה העולמית, וכי יש מטרה חיונית של הוצאת אנשים ממצב של עוני. מה שאנחנו צריכים כעת הוא פעולה פוליטית מרוכזת". התגובה של הפוליטיקאים למשבר הכלכלי האחרון, לדברי סמית', "מראה על כך שהם יכולים לפעול במהירות ובסדר גודל רחב, אם יש להם מספיק מוטיבציה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים