שתף קטע נבחר

מודעה מפלה: "דרושות דוגמניות אינטליגנטיות"

חברת ביזנס קלאס, המספקת שירותי דיילוּת לחברות מובילות - לא מהססת לציין כי היא מחפשת דיילות לכנס משתחררים וארועים נוספים, לעומת "3 דיילי תפעול (בנים"). מומחית לדיני עבודה: "מדובר בהפרה לכאורה של חוק שוויון הזדמנויות"

החוק בישראל אוסר להפלות נשים או גברים בקבלה לעבודה, אבל מסתבר שגם בשנת 2014 יש מעסיקים שמתעלמים מהוראה זו: חברת ביזנס קלאס, המספקת שירותי דיילוּת לחברות - מציינת במפורש במודעת דרושים שפירסמה בעמוד הפייסבוק שלה כי דרושות לה "דיילות", למספר ארועים, לעומת "3 דיילי תפעול (בנים").

 

 

במודעה מפורט כי החברה מחפשת "4 דיילות פלפליות ומכירתיות" לכנס משתחררים שייערך החודש בגני התערוכה בתל אביב, תוך שמודגש: "דרושות דיילות ממש פלפליות וחריפות, דיילות מכירתיות, לא ביישניות וחריפות". לצד זאת היא מציינת כי דרושים לה גם שלושה גברים בלבד, לתפקיד דיילי תפעול, "לחלוקת ספרים ועזרה תפעולית בלהביא ארגזי ספרים מהמחסן ולסדר אותם בעמדת החלוקה".

 

 (צילום: מתוך פייסבוק) (צילום: מתוך פייסבוק)
(צילום: מתוך פייסבוק)

לצפייה במודעה באופן מלא

 

עוד מפורט במודעה, כי לחברה דרושות כ-10 דיילות ליריד חנויות הסלולר, שיתקיים החודש בשפיים. בנוסף מצוין, כי לכנס יוקרתי של בקרה ואוטומציה שייערך במלון כפר המכביה ברמת גן, דרושות "2 דוגמניות אינטלגנטיות מסוכנות להסברה בעמדה וחלוקת עלוני מידע", כאשר מפורט כי "הלקוח מאשר את הדוגמניות".

 

על פי האתר של ביזנס קלאס - בין לקוחותיה נמנות חברות רכב כגון וולבו, רנו, סוזוקי והונדה, צ'מפיון מוטורס ושלמה סיקסט, פמפרס וגלידות אלדו. עם לקוחות החברה בעבר נמנית אייבורי מחשבים.

 

 

צילום מסך מתוך אתר החברה ()
צילום מסך מתוך אתר החברה

עו"ד מיה צחור המתמחה באפליה בעבודה ובעלת האתר עובדות, מציינת כי על פניו - פרסום מודעה זו מהווה הפרה לכאורה של חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. "החוק מחייב פרסום מודעה בדבר הצעת עבודה בלשון זכר ובלשון נקבה ואוסר פרסום מודעה שיש בה משום הפליה", היא אומרת. "בית הדין לעבודה קבע במקרה דומה כי עצם פרסום המודעה בדרך זו גורם להפליה על בסיס מין, שכן גברים רבים כלל לא ינסו להתקשר למספר הטלפון המצוין בהודעה.

 

"נקבע כי פניה מראש לנשים היא הפליה חמורה מטעמי מין, בהתבסס על דעות קדומות וסטריאוטיפים הן לגבי נשים והן לגבי גברים, המנוגדת באופן מובהק לחוק", היא מוסיפה. "הפליה כזו, קבע בית הדין, מקבעת את ההפרדה - שעודה קיימת - בין מקצועות הנחשבים כ"נשיים" לבין מקצועות הנחשבים כ"גבריים", באופן הפוגע בשוויון בין המינים".

 

גם בנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה הסתייגו מלשון ההודעה והדגישו, כי סעיף 8 לחוק שוויון ההזדמנויות, דורש ממעסיקים או ממי שזקוקים לעובדים, לפרסם מודעות דרושים הפונות לשני המינים. "חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה אוסר על אפליה, בין היתר בקבלה לעבודה, על רקע מגוון עילות", מציינים שם. "אחת מהן היא מין ולפיכך, נאסר על מעסיקים להפלות בקבלה לעבודה בין נשים לגברים.

 

"החריג היחיד לאיסור זה הוא כאשר הדבר נובע מאופי ומהות התפקיד - כאשר נטל ההוכחה מוטל לפתחו של המעסיק", הוסיפו בנציבות. "לפיכך, נטל ההוכחה כי הדרישה לדיילות נשים בלבד נובעת מאופי ומהות התפקיד, מוטל על המעסיק. עליו להראות קשר ישיר וברור בין הדרישה לתפקיד עצמו, כאשר הקשר צריך להיות לעצם התפקיד ולא יכול להיות מושפע מהעדפת הלקוח לדוגמה, או בסיבה שאינה רלוונטית לקשר ישיר זה".

 

מחברת ביזנס קלאס נמסר בתגובה: "ביזנס קלאס מתמחה במגוון רחב של תפקידים שמיועדים לכולם מכל דת, גזע ומין ואין בכוונתה להפלות. לקוחותינו משתמשים בפנייה אלינו בבקשה שלהם ל'דיילות' ועל כן השימוש בלשון נקבה,

(אף על פי שבאותן משרות המפורסמות אצלנו עובדים גם גברים וגם נשים), השימוש בלשון נקבה נעשה בתום לב ובוודאי לא על מנת להפר כל חוק.

 

"לעתים לקוחותינו מבקשים גם אנשי תפעול (גברים) להקמות של מבנים, במות או הרמת דברים כבדים, ולכן אנו מפרסמים לפי לשון בקשת הלקוח, אך מעסיקים דיילים ודיילות מ-2 המינים, אנו מודים על פנייתך והעניין נלקח לתשומת לבנו ונדאג לוודא שבפרסומים הבאים שלנו הפנייה תתייחס בהתאם לדיילים ודיילות כלשון אחד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים