שתף קטע נבחר

אובמה, אל תהרוס לי את הבחירות

האמריקנים יילכו מחר לבחירות אמצע הכהונה לקונגרס ולמושלי המדינות. האהדה לאובמה כל-כך בשפל, עד שגם הוא נזהר לא להרוס למועמדים הדמוקרטיים במדינות העימות - והולך לנאום רק במקומות שבהם הניצחון הדמוקרטי מובטח

אמריקה הולכת מחר (יום ג') לבחירות האמצע, והיא בכלל לא יודעת את זה. אמריקנים רבים אינם מודעים כלל לקיום הבחירות, ואחרים מפגינים אדישות. בחירות האמצע, שבהן אין בחירה של נשיא, תמיד היו פחות מעניינות - אבל הפעם הן משעממות במיוחד, ויש הצופים שפל היסטורי במספר המצביעים.

 

עוד חדשות בעולם :

 

אין נושאים אמיתיים על סדר היום בבחירות האלה, והן מתנהלות בעיקר סביב האשמות אישיות בין המתמודדים. ובכל זאת, אי אפשר להמעיט בחשיבות הבחירות, כשהמאבק הוא על כל 435 המושבים בבית הנבחרים, 36 מתוך 100 המושבים בסנאט ועל משרת המושל ב-36 מדינות. המגמה של הציבור האמריקני המאוכזב, ברוב המקרים, היא להעניש את כל מי שבשלטון. הנשיא אובמה אינו עומד לבחירה, אבל הפופולריות הנמוכה שלו (42% תמיכה בלבד) מזיקה לדמוקרטים. למזלו, הציבור רוצה להעניש גם את הרפובליקנים. כל מי שבשלטון - בכל מקום שהוא בארה"ב - הוא יעד ל"חיסול", ובזה יחושו לפי הסקרים הרבה מושלי מדינות - דמוקרטים ורפובליקנים כאחד.

אובמה בא לחזק את הדמוקרטים בקונטיקט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה בא לחזק את הדמוקרטים בקונטיקט(צילום: רויטרס)

אובמה הוא פרסונה נון גרטה במדינות העימות עד כדי כך שבימים האחרונים הוא מופיע במקומות שבהם יש רוב דמוקרטי, כדי להשמיע את קולו מעל במות האוהדות את קולו. בשבת למשל הוא הופיע במדינות מישיגן, קונטיקט ופנסילבניה, שבהן אין בכלל מרוץ לסנאט. מועמדים דמוקרטים במדינות שמרניות מנסים להרחיק עצמם ממדיניותו, ומועמדת אחת לסנאט בקנטקי סירבה במהלך עימות לומר אפילו אם היא הצביעה עבורו בבחירות לנשיאות. הנואמים הדמוקרטיים המבוקשים ביותר הם הנשיא לשעבר ביל קלינטון ומי שצפויה להיות המועמדות הדמוקרטית לנשיאות ב-2016 הילרי קלינטון, שעושה בימים האחרונים "ניסוי כלים" במדינות העימות.

הילרי קלינטון עורכת ניסוי כלים לקראת 2016 בניו המפשייר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הילרי קלינטון עורכת ניסוי כלים לקראת 2016 בניו המפשייר(צילום: רויטרס)

הרפובליקנים ישמרו על הרוב שלהם בבית הנבחרים, ולפי כל הסקרים הם עשויים לכבוש את הרוב בסנאט, ולהשאיר את הנשיא הדמוקרטי ברק אובמה מבודד בבית הלבן, ללא יכולת להעביר חוקים חשובים כמו רפורמה בהגירה, לפתרון בעיית 12 מיליון המהגרים הבלתי חוקיים שחיים כמו צל. הוא ייאלץ גם להסתפק בהסכמה עם הרפובליקנים על נושאים קטנים יותר שניתן להתפשר עליהם. הדבר ימנע מאובמה רפורמות בנושאי פנים, ויותיר לו מרחב פעולה רק בנושאי חוץ.

תומכת אובמה מניפה את תמונתו בקונטיקט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תומכת אובמה מניפה את תמונתו בקונטיקט(צילום: AFP)

פרשנים פוליטיים מצביעים על יתרון לרפובליקנים, ואומרים שהם עשויים לכבוש את הרוב בסנאט. אבל בשמונה מתוך 10 המאבקים במדינות העימות יש פער של פחות מ-5% בין המועמדים, על פי הסקרים האחרונים. לרפובליקנים יש סיבה להאמין - אף שאין ערובה לכך - שהם יתעוררו ביום רביעי בבוקר למציאות חדשה. תרחיש אפשרי נוסף הוא שאמריקה תתעורר ביום רביעי בבוקר מבלי לדעת מי שולט בסנאט למשך חודשיים נוספים, בגלל הצבעות חוזרות במדינות שלא תושג בהן הכרעה ברוב של 50% או שהפערים בהן יהיו קטנים מדי וידרשו ספירת קולות חוזרת. בלואיזיאנה ובג'ורג'יה יהיו כנראה בחירות חוזרות. בקולורדו ובאלסקה מצפים לביקורים של עורכי הדין של המפלגות ולדרישות לבחירות חוזרות.

 

צ'ק טוד, הפרשן הפוליטי של רשת NBC, סבור שהפערים קטנים מדי למרות היתרון הרפובליקני. לעומתו קובע נד סילבר, הגורו שעשה לעצמו שם במערכת הבחירות הקודמת, כי הסקרים מצביעים בצורה גוברת והולכת על כך שהרפובליקנים ינצחו בבחירות לסנאט.

פורסם לראשונה 02/11/2014 22:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נשיא ארה"ב אובמה. כולם רוצים את הקלינטונים
צילום: EPA
מומלצים