שתף קטע נבחר

להיות רב קראי

לקרב את העם אל בורא עולם בלבד, ולא אל בני תמותה; לאהוב את קהילתו כמו את עצמו; להיות שליח הציבור על חלקיו - ולהביא את הנוער את בית המדרש כדי להקנות להם ערכים. הרב הראשי של הקראים מספר מה זה להיות רב קראי

ביהדות הקראית עיקרון יסוד הוא שתורת ה' תמימה, וכי יש ללכת בדרכיה לפי פשטה. כלומר, לפי כוונת נותן התורה, האל האחד והיחיד - מתוך נאמנות מוחלטת לדבריו. את הידיעה המוחלטת והוודאית מהו רצון אלוהים נתן ה' לנביאים. כיום, בתקופת הסתר הפנים, כאשר אין חזון נפרץ - יש ללמוד ולהתעמק בלימוד היטב כדי להגיע לידיעה האמתית. להתעמק במקרא ובפירושי החכמים, ולקיים את המצוות לפי דרך האמת והנכון ובגדר היכולת.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

רב, בראש ובראשונה, חייב להיות איש ישר ותמים המאמין בכל מאודו בבורא העולם, ומקיים בקפידה את המצוות על פי רצונו. עליו לדרוש תמיד את רצון האל, ולהשתתף בקביעות בלימוד תורה והלכה בצוותא. להוות דוגמה טובה לציבור בקיום המצוות, לתקן את דרכיו – ולא להתבייש להודות בטעויות.

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

שליחותו של הרב הקראי היא להנחות את העם לדרך התורה, כלומר לעבודת השם, שכם אחד. ביהדות הקראית התורה היא מעל הכל, ולה כפופים כולם, גם החכמים. תנאי ראשון ומחייב באופיו הוא צניעות וענווה, כפי שאנו למדים ממשה רבנו, ראש הנביאים.

 

כדי שיוכל לעמוד בתלאות ובקשיים הרבים אשר הוא עתיד לחוות בתפקידו, עליו להיות בעל כוחות נפש וכוחות כלליים חזקים. איש חיל. וגם ירא אלוהים, תכונה בסיסית שכל אדם חייב להחזיק בה, וקל וחומר אדם הנמצא בתפקיד מנהיגותי כרב. יראת האלוהים מבטיחה שהאדם יימצא תמיד בתיקון עצמי וחשש מעונותיו.

 

אהבה, זה המפתח

המנהיג הדתי חייב לרדוף אחר הצדק והאמת, ולהשתדל שכל החלטותיו בנושא הנהגת הציבור יהיו נטולות דעה קדומה או מושפעות

חלילה מגורמים חיצוניים פרט לתורה. עליו להיות שונא בצע, מוכר ואהוב בקהילה - ובעל אהבה לקהילה. כאשר קיימת אהבה בין אנשי הקהילה, הדבר מביא לאחדות, ביטחון ואמון הדדי. כך נוצרת חברה חסינה שיכולה לעמוד בכל משבר. אולם האהבה חייבת להיווצר תחילה אצל הרב כלפי קהילתו, ואז הציבור יחזיר אהבה והערכה כלפי הרב, באופן טבעי. אהבה היא המפתח למערכת יחסים אמינה ובריאה בין הרב והציבור שאותו הוא משרת.

 

הרב חייב לדעת כיצד לפנות אל כל אדם, בכל מצב שבו הוא נמצא, ולמצוא את הדרך אל לבו. הרב חייב להפיח בבני קהילתו רוח של ביטחון ותקווה באל, ולעודדם בצדקת האל ובמציאת הטוב במעשיו. לכן הרב צריך לאהוב את כל בני הקהילה כנפשו.

 

הבקיאות בתורה היא חובה בסיסית על הרב הקראי, וגם בספרי הנביאים שבהם מצויים דברי אלוהים - כל זאת כדי שיוכל להנהיג את העם נכונה, לאחר שלמד מניסיונם של מנהיגי ישראל לאורך ההיסטוריה. עליו להקיש מעניין לעניין, להבין ולנתח דברים, ועם הרבה התבונה ורגישות יידע כיצד לגשת לבני הקהילה ולהיות להם לעזר.

 

משמעות שליחותו של הרב היא קירוב העם אל בורא עולם בלבד, ולא אל בני תמותה, זאת על ידי העמקת והרחבת התודעה של הציבור בנוגע לתפקידו של עם ישראל בעולם ושליחותו. יש חשיבות עליונה לקירוב העם למטרת השליחות.

 

"הרב של כולם"

כל קהילה בנויה בצורה שונה, יש לה צרכים שונים, ועל הרב להתאים עצמו אליה. הוא לא יכול לאלץ את הציבור "ללכת בדרכו", אלא עיו למצוא את הדרך להוביל את העם לעבודת האל. אפילו אם המטלות שהוא נדרש לבצע אינן בתחומי מומחיותו, או אינן נחשבות בעיניו כראויות או מיועדות לרב, עליו לרכוש את הידע והיכולות לבצען, בכדי לגרום לקרבה בינו ובין הציבור.

 

רב צריך ללמוד וללמד תורה, פרשנות ומנהגי קהילה; להשתדל בכל כוחו לדאוג להכשיר חזנים, מוהלים ושוחטים; לערוך חופות, לנהל טקסי קבורה, לערוך הכנה לחתן וכלה לקראת חייהם המשותפים, להיות אחראי על אספקת בשר כשר לציבור, להשכין שלום בין איש לאשתו ובין אדם לחברו, לגשר ולפשר בסכסוכים, לבקר חולים, לנחם אבלים, להיות מעורה בכל רמות החינוך של הילדים, הנערים והמבוגרים בקהילתו, להיות אחראי על ניהול התפילה בבית הכנסת ובבתי אבלים, ולשמח לב נדכאים.

 

עליו להיות מעורה במציאות החברתית היומיומית סביבו, בכדי שיוכל להבין את רחשי לב הקהילה שהוא משרת, ולהוות להם אוזן קשבת. סמכותו נובעת מתמיכת הציבור. חלקו מאמין, חלקו מקיים רק חלק מהמצוות, ואחרים אף פחות מזה. אבל כל אחד מחלקי הציבור צריך לקבל הרגשה שהרב הוא גם שליח הציבור שלו, כדי שיוכלו לשמוע מפיו תורה ואף תוכחות. לכן הרב צריך להיות "הרב של כולם".

 

הכל מתחיל בחינוך

חינוך צריך להיות אחתד מעיסוקיו המרכזיים של הרב, בהיותו המוטיבציה להתקרב אל ה'. חינוך הוא הנעת חלקים רדומים בנפש האדם,

חינוך הוא ההתחלה של תהליך רוחני פרטי וציבורי. על הרב להשתדל בכל מאודו לצרף אליו תלמידי חכמים כדי להרחיב ולחזק את מעגל המאמינים.

 

רב צריך לשאוף לכמה שיותר נקודות מפגש עם קהילתו - לא רק בתפילה, בשיעורים או בטקסים דתיים, כי אם בכל זמן ובכל מועד. הציבור צריך להרגיש שהרב מעוניין ויכול לעזור בכל פנייה, גם אם בעילום שם. וכל זאת, בכדי להגדיל את התמיכה, הקשר ונקודות המפגש של הרב עם הציבור.

 

באחריותו לעשות כל מאמץ להקים בית מדרש פעיל שיהווה מקום לימוד וגיבוש לבני ובנות הקהילה. הלימוד בבית המדרש מקנה לבני ובנות הקהילה ערכים של שקדנות, התעמקות בלימוד, התמדה, כבוד לתלמידי חכמים ולרבני העדה. חובתו המרכזית של הרב כלפי קהילתו, בהסתכלות ארוכת שנים, היא לדאוג ליצירת דור צעיר שיהיה צנוע, עניו, מוכשר ומשכיל יותר ממנו.

 

  • משה בן יוסף פירוז הוא הרב הראשי לעדת היהודים הקראים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העדה הקראית
הרב משה בן יוסף פירוז
העדה הקראית
מומלצים