שתף קטע נבחר

הקרב על י-ם בדרכון: ליברלים נגד רפובליקנים

בבית המשפט העליון בארה"ב החל הדיון בתביעת משפחת הילד מנחם זיבוטופסקי, שנולד בירושלים, לציין בדרכונו האמריקני כי העיר נמצאת בישראל. שאלות השופטים מלמדות על פילוג: הליברלים לצד הממשל, שרוצה להימנע מאמירה על מעמד ירושלים, השמרנים עם הקונגרס - שקבע כי היא בירת ישראל

בית המשפט העליון בוושינגטון החל היום (ב') לשמוע את הטיעונים בתיק התביעה שבו דורשים הוריו של הילד מנחם זיבוטופסקי, יליד ירושלים בן 12, להורות למחלקת המדינה לרשום בדרכונו האמריקני כי הוא נולד במדינת ישראל. זו עשויה להיות התחנה האחרונה בקרב המשפטי שמתנהל זה יותר מעשר שנים בין הוריו של זיפוטובסקי לבין הממשל האמריקני, המסרב לציין בדרכון שירושלים נמצאת בישראל.

 

בית המשפט נוהג להכריז על פסיקותיו בחודשי הקיץ, ולכן ההערכה היא שיעברו עוד חודשים עד למסירת ההכרעה בתיק. עם זאת, כבר בדיון שנערך היום אפשר היה לראות שיש מחלוקת בנוגע לפירוש החוקה האמריקנית בין השופטים הליברלים, המצדדים בעמדת הממשל האמריקני, לבין השופטים השמרנים, המצדדים בעמדת הקונגרס.

מנחם ואביו בבית המשפט העליון בארה"ב, היום (צילום: AP) (צילום: AP)
מנחם ואביו בבית המשפט העליון בארה"ב, היום(צילום: AP)

הממשל, שנמנע מקביעות לגבי מעמדה של ירושלים עד להשגת הסדר מדיני בנושא, גורס כי החוקה האמריקנית נותנת לו סמכות בלעדית לעסוק בנושאי חוץ ולכן מותר לו להימנע מלציין בדרכון שירושלים נמצאת בישראל ומהסתכנות בהשלכות דיפלומטיות וביטחוניות הנובעות מכך. השופטים השמרנים יותר סבורים כי לקונגרס, שהכיר ב-1995 בירושלים כבירת ישראל, יש סמכות חוקתית בנושא.

 

לכל אחד מהצדדים ניתנה חצי שעה להשמיע את טיעוניו, והערות השופטים והשאלות שלהם מצביעות על מחלוקת פנימית בדבר השאלה אם להורות למחלקת המדינה לרשום בדרכונו של הילד בן ה-12 שהוא נולד ב"ירושלים, ישראל".

 

מאז קום המדינה אינם מכירים הממשלים האמריקניים בריבונות ישראלית, ירדנית או פלסטינית על ירושלים כל עוד לא הושג הסדר מדיני לגבי העיר. כל בעלי האזרחות האמריקנית שנולדו בירושלים, יהודים או ערבים, נרשמים כילידי ירושלים, מבלי לציין שם של מדינה כלשהי שלה שייכת העיר, וזהו גם המקרה של הילד מנחם זיפוטובסקי.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בית המשפט העליון ניסה בעבר להתחמק מהדיון במחלוקת בין הממשל, שהוא הרשות המבצעת, לקונגרס, שהוא הרשות המחוקקת, ולפני שלוש שנים סירבו שופטי העליון להתערב בנושא. הם החזירו אז את הנושא לערכאות נמוכות יותר.

 

בסופו של דבר החליטו שופט העליון כן לטפל בעתירת הוריו של הילד, ארי ונעמי, תושבי בית שמש. הם מודעים לכך שאם

יחייבו את הממשל לכתוב "ירושלים, ישראל", עשויות להיות לכך השלכות דיפלומטיות וביטחוניות.

 

הדיון בבית המשפט העליון של ארה"ב בא לאחר שבוע שבו הגיעה המתיחות בירושלים לשיא. ניסיון ההתנקשות ביהודה גליק, חיסול המחבל היורה מועתז חיג'אזי, סגירת הר הבית ל-24 שעות - כל אלו הובילו את המצב בבירה להיות על סף פיצוץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים