שתף קטע נבחר

צילום: אורן אהרוני, ראובן שוורץ

אלימות חובקת עולם

הרבה לפני הדרבי התל אביבי, משחקים בעולם כבר פוצצו על ידי בריונים וחוליגנים. מ"גוליבר" הרוסי, השוער שחבט באגרוף באוהד והכרטיס האדום שנשלף ובוטל בהמשך. צפו באירועים הקשים

בית משפט, וכך גם בית הדין של הכדורגל, משתמש באופן קבוע במקרי עבר ותקדימים כדי לקבל החלטות ולהטיל עונשים. זה טוב, ונכון, כי צריכה להיות אחידות, אבל לפעמים פשוט אי אפשר להשוות בין מקרים שונים כי פשוט קשה למצוא שני אירועים שהם בדיוק אותו דבר. כך גם בסיפור פיצוץ הדרבי שלשום.

 

ביזיון בדרבי:

 

סיפורים של פריצת אוהדים למגרש, פיצוץ משחקים ומכות בין אוהד לשחק לא חסרים בכדורגל העולמי. אין המון משחקים שהכילו את כל הדברים האלה יחד, אבל אפשר למצוא מספיק אם מחפשים. ועדיין, קשה להשוות. רבים אפילו מתקשים לשפוט האם זהבי הגיב בתקיפות או רק ניסה להגן על עצמו אז ודאי שאפילו קשה יותר להשוות ולהסתמך על מקרים אחרים בטח, כפי שמיד נראה, שהעונשים שהוטלו רחוקים מאוד אחד מהשני.

 

אוהדי זניט פורצים לכר הדשא מול דינמו מוסקבה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אוהדי זניט פורצים לכר הדשא מול דינמו מוסקבה(צילום: gettyimages)
 

 

לפני שלוש שנים הכדורגל הרומני רעש וגעש. אוהד של קבוצת פטרולול פרץ למגרש במהלך משחק מול סטיאווה בוקרשט ובעט במגן סטיאווה ג'ורג' גלמאז. נובאק מרינקוביץ', שחקן אחר של סטיאווה, הגיב במקום חברו ובעט באוהד בעוצמה. מרינקוביץ, שעד היום נחשב לגיבור בסטיאווה, הורחק והועמד לדין. השופטים קבעו כי הוא פעל מתוך הגנה עצמית לטובת חברו. הם לא ביטלו את הכרטיס האדום שכבר נשלף, אבל מרינקוביץ' לא הורשע בדבר. פטרולול, לעומת זאת, שהאוהד שלה פרץ למגרש, נענשה בשישה משחקים ללא קהל, קנס כספי והפסד טכני.

 

חודשיים אחרי המקרה ברומניה הגיע האירוע שהוזכר מיד אחרי פיצוץ הדרבי שלנו – הכרטיס האדום לאסטבאן, שוער אלקמאר. אסטבאן הותקף על-ידי אוהד איאקס. האוהד פספס את השוער, אבל האחרון לא ריחם עליו ובעט בו בעודו שוכב על הדשא. הוא הורחק ואנשי אלקמאר סירבו לחדש את המשחק. אחרי דיונים ארוכים, שערכו מספר שבועות, הוחלט לבטל את האדום שקיבל אסטבאן. התקיים משחק חוזר כשליציעים מותרת כניסת ילדים בלבד. לא היו עונשים נוספים. חשוב לציין שהפעולה של אסטבן חמורה יותר מזו של זהבי כיוון שהוא בעט בבירור בבועט ששכב על הדשא. ועדיין, פה לא היה עונש כלל.
 
מקרה נוסף שלא התקבל בעקבותיו שום עונש היה בשנת 2002, בדרבי בין בוורן לאנטוורפן בבלגיה. גם פה היה מעורב שוער, גרהאם סטוק מבוורן, שהותקף על-ידי אוהד אנטוורפן במהלך המשחק. סטוק לא התבלבל והנחית אגרוף לפניו של האוהד. הוא אפילו לא הורחק והמשחק המשיך כרגיל. חשוב לזכור שאז זו היתה תקופה אחרת בבלגיה, תקופה של חוליגניזם. עד היום הבלגים טוענים שהמקרה הזה הוא אחת הסיבות לכך שהיה קשה למגר את החוליגניזם בבלגיה מהסיבה שלא נעשה דבר.
 
לפני חצי שנה הגיעה סדרת המאבקים הפיזיים בין אוהדים לשחקנים גם לרוסיה. זה קרה במפגש בין זניט סנט פטרסבורג לדינמו מוסקבה. אלכסיי נסטרוב, אוהד אלים מפורסם המכונה בשם "גוליבר", פרץ למגרש יחד עם אוהדים נוספים והיכה פעמיים בראשו של שחקן דינמו ולדימיר גרניט. במקרה הזה השחקן, כתוצאה מהמכה שמאוחר יותר התברר שגרמה לו לזעזוע מוח, לא הגיב, אבל אחד מאנשי הצוות של הקבוצה שהיה לידו ניסה להחזיר לבריון. אחרי שנייה, כשהבין באיזה יריב רחב עומד מולו, איש הצוות ברח ולא הועמד לדין. זניט עצמה נענשה בשני משחקים ללא קהל ובסגירת יציע אוהדי האולטראס שלה לשני משחקים נוספים.

 

מעל כל האירועים האלה יש סיפור אחד, ותיק דווקא, שחשוב להזכיר ביום כזה. מדובר בשנת 2000, קצת אחרי נפילת משטר מילוסביץ' שהביא לעצמאות סרביה. הכוכב האדום אירחה את פרטיזן בדרבי של בלגרד ואוהדי הקבוצה המארחת התקוטטו עם שחקני פרטיזן על הדשא. כמה שחקנים ואנשים נוספים מצוות האימון נפצעו. המקרה הזה רחוק ממה שקרה בבלומפילד, גם ברמת המעורבים וגם בכל הנוגע לפגיעה הפיזית, אבל חשוב לדבר עליו כי בסרביה ממשיכים לטעון עד היום שכיוון שלא נעשה דבר, כיוון שלא הוטלו עונשים חמורים, האלימות חוגגת שם במגרשים עד היום. היא גם חוגגת אצלנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
אוהדי זניט פורצים לכר הדשא
צילום: gettyimages
מומלצים