שתף קטע נבחר

מנהגי חתונות: טבעת יהלום על שום מה?

מה מייצגות הטבעות, למה על השושבינות להתלבש בצורה אחידה ומה הקשר לרוחות רפאים? מבט היסטורי על המנהגים המוכרים

 

 

זר כלה, עוגת חתונה, סיכת דש (בוטונייר) ומקבץ של פחיות שימורים שמחוברות לרכב של החתן והכלה הפכו ממזמן לפריטי must have בחתונות בישראל, אף על פי שמרבית הזוגות כלל לא מודעים להיסטוריה של המנהגים הללו כמו גם למשמעות שלהם.

 

בדיוק בגלל זה הכנו עבורכם מדריך קצר על מקורותיהם של מנהגי החתונה ומה הם מסמלים, ואם חששתם לרגע ממזל רע, דעו שאין לכם כלל ממה לחשוש כל עוד אתם מצוידים בפריטים הנכונים.

 

טבעת אירוסין עם יהלום - כי אנחנו חיים בחברה קפיטליסטית

למרות שהרבה מהמסורות התחילו בימי הביניים, המסורת של טבעת אירוסין עם יהלום, באופן לא מפתיע, מקורה בעידן הקפיטליסטי. הכל התחיל ממודעה שפורסמה כחלק מקמפיין פרסומי של תאגיד לכרייה וסחר ביהלומים בשם Da Beers, וקבעה ש-diamonds are forever. כך התחילה מסורת של טבעות אירוסין עם יהלומים מנצנצים שמבטיחים אושר, עושר ונצח נצחים. או לפחות זה מה שהיו רוצים שתחשבו...

 

יש לי רק חלום, לקנות לך יהלום (קרדיט: חיים אפריאט) (קרדיט: חיים אפריאט)
יש לי רק חלום, לקנות לך יהלום(קרדיט: חיים אפריאט)

  

סיכת דש פרחונית - זכר לתקופת האבירות

סיכה פרחונית שנצמדת לדש הז'קט היא מה שמאפיין היום חתנים מלאי שיק וסטייל, ומקורה בכלל בימי הביניים בתקופה שבה גברים לא הסתובבו בג'ינס וטי-שירט אלא עם שריונים מנצנצים.

 

באותם ימים, נהגו נשים להעניק לאבירים בדרך לקרב פרח או צעיף צבעוני כאות להערכה ובדרך כלל היה זה באותו הצבע של הלבוש שהן עצמן לבשו. האבירים, בתמורה, הצמידו את הפרח לשריון, וסימנו לכולם שיש מי שמעריצה אותם ומחכה להם בסיום הקרב. מאז השתרשה המסורת שגרמה לכולנו להיות בחיפוש מתמיד אחר האביר בסוס הלבן.

 

איפה האבירים של פעם? סיכת דש פרחונית (קרדיט: ברק אהרון) (קרדיט: ברק אהרון)
איפה האבירים של פעם? סיכת דש פרחונית(קרדיט: ברק אהרון)

 

זר כלה - במקום מקלחת

למרות שבשנים האחרונות אפשר לראות שיש כלות שבוחרות בזר כלה אלטרנטיבי כמו בלונים או אוריגמי, זר כלה פרחוני נותר להיות מסורת קלאסית. יש שאומרים שזר הכלה שימש בעיקר כדי להפיץ ריח טוב ולנטרל ריחות גוף, שכן במאה ה-15 היה ניתן לספור את כמות המקלחות החודשיות על יד אחת וכנראה שזה היה תקף גם לגבי כלות.

 

הסבר נוסף למקורו של זר הכלה נעוץ בחשש המתמיד מפני רוחות רעות ויש שהאמינו שזר כלה שמשלב סוגים שונים של עשבי תבלין ואפילו שום (!!!) ירחיק את האנרגיות השליליות מהכלה ביום חתונתה. ואם תהיתם לגבי המסורת של זריקת הזר לעבר האורחים, אז ביום החתונה מיוחס מזל רב לכלה ועל ידי זריקת הזר היא מעבירה את המזל הלאה לאורחיה, או יותר נכון – לאורחותיה הרווקות. ושיהיה במזל!

 

העיקר שתפיצי ריח טוב. כלה וזר פרחוני (קרדיט: איה ואבי צלמים) (קרדיט: איה ואבי צלמים)
העיקר שתפיצי ריח טוב. כלה וזר פרחוני(קרדיט: איה ואבי צלמים)

 

משהו כחול - טוהר ונאמנות

כחלק ממסורת אנגלית לפיה חברות ובנות משפחה של הכלה מעניקות לה פריטים אישיים כמו משהו ישן, משהו חדש, משהו שאול, מבצבץ לו גם משהו כחול, שמסמל נאמנות בין בני הזוג. לצבע הכחול מיוחסות תכונות כמו טוהר, אהבה ונאמנות, ולכן בכך שמעניקים לכלה כמחווה של אהבה פריט כחול מאחלים לה שנים מאושרות שמבוססות על מערכת של יחסי אמון בינה ובין בעלה לעתיד.

 

למה אסור לחתן לראות את הכלה לפני החתונה?

מדובר במנהג אמריקאי ישן שהצליח לחלחל עמוק לתוך תרבות החתונות של ימינו, ומצר מפני מפגש של החתן והכלה בבוקר החתונה, כשאפילו לא התחלנו לדבר על הצצה על שמלת הכלה. מקור המנהג נעוץ בימים בהם אבות היו מחתנים את בנותיהם בשידוך. לרוב זה היה מסתדר ובני הזוג מצאו חן זה בעיני זו אך תמיד חששו פן החתן יברח אם לא יאהב את מראה החיצוני של הכלה. לפיכך החליטו כי המפגש יתרחש רק בעת הטקס עצמו כדי למנוע "מזל רע".

 

אל תציץ. חתן וכלה שמסתתרת (קרדיט: אלכסיי קודריק kudrik.com) (קרדיט: אלכסיי קודריק kudrik.com)
אל תציץ. חתן וכלה שמסתתרת(קרדיט: אלכסיי קודריק kudrik.com)

 

טבעות - אות לעושר ופאר

יש שאומרים שבמצרים העתיקה, בטקסי הנישואין של הפרעונים נהגו להגיש את הטבעות בטקסי נישואין על גבי כריות מהודרות כאות לעושר ופאר ומשם המנהג השתרש ומכה שורשים עד היום. מקורות אחרים טוענים שמדובר במנהג שנועד למנוע מהחתן להפיל את הטבעות, שכן אם יעשה כך, הנישואים ידונו לכישלון ואנחנו בטח לא רוצים שזה יקרה... 

 

שושבינות תואמות - כדי שאף אחת לא תגנוב את ההצגה

יש כלות שכבר שבוע לפני החתונה בוחרות ללבוש לבן מתוך התרגשות וכסוג של הכנה ולכן די ברור לנו שהצבע הלבן הוא לגמרי מונופול של הכלה. ולמרות שקשה לנו לדמיין היום את אחת החברות של הכלה מפציעה עם שמלה לבנה, כנראה שבעבר לא רצו להשאיר מקום לספק ולכן המסורת קובעת שיש לבחור צבע אחד לשמלות של החברות והמלוות של הכלה, כך שהכלה בלבן תהיה מוקד הפוקוס של האירוע ושאף אחת לא תגנוב לה את ההצגה.

 

אל תגנבו לה את ההצגה. כלה וחברותיה הטובות (קרדיט: http://amirhazan.com) (קרדיט: http://amirhazan.com)
אל תגנבו לה את ההצגה. כלה וחברותיה הטובות(קרדיט: http://amirhazan.com)

 

עוגת חתונה

למרות שהרבה כלות מונעות מעצמן פינוקים מתוקים לפני החתונה, עוגת החתונה היא ללא ספק פיצוי מתוק אחרי כל האיפוק ובדרך כלל נוהגים לראות כיצד החתן והכלה חותכים את העוגה ביחד ונוגסים מאותה חתיכה. המסורת מסמלת את שותפות הגורל ביניהם ומדובר באקט סמלי לעתיד המשותף של השניים, בתקווה שיהיה זה עתיד מתוק במיוחד.

 

תתכבד אהובי. עוגת חתונה חגיגית (קרדיט: www.amirhazan.com) (קרדיט: www.amirhazan.com)
תתכבד אהובי. עוגת חתונה חגיגית(קרדיט: www.amirhazan.com)

 

פחיות שימורים - להרחיק את הרוחות

אם גם לכם קשה להבין את הקשר בין קופסאות פח ובין יום החתונה, דעו שאתם לא לבד אבל גם לכך יש הסבר: למרות שזה מצטלם נהדר בתמונות ואפילו יכול להוות יופי של פרויקט DIY, לא מדובר רק באביזר פוטוגני אלא במסורת לפיה הרעש שנוצר מהחיכוך בין קופסאות הפח אמור להפחיד ולהרחיק גורמים שליליים מבני הזוג המאושרים.

 

מרעידות את הרוחות. פחיות צבעוניות (קרדיט: אלכסיי קודריק kudrik.com) (קרדיט: אלכסיי קודריק kudrik.com)
מרעידות את הרוחות. פחיות צבעוניות(קרדיט: אלכסיי קודריק kudrik.com)

 

ירח דבש - כדי שתוכלו להכיר

למרות התמונה הקסומה שמצטיירת לכם כרגע בראש על חופים קסומים ולבנים בתאילנד או נוף אורבני אירופאי, מקורה של המסורת של ירח הדבש הוא הרבה פחות רומנטי ממה שאתם חושבים. מדובר, למעשה, בתקופה של 30 יום שמטרתה לאפשר לחתן ולכלה להכיר אחד את השנייה מאחר ורוב הנישואים נעשו במסגרת שידוך.

 

 

במהלך תקופה זו, היו בני הזוג מתמקמים ביערות ופעם ביום היה מגיע חבר או בן משפחה עם כוס של יין דבש (משם נובע גם השם) שמסמלת חגיגה של עוד יום היכרות של השניים.

 

לשאת את הכלה מעבר לדלת

גם במקרה הזה מדובר במסורת שמקורה באירופה של ימי הביניים שנועדה להתמודד עם הרוחות הרעות שיכולות ללוות את הכלה ביום חתונתה (כנראה שבימי הביניים ממש חששו מרוחות רעות..). האמונה אומרת שאם הבעל נושא את האישה מעבר למפתן הדלת, מובטחים להם חיים מאושרים בביתם המשותף בעוד שהאנרגיות השליליות נותרות מחוץ לדלת. ביוש!

 

עוד כתבות והשראה מחכות לכם באתר של my day

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים