שתף קטע נבחר
.
ערוץ 20

אז כמה שירים הלחין רבי שלמה קרליבך?

20 שנה מלאו למותו הפתאומי של "הרבי המרקד" - המאהב הגדול של היהדות - ועדיין אין מידע מדוייק כמה יצירות באמת כתב. הערכות החוקרים נעות בין כ-280 יצירות - ועד ללמעלה מאלף: "רק בשבוע שעבר קיבלתי 250 ג'יגה של הקלטות חדשות של רב שלמה, ועכשיו צריך לפנות כמה שבועות כדי להקשיב להכל"

היום (מוצ"ש) מציינים את יום השנה ה-20 לפטירתו של "הרבי המרקד" - המאהב הגדול של היהדות – הרב שלמה קרליבך. הרבי ההיפי שעם גיטרה פשוטה, קול חצי שבור ונשמה ענקית הצליח לאחות, להאהיב ולחבר יהודים שהיו רחוקים מן המקורות, אל יהדותם. האדם שהיה מנודה בחייו בקרב קהילות אורתודוקסיות רבות, זכה לאחר מותו לתהילת עולם שרק גוברת וגדלה משנה לשנה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

דבר אחד לא ניתן לוויכוח גם בקרב מי שלא התחברו למעשיו או לדרכו: יכולתו המדהימה לפרוט על המיתרים שלושה אקורדים פשוטים, כמעט בכל רגע נתון, ולהלחין פסוק נוסף של תהילים, או קטע אחר מתוך סידור התפילה. אם תניחו את האצבע באקראי על דף תהילים, קיים סיכוי סביר שאותו פרק גם עבר תחת קולו ולחניו של רֶב שלמה.

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

אז כמה שירים הוא הלחין? מסתבר שאין מספר מדויק. הזמר שלמה כ"ץ שבעשור האחרון מלקט ואוסף כל בדיל של שיר, תו או הגיג של הרבי ההיפי, אומר כי מהחומרים שבידו הוא יכול למנות מעל לאלף שירים, וכי עדיין מגיעים אליו חומרים חדשים. "בשבוע שעבר מישהו הביא לי 250 ג'יגה של הקלטות חדשות של רב שלמה, ועכשיו צריך לפנות מספר שבועות כדי להקשיב להכל".

 

 

הרב שלמה קרליבך בצעירותו (עמותת "שירים לשלמה") (עמותת
הרב שלמה קרליבך בצעירותו(עמותת "שירים לשלמה")

 

כ"ץ אף הוציא לקראת יום השנה אלבום חדש, "לקראת שבת", המכיל בתוכו אחד-עשר שירים של ר' שלמה קרליבך זצ׳ל, שלמעשה מעולם לא הוקלטו באולפן, אלא נמצאו בשלל קלטות ביתיות רק לאחר שנפטר - וזה לדבריו רק קצה הקרחון. אך לפי כל המרואיינים האחרים שעימם שוחחנו, נראה כי אין הסכמה על מספר השירים המדויק, ומדובר במספר שירים קטן מאלף.

 

 

ישראל ברגר שהקים את אתר "רדיו גאולה" לפני כשנתיים עבור חובבי המוזיקה היהודית והחסידית - החליט לנסות ולענות על השאלה המורכבת הזו. יחד עם עורך האתר ומבקר המוזיקה, נתנאל לייפר, הוא יצא בחודשים האחרונים למסע בתוך הספרייה של "הרבי המרקד", בסיוע עמותת "שירים לשלמה". לדבריהם יש תשובה, אם כי עדיין לא סופית, משום שלא כל החומרים התגלו בינתיים.

 

"מוזיקאים שהיו קרובים לרבי שלמה, בהם ר' יצחק אייזנשטט ובן ציון סולומון, טוענים כי הוא הלחין 600 או 700 שירים", מספר לייפר, אך מסייג: "ד"ר נתן אופיר מעמותת 'שירים לשלמה' שכתב ספר שלם על הרב שלמה קרליבך ("חייו, משנתו והשפעתו" שעתיד לצאת בהוצאת "ידיעות ספרים"), טוען כי ככל הנראה המספר קטן יותר".

 

הלחין את התנ"ך

בספרו של נתן מובאת רשימה מעודכנת שהוכנה על ידי חיים אורי קוטלר בינואר השנה, והיא כוללת 277 שירים בלבד. עיון ברשימה מגלה כי למעשה מדובר ב-223 פסוקים שונים, משום של-39 מהפסוקים יש יותר ממנגינה אחת. בנוסף, יש עשרות ניגונים ללא מילים. "יחד עם זאת", אומר לייפר, "ד"ר אופיר מציין בספרו כי יש שירים רבים שהוקלטו באופן פרטי, אך טרם פורסמו ברבים, ולכן לא ניתן להגיע למספר המדויק".

 

 

לייפר מציין כי כמעט כל שיריו של רב שלמה הם פסוקים מהתנ"ך או מובאות מסידור התפילות ומזמירות שבת. "יש כמה יוצאים מן הכלל, כגון, 'אני מאמין' (מרשימת י"ג עיקרי האמונה) ו'עם ישראל חי', ויש גם קטעים מפיוטים, כדוגמת 'מִמְּךָ אֱלֹהַי לֹא נוֹאַשׁ לִבִּי', שמקורו בפיוט של רבי שלמה אבן גבירול בשם 'שְׁנוֹתֵינוּ סָפוּ'. כמו כן, יש מספר שירים באנגלית שאותם כתב או 'גייר' על בסיס שירי עם אפרו-אמריקאים".

 

לדבריו, ניתן ללמוד על כמות השירים על פי ספרי התווים שיצאו עוד בחייו של קרליבך. בשנת 1970 יצאה לאור חוברת התווים הראשונה של שירי רב שלמה, The Shlomo Carlebach Songbook 62, השירים סודרו לפי ששת תקליטיו הראשונים. שלושה מהם בהוצאת "זימרני" (ההוצאה העצמית של קרליבך) ושניים בהוצאת "Vanguard".

 

אחד מאלבומי האולפן שהוציא הרבי המזמר (עמותת "שירים לשלמה") (עמותת
אחד מאלבומי האולפן שהוציא הרבי המזמר(עמותת "שירים לשלמה")

 

בשנת 1980 הוציא המוזיקולוג, וולוול פסטרנק, תווים לשיריו היותר מפורסמים של ר' שלמה. בשנת 1992 כרך פסטרנק שני ספרי שירים בכרך אחד לפי סדר התפילות. כך סודרו 133 שירים לפי המיון הבא: 60 ניגונים לתפילות יום חול, 18 לליל שבת, 25 ליום שבת, 17 למועדי ישראל, 8 לימים נוראים ו-5 לחתונות. בשנת 1993 יצאה לאור חוברת של שירי שבת עם 46 שירים בעריכת בן ציון סולומון.

 

האלבומים של הרב שלמה קרליבך

בניגוד למה שנדמה, קרליבך הוציא בסך הכול 8-10 אלבומי אולפן רשמיים - תלוי כיצד מונים, אשר הופיעו משנת 1959 עד 1981. לאחר הורדת שירים שאינם מקוריים וכפילויות בגלל הופעות חיות, ניתן למנות 50-70 ניגונים המהווים את הבסיס למורשת המוזיקלית של קרליבך.

 

1959 - "הַנְּשָׁמָה לָךְ - Songs of My Soul", עיבודים וניצוח: מילטון אוקון.

 

1960 - "בָּרְכִי נַפְשִׁי – Sing My Heart". עיבודים וניצוח: מילטון אוקון.1963 - פִּתְחוּ לִי שַׁעֲרֵי צֶדֶק (הופעה בויליג' גייט - At the Village Gate) - 1965 – "מִקְדָּשׁ מֶלֶךְ – In The Palace Of The King". בליווי מקהלה ותזמורת בניצוחו של בנדיקט סילברמן.

 

1965 - שִׁפְכִי כַמַּיִם לִבֵּךְ - Wake Up World. עיבודים וניצוח: מילטון אוקון.

 

1968 – "שמעתי את הכותל שר" (שני חלקים - I Heard the Wall Singing.

 

1972 - "ובנה ירושלים" (ובאו העובדים הוסף מאוחר יותר והוקלט בהופעה 1974). עיבוד: מוטי פרנס.

 

1975 - "שלמה קרליבך וילדי ישראל שרים – אני מאמין". הפקה: הרב ברוך צ'ייט, עיבוד: מרטין לווינטר, עיבוד קולי: אייבי רוטנברג.

 

1978 - "הִנֵּה יָמִים בָּאִים", ביוזמת ניל ופטריסיה סיידל. עיבודים: ריצ'ארד הירונימוס.

 

1981 - "לכבוד שבת". עיבודים וניצוח: מילטון ברנס

 

בנוסף, יש למנות את שני התקליטים המיוחדים, הראשון הוא למעשה הקלטה פיראטית של הופעה חיה והשני הוא תקליט עם החזן שלום כ"ץ.

 

1962 - ר' שלמה קרליבך שר – Rabbi Shlomo Carlebach Sings – תקליט פיראטי שהופץ ע"י חברת "גלטון".

 

1967 – "בְּנֵה בֵיתְךָ - Rebuild Thy House" עם שלום כ"ץ. עיבוד וניצוח: רלף לנג.

 

 

"ר' שלמה קרליבך הוציא בשנים המאוחרות כמה אלבומים נוספים", מציין לייפר. "אך רובם אלבומי הופעות שבהם השירים חוזרים על עצמם בווריאציות שונות, בעיבודים וסאונד שלעיתים היו גרועים במיוחד - וסיפקו עבודה לטכנאים לאחר מותו".

 

 

לאחר פטירתו, יצאו עוד מספר רב של אלבומים עם חומרים שהוקלטו בהופעות או באולפן, ובהם אלבומי הסיפורים שלו בליווי הגיטריסט אבי סינגולדה, וכן אלבומי אוסף רבים. יצוין לטובה האוסף "להיטי הזהב", שם עשה המוזיקאי ג'ף הורביץ עיבודים חדשים ונקיים שהולבשו על קולו של קרליבך (אנפלאגד), ויצרו גרסאות חדשות ואיכותיות במיוחד של שיריו, אך חשוב לציין, כי האלבומים הללו כוללים בתוכם רק שירים שהופיעו באלבומי האולפן שהוציא ר' שלמה בחייו.

 

ניגונים מכיסא הכבוד

"אני בטוחה ששלמה היה אחד ממלכי המלכים של הקב"ה", ספדה על קברו ביום השלושים לפטירתו אשתו לשעבר, נעילה קרליבך, במילים שלא השאירו במקום עין אחת יבשה. "רב שלמה היה יושב לימינו של ה', וכשראה את החושך שעמד לבוא לעולם, אמר: "טאטאע (אבא), אתה ממש צריך לשלוח אותי למטה, אתה ממש חייב. יהיה חושך כל כך גדול בעולם, יהיו הרבה רבנים והרבה אנשים, אבל מי יעזור ליהודים למצוא שמחה? מי? אני ממש מתחנן, אני כל כך אוהב אותך, תעזור לי לרדת. והקב"ה שאל אותו: שלוימלה, כמה זמן אתה רוצה לעשות את זה? מה אתה צריך בשביל לרדת ולהציל את העולם? נראה לי שאני צריך קצת כוח, ענה ר' שלמה. אני צריך קצת ניגונים של דוד המלך, קצת מהתורות של המשיח, ועוד כמה דברים פה ושם. נענה לו הקב"ה: בסדר יקירי, אבל לא ליותר מדי זמן, אני לא יכול בלעדיך".

  

 

ונעילה המשיכה בבכי: "ובכל פעם ששלמה היה צריך ניגון חדש, רגע לפני שהוא היה עולה למעלה לכיסא הכבוד, הוא היה פונה ואומר

לנשמה ולדרי (שתי בנותיו): אולי תברכו אותי שאני אשיר משהו חדש?

 

"ואני יודעת לאן היה הולך. הוא היה הולך לפרוץ את האוצר במקום שהניגונים של דוד המלך שמורים, איפה שהניגונים של המשיח שמורים, איפה שהתורה שמורה. הוא היה נוהג לומר: "היהודים זקוקים להתרומם. ריבונו של עולם! תברך אותי שאומר משהו חדש, משהו נפלא לתת להם כוח". הוא בא לפה בשבילנו. אני יודעת שלמה, שבאת ממש בשבילנו, לתת לנו כח, לתת לנו אור, מפני שהיה כל כך חשוך לפני שבאת..."

 

גם בחלוף 20 שנה ממותו הפתאומי, לא זכתה יצירתו העצומה והפנומנאלית של ר' שלמה קרליבך לארכיון מסודר אחיד, שבו ניתן למצוא בנקל את כל יצירותיו - כפי שהיה ראוי ליוצר בסדר הגודל שלו. נראה כי הגיע זמן הגאולה (ליצירתו).

 

עמותת "שירים לשלמה" מקיימת הערב (8/11) ערב מיוחד לרגל 20 שנה לפטירתו של "הרבי המרקד", בבנייני האומה בירושלים, בליווי מיטב האמנים והזמרים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמותת "שירים לשלמה"
הרב שלמה קרליבך
עמותת "שירים לשלמה"
עטיפת האלבום
מלקט כל תו. שלמה כ"ץ
עטיפת האלבום
ערוץ 20
איך זה שאין עוד ארכיון מסודר?
ערוץ 20