שתף קטע נבחר

לטוס להצטרף לדאעש בגיל 16. ככה זה קל

דרכון וכסף מזומן, זה כל מה שמרבית בני הנוער צריכים כדי לעזוב את הבית, לקנות כרטיס ולעלות על מטוס בדרכם לשורות ארגונים קיצוניים בעיראק ובסוריה. חברות התעופה וחוקי המדינות השונות שהם חוצים בדרך לא תמיד יודעים לעצור בעדם וההורים מתחננים: "שנו את התקנות"

שתי אחיות מפרבר אמריקני טיפוסי של העיר דנבר, בנות 15 ו-17, סיפרו לאביהן שהן חולות מדי מכדי ללכת לבית הספר - ובמקום נסעו להצטרף לדאעש בסוריה. הן לקחו 2,000 דולר ואת הדרכונים שלהן, ויצאו לדרך יחד עם ידיד נוסף, בן 16. הם הצליחו להגיע עד פרנקפורט שבגרמניה בטרם עוררו את חשדם של שוטרי הגבול ונעצרו לתשאול. הניסיון של השלושה סוכל לפני כחודש, אולם מאז נודע על מקרים נוספים שבהם צעירים מערביים ניסו להצטרף לשורות הארגון הקיצוני, והקלות שבה הם מצליחים לחצות את האוקיינוס רק מעוררת יותר ויותר דאגה.

 

לחברות תעופה יש מגוון רחב של חוקים שנועדו לפקח על הנסיעות של קטינים: רבות מהן, לרבות יונייטד איירליינס והחברה הסקנדינבית SAS, מפסיקות להטיל מגבלות על טיסת קטינים בתנאי שמדובר בבני נוער מעל גיל 12, בעוד אחרות מאפשרות אפילו לילדים צעירים יותר לטוס כל עוד הם מלווים על-ידי מישהו בן יותר מ-16 - לא בהכרח בן משפחה. רק חברות מסוימות, דוגמת אמריקן איירליינס, דורשות ליווי הורה לנוסעים מתחת לגיל 15 עד שער ההמראה לפחות. עם זאת, בני נוער בני 15 ומעלה יכולים לטוס בלי שום מגבלה.

איסלאם יאקן, צעיר מצרי שהצטרף לדאעש ()
איסלאם יאקן, צעיר מצרי שהצטרף לדאעש
 

פעילי דאעש בסוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פעילי דאעש בסוריה(צילום: רויטרס)

הציפייה כי הגורמיים הרשמיים בכל מדינה יידעו לעצור את בני הנוער שטסים לבדם גם אינה מתממשת בפועל, שכן לכל מדינה יש חוקים משלה בנושא, שגם בהם לא מעט פרצות. רוסיה למשל דורשת מהקטינים לטוס עם היתר מאחד ההורים שאושר על-ידי נוטריון, בעוד הרשויות האמריקניות מאפשרות לבני נוער בעלי דרכון (וויזה, אם צריך) ולחצות את גבולות המדינה בחופשיות מלאה. בספרד שני ההורים צריכים למלא טופס מיוחד בתחנת המשטרה בטרם ילדם יוכל לטוס לבדו, ואילו בגרמניה - שם נעצרו הנערות האמריקניות בחודש שעבר - בודקי הדרכונים נדרשים לוודא שהקטינים מטיילים בעולם באישור הוריהם.

 

בצרפת, שהיא היצואנית המרכזית אירופה של לוחמי דאעש פוטנציאליים, דרשה בעבר מבני נוער שביקשו לבקר במדינות זרות להנפיק בעירייה אישור רשמי, אולם תקנה זו שונתה בינואר אשתקד. הגורמים הרשמיים הסבירו אז כי מדובר בניסיון לצמצם ביורוקרטיה מיותרת, והזכירו כי רק מעטים מבני הנוער שבורחים מהבית מנסים לחצות גבולות בינלאומיים - אבל הם לא לקחו בחשבון אז את מוקד המשיכה שיהווה בעתיד ארגון דאעש שנלחם בעיראק ובסוריה.

 

כיום, 22 חודשים לאחר השינוי בחקיקה, כמעט בכל שבוע יש דיווחים חדשים על בני נוער שנוסעים מצרפת לסוריה. הצעירים האלו יכולים לנוע בתחומי האיחוד האירופי עם תעודת זהות בלבד, ולצאת מחוץ לגבולותיו בהצגת דרכון בלבד, ללא כל אישור רשמי נוסף. לפי החוק בצרפת, ההורים יכולים לבקש מהרשויות להכניס את ילדיהם למעין "רשימה שחורה" במקרה שהם חוששים כי אלו ינסו לעזוב את המדינה ולהצטרף לגורמים קיצונים, אבל המציאות מוכיחה כי לעתים קרובות ההורים מתקשים לצפות זאת מראש.

 

"אם ישנו את התקנות שמאפשרות לבני נוער לטוס ללא השגחה או אישור, נראה מיד שקטינים יפסיקו להצטרף לדאעש", הצהירה עורכת הדין אגנס דופטל-קורדייה, שמייצגת נער צרפתי מטולוז שעזב בינואר כדי להצטרף לג'בהת א-נוסרה ושב מאז למשפחתו, רק כדי להתמודד עם אישומים פליליים שהוגשו נגדו. הסנגורית סיפרה כי הורי הנער, שכיום בן 16, לא חשדו כלל שהוא ינסה לברוח לסוריה והדגישה כי הוא לא נעצר אפילו פעם אחת במסעו ממרסיי לטורקיה ומשם לתוך סוריה.

 

בגיל 17 סהרה עלי מהאני ביקשה מאמה לסייע לה להנפיק דרכון בטענה שהיא רוצה להסדיר את כל הניירת בטרם תהפוך לבגירה בעיני החוק. זמן לא רב לאחר מכן, בחודש מארס האחרון, היא המריאה ממרסיי עם הדרכון החדש בדרכה לאיסטנבול, מבלי שאיש ידע. "אם אני חוצה באור אדום בכביש, הרשויות יודעות מיד לעצור אותי", הלין אביה קאמל, "אבל הקטינים האלו טסים לאיסטנבול - ואם הם טסים לטורקיה, הם נוסעים לסוריה. כולם יודעים את זה, ואיש לא עוצר בעדם".

 

טענות דומות השמיעו באחרונה הורים בארה"ב, שאמנם צריכים לתת את אישורם כדי שיונפק דרכם לבנם או לבתם, אך איש לא מיידע אותם כשהקטין מנסה לחצות את הגבול בכוחות עצמו. האחיות מדנבר, קולורדו, למשל, נעצרו בגרמניה בעיקר משום הוריהן מיהרו לדווח על היעדרותן והגורמים האמריקנים האחראים יצרו קשר עם רשויות גרמניה עוד לפני שהן נחתו במדינה. "כל הכבוד למשפחות האלו, הן עשו את הדבר הנכון", שיבחו אותם גורמים בקהילה, בעוד אחרים תהו בלית ברירה: מי יעצור את המקרה הבא?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CNN
פעילת דאעש שערקה מהמערב. לא קשה כמו שחושבים
צילום: CNN
מומלצים