שתף קטע נבחר

אובמה חוזר לעיראק: שולח עוד 1,500 חיילים

הנשיא האמריקני אישר תגבורת לכוחות שנלחמים בדאעש, אך הדגיש כי החיילים ישרתו בתפקידים שאינם קרביים. קודם הכחישה היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס נחרצות כי ארה"ב משתפת פעולה עם טהרן נגד הארגון הקיצוני

נשיא ארצות הברית ברק אובמה אישר לשלוח 1,500 חיילים אמריקנים נוספים לעיראק. כך נמסר אמש (יום ו') מהבית הלבן. על פי הודעת הממשל האמריקני, החיילים ישרתו בתפקידים שאינם קרביים, בהם אימון, ייעוץ וסיוע לגורמי הביטחון העיראקים והכורדים.

 

1,500 החיילים שישוגרו בחודשים הקרובים, יכהנו בתפקידים שאינם קשורים בלחימה פיזית מול דאעש, אלא כפי שמגדירים בוושינגטון "למשימות של ייעוץ ואימון כולל של כוחות הצבא העיראקי". שר ההגנה צ'אק הייגל המליץ לנשיא לאשר את הכוחות הנוספים בעקבות בקשות של ממשלת עיראק ועל סמך הערכה של הפיקוד המרכזי לגבי היקף הסיוע הנדרש, כמו גם ההתקדמות של הכוחות העיראקים בקרבות מול דאעש והתוכניות להגן על אזורי מפתח ויציאה להתקפת נגד כוחות דאעש.

 

הפיקוד המרכזי האמריקני ייסד שני מרכזים מבצעים לייעוץ וסיוע אמריקני, אחד ליד בגדד הבירה והשני ליד אירביל כדי לסייע לעיראקים בדרגים הגבוהים. המרכזים האמריקנים יסייעו לעיראקים במגוון של יכולות הגנתיות. תוכנית זו מצביעה על הגברת המעורבות האמריקנית על הקרקע, כשהממשל האמריקני מתעקש שאין פעילות קרבית אמריקנית על הקרקע בעיראק.

 

מוקדם יותר אתמול התייחסה היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס לדיווחים כי ארה"ב מעוניינת לשתף פעולה עם איראן במאבק נגד דאעש והכחישה זאת נמרצות. "אנחנו בשום אופן לא משתפים פעולה - ברמה הצבאית - עם איראן כחלק מהמאבק בדאעש", היא הדגישה.

 

רייס התייחסה בכך לדיווחים כי נשיא ארצות הברית שלח בחודש שעבר בחשאי מכתב למנהיג העליון של איראן עלי חמינאי, ובו אמר כי וושינגטון וטהרן חולקות אינטרסים במלחמה בדאעש בעיראק ובסוריה. כך דיווח אתמול עיתון ה"וול סטריט ג'ורנל" האמריקני שהסתמך על גורמים שהיו חשופים להתכתבות. עם זאת, גם במכתב עצמו הדגיש אובמה, לכאורה, כי כל שיתוף פעולה בנושא הזה מותנה בהשגת הסכם גרעין כולל עד 24 בנובמבר.

 

הצדדים שעוסקים במגעים בנושא תוכנית הגרעין של איראן אמורים לשוב היום למשא ומתן בווינה, אולם על כך יעיב כנראה פרסום הדו"ח החדש של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א). במסמך נטען כי איראן לא סיפקה שום הסבר שיאפשר לסוכנות לקבוע אם היא פועלת לפיתוח נשק גרעיני, לרבות מידע שהתחייבה להעביר עוד לפני חודשיים.

 

ראש סבא"א יוקיה אמאנו כבר אמר לפני כמה ימים כי טהרן הפסיקה לענות לשאלות על החשד שניסתה בעבר לפתח רכיבים לפצצה גרעינית. אמאנו אמר כי איראן לא עמדה בהתחייבויותיה לספק מידע על מה שהוא הגדיר "היבטים צבאיים אפשריים" של תוכנית הגרעין. הוא הוסיף כי למרות שקיבל ביטחונות מנשיא איראן, חסן רוחאני, שהוא מוכן להבהיר את העמימות בנושא, שיתוף הפעולה לא התקדם.

 

דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי הגיבה על דו"ח סבא"א והבהירה כי "אנחנו לא הולכים להסכים על משהו אלא אם כן יש אמצעים לפקח וציות איראני לסבא"א. הפיקוח הוא חלק ממה שאנחנו דנים עליו. לסבא"א יש חלק חשוב בפיקוח על כל עסקה שתהיה".

 

במהלך מסיבת העיתונאים שערך השבוע בבית הלבן, התייחס אובמה גם לסוגיית המשא ומתן עם איראן. לדבריו, בשבועות הקרובים יתברר אם יושג הסכם עם איראן בנושא הגרעין."הצענו תוכנית עבודה. אם הם לא רוצים לפתח נשק גרעיני, יש מסלול של צעד אחר צעד כדי לוודא את זה", אמר הנשיא האמריקני.

 

לדבריו, "אם תושג עסקה, אני בטוח שהיא תמנע מאיראן להשיג נשק גרעיני ונשכנע בזה את העולם. אז נוכל להציג לקונגרס שזו הדרך הטובה ביותר למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני, יותר מאשר הדרך הצבאית". אובמה הוסיף שלא בטוח כלל שתיסגר עסקה משום שלדבריו "יש באיראן מסורת ארוכה של חוסר אמון ואנטי-אמריקה. הם עדיין מאשימים את אמריקה בכל דבר, אבל בעוד כמה שבועות נראה אם הם יכולים לומר 'כן' לעסקה".

 

לצד זאת, דווח כי ארה"ב ואיראן יישרו קו בשורה של נושאים במהלך החודשים האחרונים, בין היתר בנושא קידום פתרון פוליטי לשלום בבגדד ובקאבול ושיתוף

פעולה שקט נגד דאעש בסוריה ובעיראק. לאחרונה, כך נטען ב"וול סטריט ג'ורנל", עשו האמריקנים צעד נוסף: ממשל אובמה העביר לטהרן מסרים באמצעות גורמים שמקורבים לראש ממשלת עיראק החדש חיידר אל-עבדי והאייאתולה עלי סיסטני, מנהיג הדת השיעי הבכיר בעיראק.

 

על פי הדיווח, ארה"ב ריככה את עמדתה כלפי השלוחות האיראניות - חמאס וחיזבאללה, ניהלה מו"מ עקיף עם חמאס על הפסקת ירי הרקטות לעבר ישראל וסיפקה מודיעין לגורמים בממשל הלבנוני שמקורבים לחיזבאללה על יריביהם הסונים באזור. באופן רשמי האמריקנים מכחישים את קיומו של תיאום ישיר עם איראן נגד דאעש, אך המגזין טען כי מציתותים לתשדורות בין גורמים איראניים עולה כי מאז שחידשה ארה"ב את מעורבותה הצבאית בעיראק בחודש אוגוסט, משמרות המהפכה הורו במפורש לכוחות המקומיים שמקושרים אליהם שלא לפגוע באנשי צבא אמריקנים.


פורסם לראשונה 07/11/2014 21:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים