שתף קטע נבחר

ירידה בזיכרון וצירים מדומים: למה לצפות בשליש השני להריון

בין השבוע ה-13 ועד השבוע ה-27, מה שנקרא הטרימסטר השני, ממשיך גופך להשתנות - ואת כבר לגמרי מרגישה "בהריון". האם מותר להמשיך בפעילות גופנית, מדוע ייתכן ותסבלי מבעיות זיכרון ואילו בדיקות עליך לעבור? מדריך הריון - החלק השני

במהלך ההריון עובר גוף האישה שינויים פיזיולוגיים ניכרים כמעט בכל המערכות השונות. השינויים הינם גופניים ונפשיים, ועשויים להתבטא בקושי גופני, אי נוחות וחרדה.

השינויים הפיזיולוגיים נובעים מהפרשות הורמונים בזמן ההריון, והכנת גוף האישה ללידה.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

   

הכל על הריון ולידה - באנציקלופדיה שלנו

 

הכרת השינויים וסיבת הופעתם, מסייעת בהתמודדות עם הקושי ובהפחתת החרדות במהלך ההריון. יחד עם טל עברי, מיילדת מבית החולים "ליס" ליולדות שבמרכז הרפואי תל אביב, בדקנו מה עובר על גופך במהלך השליש השני, מהשבוע ה-13 להריון ועד השבוע ה-27:

 

1. הרחם וצוואר הרחם

במהלך הטרימסטר השני יתכנו צירים לא סדירים ולא כואבים הנקראים "ברקסטון היקס", המורגשים לעתים כהתקשויות בבטן.

 

2. מערכת הלב והדם

נפח הדם בהריון עולה ב-40% עד 45%, ומתחיל לעלות כבר בטרימסטר הראשון להריון. ישנו צורך לספק את דרישות העובר והגוף הגדל,

וכן הכנת הגוף לקראת הלידה. בשל שינויים אלה, תיתכן הרגשה של דופק מואץ, בעיקר באמצע ההריון. אישה הרה יכולה להמשיך בפעילות גופנית בה הייתה רגילה טרם ההריון, אך מומלץ לא להתאמן עד רמה של התנשפות או תשישות. ניתן למדוד את העצימות המתאימה באמצעות מבחן שיח: האם ניתן לדבר תוך כדי הפעילות?

 

רמת ההמוגלובין בהריון יורדת עם עלייה בנפח הדם, ותיתכן אנמיה המוגדרת כרמה של פחות מ-11. כמו כן, ישנה דרישה גבוהה של ברזל במחצית השנייה להריון, ונדרשת תוספת של ברזל על מנת למנוע ירידה משמעותית בהמוגלובין.

 

בהריון ייתכן דימום מהחניכיים ומהאף, עקב התרככות החניכיים ועלייה בנפח הדם. במערכת הקרישה,ישנה החשה של שקיעת הדם; עלייה בכל פקטורי הקרישה וירידה בטסיות הדם. מומלץ להקפיד על ניידות במהלך ההריון ולאחר הלידה על מנת למנוע היווצרות קרישי דם.

 

3. מערכת העיכול

עלייה בתיאבון אופיינית להריון, עקב השינויים ההרומונליים, וכמובן שמומלץ להקפיד על דיאטה מאוזנת. ניתן להיוועץ עם דיאטנית לגבי התפריט המומלץ בהריון. בשליש השני להריון ישנה שכיחות גבוהה יותר להיווצרות אבנים בכיס המרה, עקב השינויים ההרומונליים.

 

4. מערכת השתן

ישנה עלייה של כ-50% בגודל הכליות ועלייה בקצב הסינון הכלייתי, מתחילת הטרימסטר השני. עקב התרחבות צינורות השתן, והאטה בזרימת השתן, ישנה שכיחות גבוהה יותר בהריון לדלקות בדרכי השתן. מומלץ להקפיד על שתייה מרובה וטיפול אנטיביוטי כאשר מאובחנת דלקת בדרכי השתן. תיתכן בריחת שתן עקב הלחץ המכני של הרחם על שלפוחית השתן.

 

5. מערכת העצבים

ישנה ירידה מסויימת בזכרון בהריון, החולפת לאחר הלידה. יתכנו הפרעות בשינה או ערות מוגברת. הפרעות השינה החמורות ביותר הן לאחר הלידה, ולעתים גורמות לדכדוך לאחר הלידה.

 

כתוצאה מלחץ עצבי בהריון, תיתכן בצקת בעצבי התחושה בעיקר בידיים הגורמת לנימול. מומלץ להקפיד על תנוחה מוגבהת של הידיים ומנוחה. תיתכן ירידה בלחץ תוך עיני ורגישות הקרנית בהריון. תיתכן אי נוחות עם עדשות מגע. אין שינוי בראייה עצמה, פרט לשינוי במיקוד, שחולף לאחר הלידה.

 

אילו בדיקות עליך לעבור בשליש הראשון?

שבועות 16 עד 18: בדיקת סקר משולש (חלבון עוברי), דיקור מי שפיר.  

 

שבועות 19 עד 22: בדיקת אולטרה סאונד הריוני: סקירת מערכות מורחבת.

 

שבועות 23 עד 27: מעקב הריוני במקרה של סיבוכי הריון, בדיקת אולטרסאונד מכוונת לצוואר הרחם, במקרים של לחצים/צירים מוקדמים.




 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השליש השני. תיתכן הרגשה של דופק מואץ
צילום: shutterstock
מומלצים