שתף קטע נבחר

השרים אישרו: חוקי הכנסת תקפים גם ביו"ש

בשיא המתיחות ולמרות התנגדות היועץ המשפטי לממשלה, אישרו השרים חוק שעלול להוביל לביקורת בינלאומי. על פי ההצעה, אלוף הפיקוד יצטרך להחיל כל חוק שיתקבל בעתיד בכנסת גם על התושבים בגדה. יוזמי החוק: "הכוונה גם לפלסטינים". ההצעה אושרה למרות ביקורת של לבני: "מהלך שיפגע בישראל מדינית ואסטרטגית"

המתיחות ביישובי המגזר הערבי וירושלים מגיעה לשיא, ארצות הברית זועמת על בנייה מעבר לקו הירוק, יותר ויותר מדינות שוקלות להכיר במדינה פלסטינית - ודווקא היום (א') עבר בוועדת השרים חוק מעורר מחלוקת נוסף. "חוק הנורמות" של חברי הכנסת אורית סטרוק ויריב לוין, המבקש להחיל חוקים ישראליים עתידיים על תושבים ביהודה ושומרון, אושר היום (א') בוועדת שרים לחקיקה. שישה שרים תמכו בחוק, ארבעה התנגדו. היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין התנגד להצעת החוק. 

 

הממשלה. אישור למרות כל הבלגן סביב (צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות" ) (צילום: אלכס קולומויסקי,
הממשלה. אישור למרות כל הבלגן סביב(צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות" )
 

לטענת היוזמים, הכוונה היא להחיל את החוקים הן על ישראלים והן על פלסטינים, אם כי לא ברור עדיין לאילו אזורים ביהודה ושומרון מתייחסת ההצעה. כך או אחרת, הכוונה היא רק לחוקים שייכנסו לתוקף אחרי קבלת ההצעה, כך שאין כוונה להעניק לפלסטינים זכות הצבעה לכנסת, תשלומי ביטוח וכולי.

 

עוד בחדשות ynet:

 

על פי ההצעה, אלוף הפיקוד יצטרך להחיל על שטחי יהודה ושומרון כל חוק שהכנסת תחוקק, באמצעות צו תוך 45 יום. זאת, אלא אם יש לו הערות ושינויים ואז יחזור לכנסת לקבל אישור. יו"ר ועדת שרים ושרת המשפטים ציפי לבני הודיעה כי היא ושר האוצר יאיר לפיד יגישו ערר על אישור הצעת החוק.

 

היועץ המשפטי לממשלה התנגד להצעת החוק, בין היתר, לאור העובדה שהדין יוחל באופן גורף על שטחי האזור מהסיבה שבעצם כך מופקעת הסמכות של אלוף פיקוד המרכז, וזאת בניגוד למסגרת המשפטית לפיה האלוף הוא הריבון בשטחי האזור.

 

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "ביהודה והשומרון חיים כיום כ-350 אלף אזרחי מדינת ישראל, שמצביעים לכנסת אך בפועל חייהם לא מנוהלים על ידה עקב היעדר תחולה של החוק הישראלי. מדובר במציאות בלתי קבילה בעליל, הפוגעת ללא כל ספק בכבודם של תושבי האזור הישראלים ואף גוררת בעקבותיה פגיעה קשה בזכויותיהם ומפלה אותם לרעה ביחס לשאר אזרחי המדינה".

 

יהודה ושומרון. 350 אלף ישראלים ()
יהודה ושומרון. 350 אלף ישראלים
 

בהצעה מפרטת סטרוק כי הדבר בא לידי ביטוי, למשל, בהיעדר תחולה לחוקי עבודה המגנים על העובדים. "הצעת חוק זו מבקשת לתקן עוול זה, להשוות בין הנורמות השונות החלות על אזרחיה של מדינת ישראל ללא קשר למקום מושבם ולהביא למצב שבו גם את חייהם של אזרחי המדינה תושבי האזור תנהל הכנסת הנבחרת, וזאת בלי לשנות את מעמדו של השטח מבחינה מדינית ובלי לסתור את הוראות הדין הבינלאומי שישראל קיבלה על עצמה, לפנים משורת הדין, להתנהל על פיו ביהודה והשומרון".

 

עוד מצוין כי הדין החל ביהודה והשומרון נשען כיום על מערכת של חקיקה עותומנית, ירדנית, בריטית וישראלית, ובנוסף לה מערכת צווים גדולה, ויחד עם זאת חלקית וחסרה, המחילה באזור זה מקטע מסוים בלבד מתוך כל חוקי מדינת ישראל. "המנגנון המוצע לצורך השוואת הנורמות פועל בשיטה מדורגת ואחראית וקובע כי כל חוק חדש המתקבל בכנסת יחוקק בתוך 45 ימים באמצעות צו של מפקד כוחות צבא ההגנה לישראל באזור יהודה והשומרון".

 

ח"כ אורית סטרוק וח"כ יריב לוין, יושבי שדולת ארץ ישראל בכנסת, בירכו על ההחלטה: "זוהי החלטה חשובה שיש בה כדי למנוע אפליה של ממש. אנו מקווים שהממשלה תתאחד כולה מאחורי הצעת החוק, ומצפים גם משרים שאינם תומכי ההתיישבות אך הם ודאי תומכים בזכויות אזרח, לתמוך במתיישבים ולאפשר לנו להמשיך ולקדם במהירות האפשרית".

 

ח"כ זאב אלקין (ליכוד), יו"ר ועדת חוץ וביטחון ויו"ר הקואליציה, אחד מיוזמי חוק הנורמות הוסיף: "אני שמח שהרוב בוועדת שרים לחקיקה מבין את העובדה הפשוטה שלמאות אלפי ישראלים ביהודה ושומרון מגיעות אותן זכויות כמו לשאר אזרחי מדינת ישראל. צר לי ששרת המשפטים נלחמת כלביאה כדי להמשיך הפליה לרעה של ציבור חלוצי נפלא זה. נראה ששוויון בפני החוק ושוויון זכויות נעצרים אצל לבני כשזה נוגע למעלה אדומים או אריאל".

 

החוק אושר למרות ביקורת חריפה של השרה לבני, שהצביעה נגדו בוועדת השרים. "המטרה האמיתית של החוק היא לנרמל מצב לא נורמלי - כיבוש זוחל בחסות של שיח זכויות", אמרה לבני. "מדובר במהלך שיפגע מדינית ואסטרטגית בישראל ולכן אגיש ערר על החוק".

 

יו"ר מרצ זהבה גלאון תקפה את הצעת החוק וטענה: "הכנסת מבקשת לקחת על עצמה את סמכותו של המפקד הצבאי בשטחים, שהוא הריבון בשטח הכבוש, ולהחיל על ההתנחלויות את הנורמות הנוהגות בשטחי מדינת ישראל הריבונית. זה מנוגד לחלוטין להוראות הדין הבינלאומי שישראל קיבלה על עצמה. מי שבחר לגור בהתנחלויות ידע שמדובר בשטח כבוש. עכשיו הוא מבקש לעשות סיפוח דה-פקטו של השטחים תוך החלת החוק רק על המתנחלים, מה שמייצר מדיניות של אפרטהייד והפליה בין דם לדם".

 

מזכ"ל שלום עכשיו, יריב אופנהיימר, תקף אף הוא את ההחלטה להחיל את החוק הישראלי ביהודה ושומרון: "המתנחלים לא נחים לרגע וגוררים את ישראל למדינה דו-לאומית. החלטת הממשלה מספחת בפועל את השטחים לישראל. ההחלטה מייצרת מציאות משפטית שמפלה בין בני אדם ויוצרת בשטחים שתי מערכות חוקים - אחת ליהודים ואחת לפלסטינים".

 

אביאל מגנזי ואיתי בלומנטל השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים