שתף קטע נבחר

סנסציית היוטיוב בת ה-9 שקוטלת את אסד

מציאות החיים בחלב אינה מצחיקה לרוב: הפצצות יום-יומיות, מחסור במים ובמזון והפסקות חשמל חוזרות ונשנות. סדרת פרקים קצרים ביוטיוב שבה מככבים רק ילדים ובראשם ראשה בת ה-9, מצליחה להעלות חיוך על פני האזרחים

ראשה בת ה-9 הפכה לאחרונה לכוכבת סדרת יוטיוב קומית המספרת בהומור את המציאות המרירה-מתוקה של החיים באזורים שבהם שולטים המורדים במחוז חלב שבצפון-מערב סוריה. ראשה משחקת את דמותה של "אום-עבדו אל-חלבייה", עקרת בית שמנסה לעשות לביתה בעיר ההרוסה משלוש שנות המלחמה, על רקע הפצצות יום-יומיות ומחסור במזון ובחשמל.

 

עוד חדשות בעולם :

טרור נגד ילדים: 48 הרוגים בבי"ס בניגריה

אין עשן, אין אש: העיר הראשונה שתאסור טבק  

לראשונה זה שנתיים: מנהיגי סין ויפן נפגשו

תפריט פלסטיני, מימון: היינץ-קרי. הקפה נסגר

 

הסדרה, בת 30 הפרקים והנקראת על שם הדמות הראשית, צולמה בלוקיישנים (אתרים) שונים במחוז חלב, שהיה בעבר מרכז הכלכלה של סוריה. רק ילדים משחקים בסדרה והם מגלמים דמויות של מבוגרים. עד כה נרשמו עשרות אלפי צפיות לסרטונים שהועלו ליוטיוב.

 

 

אום-עבדו תוקפת בסדרה את נשיא סוריה בשאר אסד, היא לא חוששת להיכנס גם בקיצוניים שמנסים להדיחו מהשלטון ולועגת לנורמות החברתיות המשתלטות על המדינה. על אף גילה הצעיר, ראשה הקטנה נוטפת אירוניה - סימן ההיכר של הקומדיה הסורית - בעודה מחקה נשים סוריות מסורתיות שעסוקות כל היום ברכילות.

 

השחקנית בעלת הפנים המלאות והשיער החום היא חלק מצוות ילדים שמגלמים לוחמים, עקרות בית ושכנים שנקלעו לסכסוך ששינה את חייהם. התסריט הוא אנטי-משטרי לחלוטין והסדרה היא הראשונה מסוגה שמעניקה הצצה אמיצה לחיים באזורים הנשלטים על ידי מורדים בחלב.

באחד הפרקים לובשת אום-עבדו "דישדשה" (חלוק מסורתי) ומשוחחת בטלפון עם אחותה, שמתגוררת בשכונה בחלב שבה הפסקות מים הן עניין שבשגרה. "את שוטפת גם את הבגדים שלך ביד?", היא שואלת בטרם היא מוסיפה: "ואני חשבתי שאתם בני המלוכה מפונקים".

 

בפרק אחר היא מארחת בביתה שתי נשים לבושות בניקאב שחור. אחת מהן מחפשת כלה עבור בתה, לוחם באחד מארגוני המורדים. אום-עבדו ידועה בשכונה כאחת המעוניינת לחתן את בנותיה רק ל"ת'וואר" (לוחמי המהפכה). בקול מלא בגאווה היא מספרת לאורחיה: "כל חתניי הם חברים ב'צבא סוריה החופשי'".

חלב המופצצת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חלב המופצצת(צילום: רויטרס)
"מצוין", אומרת האם של הכלה לעתיד. "הבן שלי אלוף בירי דוצ'קה", מקלע מהתקופה הסובייטית הנפוץ בסוריה. אבל העסקה טרם הושלמה והנשים עוזבות כשאום-עבדו מונה את דרישותיה - נדוניה בדולרים או בזהב.

 

"סמל של התנגדות"

במאי הסדרה באשר האדי סיפר לסוכנות הצרפתית כי בחר ליצור קומדיה על חיי היום-יום הטרגיים בחלב משום ש"הומור נכנס ישר ללב". לדבריו, הסדרה "מכוונת לשבור את עצבות האזרחים ולגרום להם לחייך". זאת על אף המלחמה שגבתה את חייהם של יותר מ-180,000 בני אדם.

 

מחוז חלב חולק לאזורים בשליטת המורדים ולאזורים בשליטת המשטר מאז החלה המתקפה עליו ביולי 2012. האדי, שמתגורר באזור הנשלט על ידי המורדים, אמר כי החליט ללהק ילדים כדי להמחיש טוב יותר את ה"סבל" של העם הסורי בחיים בקרב "המורדים, נאמני המשטר, ערבים וזרים אירופאים". ראשה, לדבריו, "מייצגת דור של ילדים שגדלו במלחמה, אך הפכו לסמל של התנגדות". 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

לוחם ב"צבא סוריה החופשי" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לוחם ב"צבא סוריה החופשי"(צילום: רויטרס)
 

צילום הסדרה היה רצוף סכנות. "היו כמה פעמים שפגזים התפוצצו לידנו ואילצו אותנו לדחות את הצילומים", סיפר האדי. סצנה אחת מנסה להמחיש את הסכנה הזאת ובה תועד מסוק של צבא אסד משליך חביות נפץ - כמו במתקפות האמיתיות שגרמו למותם של אלפים בשנה האחרונה.

 

באין חשמל, דרשו הצילומים לנקוט אלתורים. צוות הצילום המקצוען למחצה היה צריך להסתמך על גנרטורים ומצברי רכב כדי להטעין את המצלמות שלהם בעודם עובדים באזורים ללא חשמל בעיר.

 

הסדרה הפכה ללהיט ברשת במהלך חודש הרמדאן והצוות מנהל כעת משא ומתן עם

ערוצים ערביים כדי לשדר את הפרקים בהם. אך הסדרה אינה רק צחוק והומור. ישנם גם רגעים מצמררים, במיוחד כשאום-עבדו הולכת לבית קברות ל"קדושי המלחמה". "אני חולמת על מדינה בטוחה", היא אומרת בסצנה, "שילדים יוכלו לחזור אליה ושאנחנו נוכל לשכוח מהמילה 'פליט'".

 

המונולוג המרגש של אום-עבדו הופך במהרה להצהרה לוחמנית והיא נודרת נדר "לנקום את דמם של כל הילדים שהקריבו את ילדותם כדי להכניע את הדיכוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים