שתף קטע נבחר

העיר שצויירה לה: מבט אחר על תל אביב

אבנר גיצלטר התאהב ביופיים של הבניינים הישנים בתל-אביב. הוא החל לשרטט אותם (תוך התעלמות מהזנחה של חלקם), המשיך אל כאלה שכבר לא קיימים ("זה היה הכי קשה") והגיע לעשרות איורים מרשימים. עכשיו הוא בדרך לתערוכה משלו. צפו באיורים והשוו למקור, כפי שצילם ירון ברנר

המבנים הבלויים, האפורים והמטים ליפול בחלקם של תל-אביב הישנה, אינם המראה המלבב ביותר שאפשר להיתקל בו. למרבה הצער, מבנים שלמים ואף רחובות שלמים בעיר הלבנה לא זכו לטיפול ולשימור ראוי במשך שנים. חלקם אמנם כן, אך רבים עדיין עומדים עצובים ודהויים, ומספיק סיבוב רגלי ברחוב אלנבי כדי להבין שלמרות שפה זה לא אירופה, היה יכול להיות פה הרבה יותר יפה.

 

 

לאחר ההקדמה הלא אופטימית הזו, הרשו לנו להציג לכם את אבנר גיצלטר, בן 29 מתל אביב כמובן, בוגר המגמה לתקשורת חזותית ב"שנקר", שהחליט להרכיב משקפיים לבנים או ורודים אם תרצו, ולשרטט את בתי העיר הישנה בתעתיקים גרפיים, כפי שהוא רואה אותם.

 

"זה התחיל כשבן זוגי ואני חיפשנו דירה בתל-אביב במשך תקופה ארוכה", הוא מספר. "בין דירה לדירה שמתי לב שהפסקתי להתעניין בדירה אלא יותר בחזות ובאיך שהבניין נראה. זה עורר בי אהבה ישנה לאדריכלות שתמיד היתה בי.

איור: אבנר גיצלטר | צילום: ירון ברנר (צילום: ירון ברנר איור: אבנר גיצטלר) (צילום: ירון ברנר איור: אבנר גיצטלר)
איור: אבנר גיצלטר | צילום: ירון ברנר

איור: אבנר גיצלטר | צילום: ירון ברנר (צילום: ירון ברנר איור: אבנר גיצטלר) (צילום: ירון ברנר איור: אבנר גיצטלר)
איור: אבנר גיצלטר | צילום: ירון ברנר

איור: אבנר גיצלטר | צילום: ירון ברנר (צילום: ירון ברנר איור: אבנר גיצטלר) (צילום: ירון ברנר איור: אבנר גיצטלר)
איור: אבנר גיצלטר | צילום: ירון ברנר

"במקביל, התוודעתי לאתר Windows of New York, ששם דגש על חלונות שהמעצב חוזה גוויזאר אוהב במיוחד בניו יורק. שני הדברים התחברו לי, ואמרתי שכמו שהוא נתן במה לחלונות של העיר, צריך לתת יותר כבוד לבניין עצמו. זו הנוכחות המרכזית של מה שאנחנו רואים בעיר".

המציאות מלוכלכת יותר

באופן כמעט טבעי, אבנר הוליד תוך זמן קצר את הבלוג TLV Buildings וגם את עמוד הפייסבוק המלווה אותו. "אני לא מאייר מלידה, פשוט התחלתי וזרמתי עם זה", הוא אומר.

 (איור: אבנר גיצלטר)
(איור: אבנר גיצלטר)

אבל בכל זאת שמרת על שפה עיצובית אחידה.

 

"בהתחלה איירתי עשרה בניינים ראשונים, ושמרתי באמת על קו אחיד. אבל בכל זאת, לכל בניין יש לו את הסגנון שלו, האופי שלו".

 

והלכלוך שלו, שניקית.

 

"נכון. מגיע שניתן לבניינים האלה את הכבוד שמגיע להם. אני מתייחס לישנים בעיקר. הם יפהפיים. הבניין ברחוב הרצל 16 למשל הוא אחד האהובים עלי. הוא בניין במצב נוראי וצריך לחדש אותו, אבל רציתי לתת לו את הכבוד".

 

זה מאוד אוטופי, ולא משקף את המציאות. 

 

"כן, אני גם מאוד מנסה להימנע ממזגנים שמכערים את החזית, סדקים מלחיצים בבניינים. זה חלק מהכבוד שאני מדבר עליו, שלא קיים במציאות לפעמים". 

 

כלומר, העיר עצמה לא נותנת את הכבוד לבנייניה.

 

"אני לא רוצה להיכנס לפוליטיקה, ואני כן רואה שיש מגמה של התחדשות עירונית. זה תהליך שלוקח זמן. אני מסתכל על המצב כמו שהוא ומבודד מזה את האמוציות שלי, מסתכל ומנסה לקדם אותם. הרי אם עשיתי בניין מכוער קצת יפה, ואם זה מה שיגרום לאנשים להרים את הכפפה - אז עשיתי משהו. אני מאמין שזה תהליך שלוקח זמן. אי אפשר לייפות את כל העיר בשנה או שנתיים. כן הולכת למקום חיובי".

 (איור: אבנר גיצלטר)
(איור: אבנר גיצלטר)

מי הפייבוריטים שלך?

 

"יש את הבניין בנחלת בנימין 27 שבימים אלה הופך למלון, וגם שמריהו לוין 17 הוא אחד היפים שיש".

 

זה הרבה עבודה העסק הזה. אתה מרוויח מזה כסף? 

 

"בוא נגיד שאני די עסוק בימי שבת. זה לא נולד בכלל למטרות רווח, אבל נוצר ביקוש של אנשים ששאלו אם יש פוסטרים ואם אפשר להדפיס. פתחתי החנות באתר ESTY שמוכרת את התמונות".

פייבוריט (איור: אבנר גיצלטר) (איור: אבנר גיצלטר)
פייבוריט(איור: אבנר גיצלטר)
 

כאן יקום מלון. נחלת בנימין 27 - מזהים את הכיפה? (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
כאן יקום מלון. נחלת בנימין 27 - מזהים את הכיפה?(צילום: ירון ברנר)

ספר החוקים של TLV

אבל לא כל בניין זוכה לטיפול של גיצלטר. "זו אינטואיציה", הוא מגדיר את הבחירה והרצון שלו לאייר בניינים מסוימים בעיר. "יש גם את קהילת TLV Buildings" בבלוג שממליצים לי על בניינים ואני יוצא בעקבותם לראות אותם ולצלם אותם".

 (איור: אבנר גיצלטר) (איור: אבנר גיצלטר)
(איור: אבנר גיצלטר)

ספר על תהליך העבודה שלך. 

 

"אני מגיע לבניין, מצלם אותו, ויש לי סוג של ספר חוקים שבניתי לעצמי, וכך באמת נוצרת האחידות המדוברת בוויזואליה. אני עובד לפי החוקים האלה למרות שלפעמים אני משנה אותם, בעיקר בשביל הפרופורציות. כדי לצייר את בגין 35 למשל, שיניתי את החוקים".

 (איור: אבנר גיצלטר) (איור: אבנר גיצלטר)
(איור: אבנר גיצלטר)

בניינים חדשים יותר זוכים גם לטיפולך?

 

"כן ולא. יש משהו מקסים בבניינים הישנים שמאוד מושך את תשומת הלב שלי. בניינים חדשים הם קצת פחות אחידים ויש פחות דגש על הפסאדה - החזית, ולכן הם גם זוכים לפחות תשומת לב. כשמדובר בבנייה ישנה יש שני סגנונות עיקריים בעיר, הסגנון הבינלאומי וסגנון הבאוהאוס. לפני כן היה גם את הסגנון האקלקטי משנות העשרים, שהוא גם מרשים".

 

איירת גם בניינים שכבר לא איתנו. איך עשית את זה?

 

"נכון, לרגל יום ההולדת ה-105 של תל אביב פרסמתי פוסט עם שלושה בניינים איקוניים שנהרסו והיו חלק מהעיר: גימנסיה הרצליה, קולנוע מוגרבי וקזינו גלי אביב. אם בניין רגיל לוקח זמן, זה לקח פי ארבע. עבודה מאוד ארוכה וקשה".

 

מה הבניין הבא?

 

"תצטרכו להיכנס לאתר ביום ראשון ולראות את הבניין הבא".

 

וחייבים לשאול אם הסנדלר הולך יחף.

 

"אני גר בנביאים 9. זה בניין מאוד לא מיוחד, אבל בגלל שהפרויקט התחיל מחיפוש דירה, גם הבניין שלנו זכה לאיור. הרגשתי ככה שבעצם המשימה שלי הושלמה".

 

אז אחרי יותר מ-50 בניינים  בבלוג, עכשיו אבנר גם זוכה לתערוכה משלו, שתיערך ב-18 בנובמבר (ג') במסגרת פרויקט "ART-STAR" של מלון "בראון" בתל-אביב.

 

ולסיום: הבית של אבנר ברחוב הנביאים. לא מיוחד, אבל סוגר מעגל

 

גם לכם יש בניין מעניין להמליץ עליו בתל אביב? כתבו לנו

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איור: אבנר גיצלטר
TLV Buildings
איור: אבנר גיצלטר
צילום: שנקר
אבנר גיצלטר
צילום: שנקר
מומלצים