שתף קטע נבחר

אחרי 10 שנים בחלל: היום נוחתים על שביט

אחת המשימות המאתגרות ביותר של תעשיית החלל מגיעה לשיא היסטורי: הגשושית רוזטה אמורה לשגר את הנחתת פילה, שתחל במסע לכוכב השביט 67P. כך זה יקרה, ואלו הסיבות שזה כל כך חשוב. צפו בהדמיה

10 שנים היא כבר מסתובבת בחלל. היא עברה 6 מיליארד קילומטרים. במשך שנתיים היא הייתה בתרדמת יזומה. והכול בשביל רגע אחד. הרגע הזה אמור לקרות היום. אחת המשימות המאתגרות ביותר של תעשיית החלל צפויה להגיע היום (ד') לשיא, כשהנחתת שתשלח הגשושית רוזטה תנחת - אם הכול יעבור בשלום - על כוכב שביט. צפו בהדמיה של שחרור הנחתת ונחיתתה על השביט.

 

 

 

לפני חודשיים הגיעה רוזטה ליעדה והשיגה את השביט שנבחר למשימה - 67P צ'וריומוב גרסימנקו. במהלך הבוקר יחליט צוות מדענים של סוכנות החלל האירופית אם לתת את האור הירוק ולשחרר את הנחתת מהגשושית. אם אכן זה יקרה, זה יהיה השיא של פרויקט שעלותו מיליארד אירו, והצלחתו תשכיח מעט את הכישלונות האחרונים בחלל - התפוצצות הרקטה והתרסקות ספינת תיירות החלל של ריצ'רד ברנסון.

 

מיוחד ב-ynet: בעקבות השביט - פרויקט רוזטה

 

הנחתת בעלת שלוש הרגליים, המכונה פילה (על שם אגם בנילוס), אמורה - אם אכן לא תתגלה תקלה בלתי צפויה לפני כן - להשתחרר מרוזטה בשעה 10:35 בבוקר. אז היא תתחיל בירידה איטית מאוד, איטית אפילו מקצב הליכה אנושי, לעבר קרקע השביט. המסע הקצר הזה ייארך שבע שעות, והמדענים - והעולם כולו למעשה - יכססו ציפורניים בתקווה לנחיתה מוצלחת. כל אותו זמן פילה תעביר מידע על האבק והגזים שהיא פוגשת כשהיא מתקרבת לשביט.
נחיתה על כוכב שביט: לוח הזמנים

נחיתה על כוכב שביט: לוח הזמנים
10:35 הנחתת פילה משתחררת מהגשושית רוזטה
11:03 קבלת האישור בכדור הארץ על ההיפרדות
11:15 תזוזה ראשונה של רוזטה אחרי שחרור פילה
12:30 יצירת קשר רדיו
אחרי 14:00 קבלת נתונים ראשונים מפילה
כנראה אחרי 17:30 נחיתת פילה על כוכב השביט 67P
בערך ב-18:00 קבלת אישור בכדור הארץ על הנחיתה

 

הן התזמון, הן הזווית והן מהירות שחרור הנחתת קריטיים להצלחת המשימה. לאחר עזיבת פילה את רוזטה, המדענים כבר לא יוכלו לעשות דבר, מלבד להחזיק אצבעות. אז כבר לא תהיה להם שום אפשרות לשנות את כיוון הנחתת, שמשקלה 100 ק"ג ואמורה לנחות באזור שמכונה אגילקיה, על שם אי אחר במצרים. בינתיים, רוזטה והשביט נמצאים במרחק של 508,689,451 ק"מ מכדור הארץ.

פרויקט של מיליארד אירו. רוזטה ליד השביט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פרויקט של מיליארד אירו. רוזטה ליד השביט(צילום: רויטרס)

קושי נוסף הוא העובדה שקרקע השביט אינה שטוחה, כפי שקיוו בהתחלה, אלא מכוסה

במכתשים, צוקים ובולדרים בגודל של בתים. "נצטרך גם מזל", אמר אנדראה אקומאזו, מנהל הטיסה של רוזטה. "אם הנחתת תנחת ליד בולדר, לא נוכל לעשות דבר. זה החלק שמדאיג אותי יותר מכל, כי אין לנו שליטה עליו".

אם הנחיתה תהיה מוצלחת, פילה תתחיל לשלוח תמונות ומדידות בחזרה לכדור הארץ. גם אם זה יקרה, הצוות ימשיך לקחת דגימות ותמונות מרוזטה, שצפויה להמשיך לעקוב אחרי השביט עד סוף השנה הבאה.

 

השביטים, המכונים גם "כדורי שלג מלוכלכים" מפני שהם מאגדים לרוב קרח ואבק, הם גופים שמימיים קטנים הדומים לאסטרואידים ומהווים כנראה שיירים מתחילתה של מערכת השמש שלנו. "זו למעשה מכונת זמן שמכילה רמזים להיווצרות של מערכת השמש", הרחיב פר ינסן, מנהל פרויקט רוזטה.

 

ד"ר לואיס דרטנל, אסטרוביולוג מאוניברסיטת לסטר, הסביר ל"טלגרף" על חשיבות המשימה: "השביטים כל כך מעניינים כי הם היו בקיפאון עמוק מאז בריאת מערכת השמש. על ידי חפירה לתוכם, פילה תוכל לספר באיזו טמפרטורה היה השביט כשנוצר - ובעצם לומר לנו איך נראתה מערכת השמש בימיה הראשונים".

 

הנחתת גשושית על שביט היא רק אחת מכמה משימות שמעולם לא בוצעו, עד שרוזטה החלה את מסעה בחלל. עוד לפני הנחיתה ההיסטורית, היא כבר הפכה לרכב החלל הראשון שחג סביב שביט, ולא רק חולף לידו. זה קרה לפני כחודשיים, אז הגיעה הגשושית למרחק של 100 ק"מ בלבד מליבתו הקפואה של השביט.

מתח שיא בסוכנות החלל האירופית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מתח שיא בסוכנות החלל האירופית(צילום: EPA)
הפגישה הראשונית בין הגשושית לשביט אירעה במרחק של 400 מיליון ק"מ מכדור הארץ, ושני הגופים נעו מאז יחדיו, במהירות של 55 אלף קמ"ש. לפני שנכנסה למסלול סביב השביט, רוזטה צילמה אותו וחשפה כי - להבדיל מכפי שחשבו תחילה - צורתו אינה כשל כדור פוטבול או רוגבי, אלא מורכבת משני חלקים המחוברים במעין צוואר. בעקבות התמונות הללו, השוו המדענים את צורתו של השביט לברווז.

 

כוח המשיכה חלש מכדי להשאיר את הנחתת ביציבות על גרעין השביט, ולכן המדענים דאגו לכך מראש ובנו חומר שידביק אותה לליבתו. במהלך ההתקרבות לשביט אמורה פילה לירות שני צלצלים, שיסייעו לה להיאחז בשביט. בשיאה של ההתקרבות אמור השביט להתחמם ולפלוט עמודי עשן ענקיים מגז ואבק, באורך של יותר ממיליון קילומטרים. המחזה הזה מעולם לא נראה מקרוב.

 

השביט צ'יורומוב-גרסימנקו, שמכונה על שם שני אסטרונומים רוסים שב-1969 היו הראשונים שזיהו אותו, נוצר מאבק קוסמי לפני 4.6 מיליארד שנה, עוד לפני שהחומרים התמזגו כדי ליצור את כדור הארץ וכוכבי הלכת הסמוכים לו. ביוני 2011 הגיעה רוזטה לנקודה שאליה יועדה - 800 מיליון קילומטר מהשמש. או אז היא השביתה את מערכותיה לתקופה של 31 חודשים כדי לשמר אנרגיה. לרוזטה מערכים סולאריים ענקיים -לוחות בגודל של 14 מטרים, שיכולים לכסות מגרש כדורסל - אבל הגשושית כה רחוקה מהשמש, ולכן נדרשה התנומה הממושכת, עד ליקיצה בינואר השנה. כל זה נעשה לצורך אותו מפגש היסטורי. היום, כאמור, הוא אמור לקרות.


פורסם לראשונה 11/11/2014 19:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
67P צ'וריומוב גרסימנקו. השביט שעליו פילה תנחת היום
צילום: רויטרס
מומלצים