שתף קטע נבחר

יום מתוח בגדה וביישובים הערביים; בישראל מעריכים: "האלימות בירידה, התיאום נמשך"

למרות מהומות בגדה, במזרח י-ם וביישובי המגזר בתוך הקו הירוק, גורמים מדיניים וצבאיים אומרים בזהירות: "הולכים על קצות האצבעות כדי למנוע חיכוך". במגזר הערבי עונים לנתניהו: "איפה השוויון שאתה מדבר עליו?"

אמנם חלפה רק יממה אחת של שקט יחסי מאז הפיגועים בתל אביב ובאלון שבות , אבל גורמים צבאיים ומדיניים כבר הרשו לעצמם לדבר אמש (ג') על ירידה בתסיסה ובהפרות הסדר הן בגדה ובמזרח ירושלים והן בקרב ערביי ישראל. את הדברים הם אומרים למרות שורת אירועים שהתרחשו לאורך היום, כשבראשם הרוג פלסטיני, מוחמד גוואברה ממחנה הפליטים אל ערוב, שנפגע מירי צה"ל בעימותים ליד צומת גוש עציון.

 

במקביל נרשמו עימותים עם צה"ל בכפר דורא שדרומית לחברון, ליד היישוב נגוהות, שבהם נפצע קשה צעיר פלסטיני. כמו כן, בקבוק תבערה הושלך לעבר כביש סמוך לבסיס "עופרית" מכיוון שכונת עיסאוויה במזרח ירושלים. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. מאוחר יותר נעצר פלסטיני בן 17 באזור העיר העתיקה ועליו סכין. במהלך המעצר איים הנער על השוטרים כי "דאעש וחמאס יטפלו בכם".

 

אבו מאזן בטקס לציון יום השנה למות עראפת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אבו מאזן בטקס לציון יום השנה למות עראפת(צילום: AFP)

גם בקרב ערביי ישראל עדיין לא שקט. אבנים הושלכו לעבר ניידת משטרה בכיכר העירייה בשפרעם. לא היו נפגעים, אך נגרם נזק לניידת. משטרת שפרעם פתחה בסריקות אחר חשודים וחוקרת את המקרה. במועצה המקומית אעבלין שסמוכה לשפרעם, הושלכו מקלות ובקבוקים לעבר כוח משטרה. שני חשודים בשנות ה-20 לחייהם נעצרו ויובאו להארכת מעצרם בבית משפט השלום בנצרת.

 

הפעילות המוגברת של צה"ל בצירי הגדה ובטרמפיאדות צפויה להימשך על בסיס ארבעת גדודי התגבור שהוקפצו היום מאימונים ומקורסים, בהם גדוד 51 ויחידת אגוז של חטיבת גולני, גדוד 77 של השריון וגדוד 450 מביה"ס למ"כים. במערכת הביטחון הדגישו כי בסופו של יום מתוח, אחרי שני הפיגועים הרצחניים בתל אביב ובאלון שבות שמקורם בגדה, נרשמו באופן יחסי מעט תקריות והפרות סדר מקומיות.

 

"הציבור הפלסטיני עדיין אדיש ופסיבי להסלמה ולא יוצא בהמוניו להפגין ולהפר את הסדר כפי שהיה בתחילת האינתיפאדה השנייה", אמר ל-ynet גורם צבאי. "הדבר בא לידי ביטוי גם בכך שדווקא ביום השנה העשירי למותו של יאסר ערפאת, אירוע עם פוטנציאל נפיץ, הסתיים ללא אירועים חריגים".

 

במערכת הביטחון ציינו לטובה כי למרות רטוריקה מתלהמת נגד ישראל מצד בכירי הרשות, בפועל, התיאום הביטחוני בשטח בין ישראל למנגנונים הפלסטיניים נשמר היטב, וכך גם הפעילות בשטח האקטיבית של השוטרים הפלסטיניים לשמר את הסדר ולא לתת למהומות במזרח ירושלים לגלוש גם לערי הגדה.

 

יחד עם זאת, עדיין קיים חשש במערכת הביטחון שהצלחת פיגועי הדקירה ביום שני תגרור מפגעים בודדים נוספים לבצע מעשים דומים.

 

נמשך שיתוף הפעולה עם הפלסטינים

גורמים מדיניים יישרו קו עם ההערכה בצבא, ואחד מהם אמר ל-ynet שבזהירות ניתן לזהות ירידה מסוימת במספר האירועים. לדבריו, מערכת הביטחון מהלכת על קצות האצבעות כדי למנוע חיכוך עם האזרחים בגדה.

 

"יש שיתוף פעולה טוב ולאבו מאזן אין אינטרס שתפרוץ אלימות בגדה", הוסיף. "זה מזיק לו אישית וגם בינלאומית, בעיקר על רקע הכוונה ללכת לאו"ם. בירושלים לא איכפת לו שיהיה בלגאן, אבל לא בגדה. עם זאת, הוא עדיין לא מרגיע את המצב וייקח עוד כמה ימים כדי להבין לאן הולך המצב. יש כמה תחנות ומועדים בדרך עד שהתמונה תתבהר. אין לאירועים יד מכוונת כמו באינתיפאדה הקודמת. זו אלימות עממית ולא מנוהלת".

הר הבית. שורש ההסלמה (צילום: נעה קסטל) (צילום: נעה קסטל)
הר הבית. שורש ההסלמה(צילום: נעה קסטל)

עימותים בכפר כנא, השבוע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עימותים בכפר כנא, השבוע(צילום: AFP)

הטרמפיאדה שבה אירע הפיגוע בגוש עציון (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
הטרמפיאדה שבה אירע הפיגוע בגוש עציון(צילום: יואב זיתון)

שורש האלימות בגדה, ובעיקר במזרח ירושלים, הוא נושא הר הבית והטענה הפלסטינית שישראל מבקשת לשנות את הסטטוס קוו, להגביל תפילות מוסלמים ולהקל על עליית יהודים. גורם מדיני בכיר אחר מסביר: "בשבוע האחרון אנחנו נוקטים במדיניות נכונה כלפי הר הבית. זה נושא שיכול להדליק את כל העולם המוסלמי. האווירה של ההסתה היא מסוכנת כי הסתה מולידה פיגועים וכל פיגוע גורר עוד פיגועים".

 

בדרג המדיני הסבירו אמש שלו כל המערכות במדינה היו מתגייסות מלכתחילה לעיסוק בהר הבית, זה היה מונע כנראה התפשטות התסיסה. גורם בכיר אמר: "המשטרה פועלת במקצועיות רבה בהר הבית. הם לא אשמים במצב. היה מי שנתן למטורפים התחושה כי יש שינוי בסטטוס קוו".

 

במקביל אתמול החליפו ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הרשות אבו מאזן האשמות הדדיות לגבי האחריות למצב ולהבערת השטח. בטקס לציון עשר שנים למותו של יאסר עראפת ברמאללה אמר אבו מאזן: "מנהיגי ישראל שוגים שגיאה גדולה אם הם סבורים שאפשר שההיסטוריה תחזור לאחור ושהם יכולים היום לקבוע עובדות בשטח ולחלק את מסגד אל-אקצה לזמני תפילה ולאתרי תפילה כפי שעשו במערת המכפלה. במעשיהם אלה הם מובילים את האזור והעולם למלחמת דת הרסנית".

 

נתניהו ענה לו בהצהרה לתקשורת ואמר: "נפעל בכל דרך נגד ההסלמה וההתססה. לצערי, אבו מאזן לא שותף והוא הוכיח עד כמה הוא חסר אחריות. במקום להרגיע את הרוחות - הוא מלבה אותן". במקביל החליט הקבינט על שורת צעדים, בהם הגברת כוחות ביטחון ברחבי הארץ, הריסת בתי מחבלים ואכיפה נגד מיידי אבנים, זורקי בקבוקי תבערה וזיקוקים. "יינתנו קנסות להורים של הילדים שזורקים אבנים", הדגיש נתניהו. "ותהיה פעולה להוצאה מחוץ לחוק של גורמים מתסיסים בירושלים".

 

נתניהו, איפה השוויון לערביי ישראל?

בדבריו אמש התייחס נתניהו לתסיסה במגזר הערבי בעקבות מותו מירי שוטרים של חיר חמדאן מכפר כנא בסוף השבוע. "אני קורא לאזרחי ישראל הערבים: אל תיסחפו אחר התעמולה הזאת", אמר. "אתם אזרחים שווי זכויות ושווי חובות. חובת כל אזרח ואזרח לשמור על החוק".

 

אמנם ביישובים הערביים אכן נרשמה ירידה מסוימת בעימותים עם המשטרה, אך לא נראה שנתניהו הצליח לפייס את המגזר. ראש עיריית נצרת, עלי סלאם, אמר ל-ynet: "ראש הממשלה צריך לכבד 20% מאזרחי המדינה הערבים. איפה השוויון שהוא מדבר עליו?".

 

"לצערי נתניהו מדבר בשפה שמחממת את האווירה. לא ראינו שהוא נקט עמדה נכונה בכל מה שהתרחש במסגד אל-אקצה ולא שמענו שהוא גינה את רצח חיר חמדאן על ידי שוטרים. היה צריך לפחות להקים ועדת חקירה בנושא. אם המצב יישאר כמו שהוא זה עלול להוביל לאינתיפאדה. אני חושב שבקרוב יתקיימו בחירות בישראל, ואני בעד להחליף ממשלה כזאת".

 

ג'עפר פרח, מנהל מרכז מוסאוא העוסק בזכויות האזרחים הערבים בישראל, הוסיף: "ניצול התנהגות בזויה של שוטרים להסתה נגד אזרחי המדינה אשר מביישת כל ממשלה דמוקרטית. נתניהו הצליח לייאש חלק גדול מהציבור היהודי ועכשיו הוא מנסה לייאש את הציבור הערבי. בדמוקרטיה אמיתית לא מחלפים את העם אלא את הממשלה. אנו קוראים לציבור - היהודי והערבי - לגלות אחריות ולבנות סולידריות שתחליף את אווירת הייאוש, השנאה, ההפרדה ויוקר המחיה. מגיע לכולנו עתיד טוב יותר".

 

עו"ד שעאע מנצור, פעיל פוליטי מטייבה, אמר כי "הציבור הערבי הוא מיעוט שמכבד את החוק וההיסטוריה הוכיחה זאת מאז קום המדינה. למרבה הצער הדמוקטיה הישראלית רומסת בכל יום ובכל הזדמנות את המיעוט הערבי".

 

שגריר ישראל בירדן: "אירועי הר הבית מסכנים את השלום"

ובתוך כך, שגריר ישראל בירדן דני נבו הזהיר כי "חייבים לשמור על סטטוס קוו בהר הבית לפני שנגיע לנקודת פיצוץ". לדבריו, "מה שקורה בהר הבית מסכן כל יהודי וישראלי בעולם ומעמיד בסכנה את הסכם השלום עם ירדן".

 

השגריר אמר את הדברים בכנס שנערך ביום ראשון במכון טרומן באוניברסיטה העברית בירושלים לציון 20 שנה להסכם השלום בין ישראל לירדן. הוא העריך כי האינטרס הלאומי של ירדן הוא האינטרס הלאומי של ישראל.

 

"ממשלת ישראל לא יכולה להרשות לקיצוניים להשתלט על המקום וחייבת לנקוט צעדים ממשיים לעצור את אותם רדיקאליים", אמר נבו. "כאשר חברי כנסת עולים להר הבית, בעיני הירדני הממוצע זה בשליחות ראש הממשלה, למרות שזו לא המציאות".

 

דני נבו הוא אולי הישראלי המומחה ביותר לענייני ירדן – ושירת במדינה הזו במצטבר 12 שנה –חמש שנים כשגריר ועוד שבע שנים כציר. הוא הישראלי הקרוב ביותר לארמון המלוכה ההאשמי. "כל אזרח ישראלי חייב להבין שאזרחי ירדן צופים באל ג'זירה", אמר נבו. "שם בוחרים להראות לצופים את מה שהם בוחרים ולא בהכרח את המציאות. אנו צריכים לקחת את זה בחשבון כדי לשמור על ההסכם הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מהומות במזרח ירושלים, השבוע
צילום: AP
מומלצים