שתף קטע נבחר

5 דרכים לשימור הזיכרון בגיל מבוגר

ירידה בזיכרון היא אחת התופעות השכיחות של הגיל השלישי. תזונה נכונה, פעילות ספורטיבית, אימון קוגנטיבי, פעילות חברתית וחשיבה חיובית יחזקו את המוח והמנעו הדרדרות במצב

ריכוז, ארגון וסדר זו הדרך להתנהלות יעילה בכל גיל, המפתח לשיפור יכולת הזיכרון.  כאשר אדם מתקדם לשנות חייו המאוחרות יותר, תפקודי המוח מאטים עצמם ואף עלולים להשתבש, לכן בגילאים הבוגרים מומלץ לעשות "התעמלות למוח".

 

בדיוק כשם שאנו מבינים את חשיבות הפעלת שרירי גופנו על מנת לשמור אותם במצב תפקודי בריא ופעיל כך גם התעמלות למוח תשפר את תפקודו בגיל מבוגר.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

במחקרים שהתפרסמו לאחרונה מתברר כי המוח ממשיך לגדול ולהתפתח בכל שנות חייו של האדם. הרחבתו והגמשתו של המוח המתפקד כשריר מושפעת מהפעלה רב חושית היוצרת קשרים חדשים, מרחיבה את החלקים בהם מורגשת ירידה ותורמת בכך לשיפור בתפקוד חיי היום- יום ולהתמודדות טובה יותר עם תהליכי נסיגה עתידיים.

 

עוד כתבות במדור 60 פלוס:

מהי שבריריות בגיל מבוגר - ואיך תאבחנו בעצמכם

מחקר: תרגול יוגה משפר דרמטית את הזיכרון

סופר שייק: 3 מתכוני שייק נגד מחלות ודלקות

 

במסגרת עבודתי עם אוכלוסיית הגיל השלישי אני נחשפת בכל יום לקשיים איתם מתמודדים האנשים ולתחושות הנלוות לכך, "לפתע שכחתי היכן הנחתי את המפתחות","לא זוכרת את שמות האנשים שזה עתה הכרתי", "רציתי לבצע פעולה כלשהי ולא זוכר מה התכוונתי לעשות" הם משפטים שאני מרבה לשמוע.

 

אני עדה לכך כי הירידה בזיכרון מקשה ביותר על התפקוד היום- יומי ומשפיעה על מצבו החברתי והנפשי של האדם המבוגר.

 

התוצאה היא התנהגות הבאה לידי ביטוי במניעה, כגון: ירידה בקשרים החברתיים, התכנסות והסתגרות, בלבול, חוסר התמצאות ותופעות של חרדה ודיכאון.

 

אל דאגה, יש מה לעשות 

ההנחה הרווחת אצל הסובלים מירידה בזיכרון היא שאין מה לעשות וצריך לקבל זאת כחלק מתהליך הזקנה.

 

הנחה זו מוטעית מיסודה שכן מחקרים הוכיחו שככל שהאדם נמצא בסביבה המאפשרת לו אימון קוגניטיבי נעצרת ההתדרדרות, מוחזר הביטחון העצמי ביכולותיו והתופעות שתוארו לעיל פוחתות.

 

ההמלצה החמה ביותר היא להשתמש בכל ערוץ אפשרי למען שימור וחיזוק תפקודו של המוח.

 

פרקטיקה

בכדי לעשות זאת אפשר ומומלץ לאמץ את ההמלצות הבאות: 

• שילוב של תזונה נכונה ומאוזנת תוך הקפדה על ייצוג כל אבות המזון, אספקת נוזלים מתאימה והתייחסות לזמני ארוחות.

• פעילות גופנית מותאמת המשלבת אימון אירובי, תנועה, חיזוק השרירים ויציבה נכונה.

אימון קוגניטיבי מגוון.

• פעילות חברתית

• חשיבה חיובית ותרגילי נשימה.

• המשיכו לקרוא וללמוד כל יום דבר חדש, האזינו למוזיקה, קחו חלק בפעילות אינטלקטואלית מעשירה התורמת ומזכירה לנו מושגים שנשכחו ומרחיבה את הידע.

 

פעילות קבועה: אימון קוגניטיבי קבוצתי

במסגרת המועדון אותו אני מפעילה רוכשים המשתתפים טכניקות מעשיות לשמירה על הזיכרון ומפתחים את החשיבה.

 

בצד המעשי של אימון המוח אני ממליצה לשלב פעילות קבועה של אימון קוגניטיבי בקבוצה, שכן ההימצאות בחברה מחייבת את המבוגר להקשיב, להתרכז, לשמור על ערנות ולהגיב, מחזקת את תחושת השייכות ומאפשרת הזדהות עם הקשיים.

 

פיתוח החשיבה מתרגל מיומנויות כגון התמצאות במרחב, היגיון, יכולת עיבוד מידע, תכנון אסטרטגי, חשיבה לוגית, תרגול השפה ושליפת מילים מהזיכרון.

 

לתרגול מיומנויות אלה אנו משתמשים במשחקי חשיבה קבוצתיים ופרטניים, דפי תרגול ומשחקי מחשב.

 

אימון פרטני ניתן למבוגרים אשר מתקשים להיחשף בחברה או שזקוקים לחיזוק ממוקד מטרה.

 

חמש טכניקות שכל אחד יכול לעשות בבית

1: ריכוז- המפתח לזיכרון, מומלץ לא לבצע פעולות באופן אוטומטי אלא למקד את תשומת הלב בפעולה אותה מבצעים ולהרחיק גורמים מסיחי דעת.

 

2: ארגון וסדר- בניית סביבה מאורגנת בבית ובמשרד הכוללת הגדרת מקומות קבועים לאביזרים הנמצאים בשימוש רב כגון משקפיים, תרופות, אביזרי רישום, יומנים, לוח שנה ופתקים נגישים באזורי העבודה.

 

3: שינון וחזרה- מידע חדש אותו נרצה לזכור נקפיד לחזור עליו מספר פעמים, מומלץ לעשות הפסקה בין חזרה לחזרה.

 

4: קישור שם חדש למידע קודם- כאשר אנו רוצים לזכור את שמו של אדם חדש שזה עתה פגשנו, נחשוב מה מזכיר שם זה ולמה מתקשר. עצם חיבור השם החדש למידע הנמצא במאגרי הזיכרון, עוזר לנו להטמיעו טוב יותר ובהמשך לשלוף אותו בצורה מהירה יותר.

 

5: דמיין תמונה- נשתמש בדימויים כדי ליצור רמזים לזכירת מידע חדש, לדוגמה כשנפגוש אישה בשם שושנה נדמיין את פרח השושנה, יצירת התמונה בדמיון תאפשר שליפה מהירה כשנפגוש את הגברת בפעם הבאה.



לימור וכטר הינה מאמנת קוגניטיבית ב"מגדלי הים התיכון".

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
קושי בזכרון תופעה שכיחה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים