שתף קטע נבחר

גולש מתחיל? כך תישמע מקצוען על ההר

עונת הסקי מתחילה, וגם אם טרם השלמתם מסלול כחול ראשון או השתלטתם על חיבור הבורד לביינדינגס, זה לא אומר שאתם לא יכולים לשלוט בז'רגון של עולם הגלישה. הנה מושגים שכדאי להכיר כבר לפני חופשת הסקי הראשונה

אימוץ תחביב או ענף ספורט חדש טומן בחובו לא רק את רכישת המיומנויות הרלוונטיות אלא גם לימוד של אוצר המלים המתאים. לכן קיבצנו עבורכם את המושגים הבסיסיים שיהפכו את חופשת הסקי הראשונה להרבה יותר מובנת. למרבה הצער, אליעזר בן יהודה כנראה לא היה גולש סקי, ולכן נידונו להשתמש במקור הלועזי.

 

סקי-אין/סקי-אאוט

הגביע הקדוש. כמו שהשם מרמז, מדובר במקומות לינה שבהם יש אפשרות להתחיל לגלוש ממש מפתח המלון או הדירה, ולחזור בסוף היום בגלישה עד לסף הדלת. אתרי סקי רבים בצרפת תוכננו באופן ייעודי כך שכל (או כמעט כל) אופציות הלינה הן סקי-אין/סקי-אאוט, כמו למשל ואל טורנס, טין ואבוריאז. עם זאת, גם באוסטריה ואיטליה שבהן עיירות הסקי קדמו לתיירות הסקי אפשר למצוא מלונות ובתי דירות במרחק יריקה מהמסלולים.

ואל טורנס בצרפת. אחרי יום של שלג, הולכים לרקוד במגפיים (צילום: באדיבות סקידיל) (צילום: באדיבות סקידיל)
ואל טורנס בצרפת. אחרי יום של שלג, הולכים לרקוד במגפיים(צילום: באדיבות סקידיל)

סקי פס

הגלישה באתרי הסקי היא בעצם חינמית לחלוטין (כן, כן, השלג הוא של כולם) ואת הסקי פס רוכשים כדי להשתמש ברכבלים. בינינו, יותר נכון לקרוא לזה Lift Pass, אבל "סקי פס" הוא המונח הנפוץ יותר באתרים. החל באתרים שכוללים ק"מ ספורים בלבד של מסלולים וכלה במרחבים עצומים דוגמת סלה רונדה (523 ק"מ מחוברים), שלושת העמקים (600 ק"מ מחוברים) ו-Portes du Soleil (עם 650 ק"מ) - סקי פסים מגיעים בכל מיני צורות ומחירים. חלק מהאתרים מאפשרים למתחילים שימוש חינם במעלית או שתיים, או סקי פס מצומצם שכמובן מוזיל עלויות.

 

גוֹגֶלס

לא מדובר ברבים של Google אלא במשקפת המגן שאף גולש סקי או סנובורד לא מתחיל את היום בלעדיה. למה משקפי שמש לא מספיקים? כי הם כהים מדי לימי ערפל, לא מונעים היווצרות אדים ובעיקר מסכנים אתכם בפציעת עיניים במקרה של נפילה ושבר. מומלץ לבחור גוגלס שמתאימים לחבישה עם קסדה ובעלי עדשה עם ציפוי UV שמגן מפני קרינה. אמנם אתם בהרים הקרים, אבל החזר הקרניים מהשלג הופך אותן לחזקות במיוחד.

ואל טורנס. מזירות הסנופארק המובחרות (צילום: באדיבות סקידיל) (צילום: באדיבות סקידיל)
ואל טורנס. מזירות הסנופארק המובחרות(צילום: באדיבות סקידיל)

גונדולה

אל תתבלבלו: לא מדובר בכלי השיט בוונציה שעלול לגרום לבחילה קלה אצל בעלי קיבה רגישה, אלא בדרך הכי נוחה להגיע לפסגה באתרי הסקי. הגונדולות הן למעשה רכבלים סגורים דמויי בועה, המיועדים ל-4 עד 16 גולשים בדרך כלל. מוגנים מרוחות, שלג וקור, יהיה לכם די והותר זמן להעלות תמונה לאינסטגרם, להתרשם מהנוף ולתכנן את הירידה הבאה.

 

יש גם רכבלים ענקיים באמת, המכונים Cable Cars, ולהם קרון אחד בלבד שעושה את הדרך הלוך-חזור. אחד המרשימים שבהם הוא ה-Vanoise Express, שנושא עד 200 גולשים במקביל ומחבר בין פסגות האתרים לז ארק ולה פלאן בצרפת (ליצירת מרחב גלישה הכולל 425 ק"מ של מסלולים מחוברים).

 

טי-בר

אולי המעלית הכי מושמצת בהיסטוריה של גלישת הסקי (ובעיקר הסנובורד). היא מיועדת לשני גולשים ומורכבת ממוט בצורת T הפוכה שמושך את הגולשים במעלה ההר בעודם עומדים עם המגלשיים או הבורד על השלג. בעוד גולשי סקי מניחים את חצי ה-T מתחת לישבן ועולים בנוחות יחסית, על גולשי סנובורד להכניס את המוט בין הרגליים ולשחרר את הרגל האחורית מהקרש. בקיצור, עלייה וקוץ בה.

 

בין אתרי הסקי שבהם תמצאו הרבה יותר רכבלי כיסאות (Chair Lifts) מאשר טי-ברים אפשר למנות את זאלבך באוסטריה, פאסו טונלה באיטליה, אנגלברג בשווייץ, אבוריאז בצרפת ועוד רבים אחרים.

החבר הכי טוב שלכם, ה-Chiar Lift (צילום: באדיבות סקידיל) (צילום: באדיבות סקידיל)
החבר הכי טוב שלכם, ה-Chiar Lift
 

גוּפי ורגוּלר

יסלחו לנו כל המתעתדים לגלוש סקי, שכן סעיף זה נוגע רק לחבר'ה על הקרש. בעולם הסנובורד, מי שגולש כשרגלו השמאלית מובילה מכונה "רגולר" שכן זו העמידה הנפוצה יותר ומי שמרגיש נוח יותר כשרגלו הימנית קדימה - מכונה "גופי" (למרות שזה לא כזה משונה, אם תשאלו אותנו). כשתשכרו ציוד גלישה תתבקשו להגיד מה העמידה המועדפת עליכם, ויוטיוב מלא בסרטוני הדרכה שונים ומשונים שיעזרו לכם לקבוע.

 

קיקר, בוקס ורייל

גם אם לא תבקרו בסנופארק בשבוע הגלישה הראשון שלכם, זה לא צריך למנוע מכם להגיד משפטים כמו "איזו קפיצה מטורפת ההוא דפק מהקיקר!" או "הריילים והבוקסים פה פסיכיים!". קיקרים הם רמפות עשויות שלג, בוקסים הם מכשולים מלבניים לרוב (אבל לא בהכרח) בעלי דופן עליונה שטוחה ורחבה שעליה מחליקים, וריילים הם מעקות שכדאי להתקרב אליהם רק אם אתם ממש אלופים. ואף פעם לא בלי קסדה. מה שכן, לצלם ביצועים של אחרים זה תמיד מומלץ ונטול סיכון. בין הסנופארקים המומלצים אפשר למנות את אלה שבוואל טורנס וטין, את Vans במאיירהופן ואת Mottolino בליביניו. לקינוח אפשר להזכיר את הפארק על פסגת Rendl בסן אנטון.

"קיקר", כבר שיננתם? הגולש הנריק הארלוט (צילום: באדיבות סקידיל) (צילום: באדיבות סקידיל)
"קיקר", כבר שיננתם? הגולש הנריק הארלוט(צילום: באדיבות סקידיל)

אפרה סקי

אם תשאלו אותנו, החלק הכי טוב בחופשת הסקי. בצרפתית: "אחרי הסקי". פעם מדובר היה בלגימה סולידית של יין או שוקו חם על מרפסת עץ

בסוף יום גלישה מפרך, אבל ברבות השנים הפך האפרה סקי לתרבות מסיבות שלמה: עוצרים אחרי הגלישה בבר על ההר או בעיירה, שותים בירות לרוב ורוקדים במגפי הסקי והחליפות לצלילי מוזיקת פופ מפוקפקת ולהיטי אפרה סקי ממכרים. ב-Trofana Alm שבאישגל למשל, תוכלו להשיק את כוס הבירה שלכם עם מאות גולשים צוהלים על השולחנות, מרפסת השמש ב-Mooserwirt שבסן אנטון יכולה להכיל אלפי גולשים ביום בהיר ועם הדי.ג'יי של ה-Folie Douce בוואל טורנס קשה להתחרות.

 

הכותבת הינה מנהלת תוכן בחברת SkiDeal

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות סקידיל
חפשו אותו באוסטריה. Chair Lift בפעולה
צילום: באדיבות סקידיל
מומלצים