שתף קטע נבחר

"רוצחות תינוקות": 40 שנה בכלא על הפלה

17 נשים נשלחו לעשרות שנות מאסר באל סלבדור, שלא מאשרת להפיל גם במקרה של אונס וסכנת חיים. אצל חלקן, כמו במקרה של מריה, ההליך היה טבעי. עורכת דין אמיצה נלחמת כדי לשחרר אותן, ומריה מחכה למפגש עם בנה הקטן: "רק רוצה לכסות אותו במיטה. מתפללת שזה ייגמר בקרוב"

כשמריה תרזה ריברה נאלצה לעבור הפלה טבעית לפני שלוש שנים היא נאזקה למיטה בבית החולים על ידי שבעה שוטרים, הואשמה ברצח ונשלחה לכלא. היא אחת ממאות נשים שכלואות לשווא באל-סלבדור משום שהפרו את האיסור המוחלט על הפלות.

 

עוד חדשות בעולם:

צלילים אחרים: גל להקות מערביות באיראן

"בן לאדן גיבור". ביקור בבית ספר של טליבאן

הישג לירדניות: הטבות לילדי אבות זרים

 

אחרי משפט של שמונה חודשים נשלחה ריברה ל-40 שנות מאסר על רצח בנסיבות מחמירות - העונש החמור אי פעם שהוטל באל סלבדור על "פשע הפלה". כמוה מרצות עוד 16 נשים יותר מ-30 שנות מאסר וארגוני זכויות אדם נלחמים לשחרר אותן. למרות שהעוברים שלהן מתו והן סבלו מסיבוכי הריון הן הורשעו ברצח ובהסתה להפלות.

 

מריה בתחילת מאסרה לפני שנתיים (צילום: רויטרס)
מריה בתחילת מאסרה לפני שנתיים(צילום: רויטרס)

הפגנת תמיכה באישה שסורבה הפלה מול שגרירות אל סלבדור במכסיקו לפני שנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנת תמיכה באישה שסורבה הפלה מול שגרירות אל סלבדור במכסיקו לפני שנה(צילום: רויטרס)
 

"השופט לא האמין לי כשאמרתי לו שאני אפילו לא ידעתי שאני בהריון אז, והתחלתי לדמם בבית ועברתי הפלה טבעית", מספרת ריברה מכלא הנשים אילופנגו בפרברי הבירה סן סלבדור. "לעולם לא אבין מדוע הוא היה כל כך קשה. חשבתי על הבן הקטן שלי, שיהיה כמעט בן 50 כשאני אשתחרר. הילד שלי לא יכיר אותי כשאשתחרר מבית הסוהר".

 

הפלה באל סלבדור אינה חוקית מכל סיבה שהיא משנת 1998, אפילו במקרים של אונס, גילוי עריות או כשחיי אישה נמצאים בסכנה. אל סלבדור היא אחת מ-28 המדינות ברחבי העולם שאוסרות על הפלות בצורה גורפת. ארגון אמנסטי טוען כי האיסור הגורף הוא סיבה מובילה ל"מצפון אימהי", שמאלץ נשים לעבור הפלות מפוקפקות וחשאיות.

 

6,500 הפלות חשאיות כל שנה, 11% מתות

איסור ההפלות הוביל ל-129 תביעות נגד נשים על הפלה או על רצח בין 2000 ל-2011. 26 מהן הורשעו ברצח ונכלאו. הקמפיין לשחרר את 17 האסירות הוא עדות להשפעה של החוק על נשים, שבמקרים רבים כבר אמהות חד הוריות, מגיעות מרקע עני ובעלות השכלה מועטה. בזמן שנשים אמידות יותר יכולות לנסוע לחו"ל למרפאות פרטיות, משרד הבריאות באל סלבדור מעריך שכל שנה יש 6,500 הפלות חשאיות במדינה. 11% מהנשים והנערות שעוברות הפלה חשאית מתות.

 

בשנה שעברה המקרה של ביאטריס, צעירה כפרית בת 22, עורר זעם ברחבי העולם. בית המשפט העליון דחה את בקשתה של החולה הכרונית לעבור הפלה למרות שחלק ממוחו של העובר היה חסר והרופאים לא האמינו שהוא יחיה. אחרי מאבק משפטי של חודשים היא עברה ניתוח קיסרי. התינוק שלה שרד כמה שעות בלבד. כעת עומדת המדינה בפני לחץ מהאו"ם, בית המשפט הבין-אמריקני לזכויות אדם וארגוני זכויות אדם, לתקן את החוק ולשחרר את הנשים הכלואות.

 

תמיכה בצעירה שסורבה הפלה מחוץ לבית חולים בסן סלבדור (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תמיכה בצעירה שסורבה הפלה מחוץ לבית חולים בסן סלבדור(צילום: AFP)

 

"צעקו לי 'רוצחת תינוקות', רציתי להתאבד"

כלא הנשים אילופנגו נבנה במטרה לקלוט 220 אסירות. כיום יש בו קרוב ל-2,200 והוא הכלא הצפוף באל סלבדור. ריברה, שלה נותרו עוד 37 שנות מאסר, לא תשכח לעולם את הלילה הראשון מאחורי הסורגים. היא ישנה על רצפה חשופה, וכשהאורות כבו ב-22:00 צעקו האסירות האחרות "רוצחת תינוקות". היא לא יכלה להירדם.

 

"עלה בדעתי אז לשים קץ לחיי", מספרת ריברה, אם חד הורית שבנה הקטן גר אצל סבתו. הניצוץ היחידי לתקווה עבורה ועבור 16 הנשים האחרות הוא הקמפיין לשחרורן, בהנהגת דניס מונוז, עורכת דין לזכויות אדם באל סלבדור. בחודש מאי, בשם ארגון זכויות האדם CFDA וארגונים נוספים, עתרה מונוז לבית המשפט ודרשה חנינה ל-17 הנשים.

יצטרך לפסוק. הנשיא קרן (משמאל) עם נשיא מכסיקו אנריקה פניה נייטו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יצטרך לפסוק. הנשיא קרן (משמאל) עם נשיא מכסיקו אנריקה פניה נייטו(צילום: רויטרס)
 

"אני ידועה כעורכת דין להפלות, זו שמגנה על 'רוצחות תינוקות' כמו שהתקשורת הימנית ממתגת אותן. מה שמניע אותי הוא לעזור לנשים מסכנות, שיש להן את הזכות לעורכת דין טובה, ולהוציא אנשים חפים מפשע מהכלא. אם זו הייתה הבת שלי לא הייתי רוצה שהיא תסבול מפשע שלא ביצעה", מספרת דניס.

 

בית המשפט העליון באל סלבדור שוקל את בקשות החנינה, והחלטה צפויה בעוד כמה שבועות. שמונה מ-15 השופטים יצטרכו לפסוק לטובתן

כדי שישתחררו. אז תעבור ההחלטה לנשיא סנצ'ז קרן, שהושבע השנה. "אמרתי להן שאני לא יכולה להבטיח שיצאו מהכלא או שאנצח. אבל אני איאבק, מאבק טוב", אמרה מונוז, שכבר הבטיחה שחרור מוקדם לשמונה נשים שכלואות מ-2007.

 

מונוז מודעת לכך שחלק גדול מהמאבק מתרכז נגד הלובי השמרני בקונגרס ונגד הכנסייה הקתולית, שנחושים לשמור על איסור ההפלות. הם טוענים כי יש לשמור בכל מחיר על זכויות העובר. פוליטיקאים מעטים מוכנים לתמוך בפומבי בשינוי החוק. מריו סוריאנו, רופא שעומד בראש התוכנית למתבגרים במשרד הבריאות, נחשב לתומך ידוע בשינוי. "כאן נורמות תרבותיות וחברתיות מתבססות על ערכים דתיים, ולא על זכויות אדם", הוא אומר.

 

בשביל ריברה, המקור היחיד לנחמה עד ההחלטה בעניינה הוא קריאה בתנ"ך. "אני מתפללת לאלוהים שזה ייגמר בקרוב. אני רק רוצה להיות עם הילד שלי ולכסות אותו במיטה. אני יתומה, ועכשיו גם הבן שלי יתום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"עכשיו הבן שלי יתום". מריה
צילום: רויטרס
מומלצים