שתף קטע נבחר

אצבע בעין במעצר: סיוט לישראלים באוגנדה

עובדים של תעשייה ביטחונית נעצרו ל-11 יום לאחר שהואשמו בהחזקה לא חוקית של נשק. "מנעו מאיתנו מים ומזון, עינו אותנו", סיפרו. אחד העצורים: חברה מתחרה עומדת מאחורי הטענות השקריות

אקספרס של חצות באוגנדה: שני ישראלים המייצגים את "תעשיות נשק ישראל" (IWI) באוגנדה שבאפריקה נעצרו בעקבות תלונת שווא על החזקה לא חוקית של נשק. רק לאחר 11 ימים של מעצר בתנאים קשים הם שוחררו בהוראת שופטת בית המשפט העליון במדינה, שנזפה ברשויות האכיפה על המעצר השערורייתי.

דותן רגב באוגנדה ()
דותן רגב באוגנדה

 

הישראלים שנעצרו הם דותן רגב, מבעלי חברת האבטחה הישראלית "הרקולס", שפועלת כבר שלוש שנים באוגנדה ומספקת שירותי אבטחה לבנקים ומוסדות שונים, ואסף (שמו המלא שמור במערכת), מדריך אבטחה בחברה. השניים נעצרו לפני שבועיים בעת שאספו משדה התעופה את שותפם הבריטי פול סימון, שנעצר אף הוא. "החזיקו אותנו בתנאים קשים במשך יומיים ומנעו מאיתנו אוכל ושתייה. זה היה קשה מאוד. במעצר שוטר אוגנדי היכה את אסף והכניס לו אצבע בעין. הם ממש התאמצו להתייחס אלינו כמו לפושעים", סיפר רגב.

 

עוד בערוץ החדשות:

דיווח: ג'ון הג'יהאדיסט נפצע בתקיפה נגד דאעש

אוקראינה מוותרת על המזרח: "לא נספק שירותים"

 

ביומיים הראשונים נמנעו שלטונות אוגנדה מלהעביר הודעה מסודרת על המעצר לשגרירויות הרלוונטיות - ישראל, בריטניה וארצות הברית, שכן אחד הישראלים מחזיק באזרחות כפולה. משפחותיהם של העצורים פנו מיד לשגרירות ישראל בקניה שאחראית על אוגנדה ולשגרירויות בריטניה וארה"ב, ואלו החלו להפעיל לחץ על אוגנדה שתשחרר אותם לאלתר.

 

כעבור חמישה ימים הובאו השלושה בפני בית משפט בבירה קמפלה ואז גם נודע לראשונה מה החשדות נגדם. המשטרה טענה כי הם חשודים בהחזקה בלתי חוקית של נשק. אולם, בירור קצר העלה כי מדובר בנשק קל להדגמה שהחברה הישראלית ונציגי תעשיות נשק ישראל הציגו לפני שמונה חודשים בפני סגן הרמטכ"ל של צבא אוגנדה וצמרת הצבא. הנשק הובא למדינה עם כל האישורים הנדרשים ממשרד הביטחון הישראלי וגם מצבא אוגנדה.

משמאל: השותף הבריטי פול סימון. עדיין במעצר ()
משמאל: השותף הבריטי פול סימון. עדיין במעצר
 

עוד התברר כי הנשק להדגמה בכלל נשאר בידי צבא אוגנדה ולא בידי השלושה, ולכן לחשדות בגין החזקה לא חוקית של נשק לא היה כל בסיס. הישראלים טענו בבית המשפט כי הם נעצרו בגלל תלונת שווא שהעביר מתחרה ישראלי שלהם, שגם דאג לשלם כסף לפוליטיקאים כדי לנסות ולחסל את עסקיהם. "חברה מתחרה היא זו שעשתה לנו את הנזק, על ידי השפעה בכסף וכוח פוליטי", הצהיר רגב גם אחרי שחרורו. "היא גרמה לגורמי ממשל כאלה ואחרים לקבל מידע מוטעה". 

 

הישראלים הובאו לשדה התעופה באזיקים

בית המשפט קיבל את עמדת העצורים, אולם המשטרה הערימה קשיים שעיכבו את שחרורם של השלושה. רק לאחר שעלה התיק לבית המשפט העליון במדינה נרשמה התקדמות בדיונים. השופטת נזפה במשטרה על התנהלותה והטיפול הלקוי בשלושת העצורים והורתה על שחרורם המיידי. היא אסרה על המשטרה לעצרם פעם נוספת, ואף ציינה בפסק הדין כי הם רשאים לתבוע את החוקרים שהעבירו אותם מסכת עינויים.

 

גם לאחר שהוצא צו זה, רק כעבור כמה ימים התירה המשטרה לשני הישראלים לצאת מהמדינה, אך התעקשה ללוות אותם לשדה התעופה באזיקים. האזרח הבריטי, לעומת זאת, נעצר שוב בחשד של ייבוא לא חוקי של נשק והוא עדיין במעצר. 

 

במקביל, עו"ד מרדכי ציבין שייצג את שני הישראלים עירב בפרשה שורה של גורמים בכירים בישראל, באפריקה ובאו"ם כדי להפעיל לחץ על שלטונות אוגנדה להביא לשחרורם המהיר.

 

רגב הלין על היחס הקשה מצד רשויות אוגנדה ואמר כי "זה גרם למשבר דיפלומטי חריף. המשטרה עשתה נגדנו כל כך הרבה פשעים, עד שהשופטת כתבה שאנו זכאים לתבוע את המדינה על עינויים. אנו מתכוונים להגיש תביעת ענק בבית הדין הבינלאומי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השותף הבריטי עוד מוחזק במעצר. דותן רגב
מומלצים