שתף קטע נבחר

העיר המשתלמת ביותר: פתח תקווה

דו"ח חדש של הלמ"ס חושף נתונים לגבי אופי הצריכה של הישראלים, בחלוקה לפי ערים. תושבי ראשון לציון הם שיאני השכר למשק בית, ואילו ההכנסה הנמוכה ביותר נרשמה בבת ים, שתושביה הם גם החסכנים ביותר בישראל. התושבים הבזבזנים ביותר הם כצפוי התל אביביים, שמשלמים הרבה יותר על דיור מאשר בכל עיר אחרת

מהם פערי ההכנסה בין תושבי הערים הגדולות בישראל? באיזו עיר יותר משתלם לשכור דירה ומה מעידים ההבדלים בדפוסי הצריכה בערים השונות על פערים תרבותיים וכלכליים בישראל? הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום נתונים נוספים מהמחקר ההשוואתי הגדול שערכה על 14 הערים הגדולות בארץ. הנתונים נוגעים להכנסה הממוצעת של משק בית, להוצאה הממוצעת ולסעיפי ההוצאה השונים בשנת 2013.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

מהמחקר עולה כי העיר שבה נשאר לתושבים הכי הרבה כסף בכיס בסוף החודש היא פתח-תקווה. באם המושבות נמדד פער של 5,383 שקלים בין ההכנסה הממוצעת נטו להוצאה הממוצעת לתצרוכת. העיר שבה הכי קשה לגמור את החודש היא ירושלים, שבה נמדד הפער הנמוך ביותר בין הכנסה נטו להוצאה - 917 שקלים.

רמת ההכנסות וההוצאות הממוצעת, בחלוקה לפי ערים ()
רמת ההכנסות וההוצאות הממוצעת, בחלוקה לפי ערים

ההכנסה הגבוהה ביותר למשק בית נמדדה בראשון לציון - 17,783 שקל נטו בחודש. ההכנסה הנמוכה ביותר נמדדה בבית-ים, שם הסכום עומד על 10,519 שקל נטו בחודש. בבת-ים נמדדה גם ההוצאה הנמוכה ביותר למשק בית - 8,373 שקל בחודש. ההוצאה הגבוהה ביותר נמדדה בתל-אביב - 12,796 שקל בחודש.

ההוצאה הממוצעת על דיור בחלוקה לפי ערים ()
ההוצאה הממוצעת על דיור בחלוקה לפי ערים

ההוצאה המשמעותית ביותר: דיור

באופן לא מפתיע, סעיף הדיור הוא סעיף ההוצאה המשמעותי ביותר של משקי הבית בערים הגדולות. 23.6% מההוצאות הן בגין שכר דירה או משכנתא. בתל-אביב מוציאים משקי הבית, יחסית, יותר על דיור - 30.1% מההוצאות, לעומת 19.4% בלבד באשקלון. העיר העברית הראשונה היא גם העיר שהכי פחות משתלם לשכור בה דירה. מספר החדרים הממוצע בדירה שכורה עומד על 2.6 חדרים ושכר הדירה הממוצע עומד על רמה של 3,986 שקלים בחודש. התמהיל המשתלם ביותר בין מספר חדרים לגובה שכר דירה נמצא בבאר שבע, שם מספר החדרים הממוצע לדירה בשכירות עומד על 3.1 ושכר הדירה הממוצע הוא 1,394 שקלים בחודש.

נתוני בעלות על מכשירים אלקטרוניים בחלוקה לפי ערים ()
נתוני בעלות על מכשירים אלקטרוניים בחלוקה לפי ערים

בתל-אביב אולי לא משתלם לשכור דירה, אבל מי שרכש שם דירה נהנה מהשווי הרב של הנכסים בעיר. הערך הממוצע של דירה בתל-אביב עמד בשנת 2013 על 2.226 מיליון שקל, גבוה בהרבה מאשר בכל עיר אחרת בישראל. העיר היחידה ששווי הדירות שבתחומה חצה בשנה שעברה את הרמה הממוצעת של 2 מיליון שקל היא שכנתה של תל-אביב - רמת-גן.

 

העיר עם ההכנסה הממוצעת הגבוהה ביותר במדינה, ראשון לציון, היא גם העיר שבה נרשמו אחוזי הבעלות הגבוהים ביותר על מוצרי חשמל, תנור אפייה, כיריים לבישול, מדיח כלים ומיקרוגל. בבעלות על מוצר חשמלי אחד בולטת דווקא העיר בני ברק. בעיר המתאפיינת ברמת הכנסה נמוכה יחסית ל-42% ממשקי הבית יש מקפיא עמוק, לעומת 9.8% בלבד בתל-אביב. יתכן שנתון זה מצביע על הרגלי צריכה שונים בבני-ברק שבה נוטים משקי הבית לרכוש כמות גדולה של מוצרי מזון ולהקפיאם, כדי ליהנות ממחירים יותר נמוכים.

 

תל-אביב היא העיר שבה נמדד שיעור הבעלות הגבוה ביותר על מחשב (86.8%) ומינוי לאינטרנט (82.1%). העיר שבה יש הכי הרבה מינויים לכבלים, עם זאת, היא אשקלון (86.8%). הבירה ירושלים היא העיר שבה נמדד שיעור הבעלות הגבוה ביותר על צלחות לוויין וממירים דיגיטליים (26.6% ו-25.6%, בהתאמה).

 

נתוני הלמ"ס מבטאים את הפערים הדרמטיים בין הערים שבהן יש ריכוזים גבוהים של אוכלוסייה חרדית לשאר הערים בכל הנוגע לצריכת תקשורת. בתל אביב לכל 100 נפשות יש 67 מחשבים, בעוד שבבני ברק לכל 100 נפשות יש רק 15 מחשבים. ברוב הערים הגדולות לכל 100 נפשות יש 80-70 טלפונים ניידים לפחות (בכל הגילים). בירושלים ובבני ברק השיעורים נמוכים הרבה יותר (54 ו-44, בהתאמה).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
שכונת כפר גנים בפתח תקווה. המשתלמת ביותר
צילום: עופר עמרם
מומלצים