שתף קטע נבחר

לאישה יש דירה. הגרוש צריך לשלם דיור?

בית משפט לענייני משפחה דחה גרושה שתבעה מבעלה לשעבר תשלום עבור מגורים. אחרי שערערה קבע המחוזי שיש לבחון שוב את יכולתה הכלכלית

האם אב גרוש פטור מלשלם עבור הדיור של גרושתו והילדים, כשהם מתגוררים בדירה שבבעלותה מבלי לשלם שכירות או משכנתה? השופט שאול שוחט מבית המשפט המחוזי בתל אביב הבהיר לאחרונה שלא מדובר בהחלטה אוטומטית.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

במסגרת הליכי הגירושין שהתנהלו בבית המשפט לענייני משפחה במחוז תל אביב חויב אב לשני קטינים לשלם לאם 40% מעלות שכר הדירה שבה היא מתגוררת עם הילדים. כחודשיים לאחר שחתמו על הסכם גירושים, שבמסגרתו קיבלה ממנו סכום כסף, רכשה האם דירה ועברה לגור בה יחד עם הילדים.

 

עם היוודע הדבר לגרוש הוא הפסיק לשלם את דמי הדיור (מדור) עבור ילדיו, שכן סבר כי אין בכך צורך מאחר שאשתו לשעבר לא משלמת שכירות וגם אין לה משכנתה. האישה, שחשבה אחרת, הגישה בשם אחד הבנים תביעה לחייב את האב בתשלום דיור בסכום של 1,400 שקל בחודש. בית המשפט דחה את תביעתה והיא ערערה למחוזי.

 

השופט שוחט קבע כי הצדק עם האם. הוא הזכיר כי החיוב של אב לשאת בעלות הדיור של ילדיו הקטינים נגזר מחובת המזונות המוטלת עליו בהתאם לדין העברי (בהיותו יהודי). חובה זו, הסביר, מוטלת ללא קשר לשאלה אם מדובר בבית שכור או קנוי, עם משכנתה או בלעדיה.

 

דרגות החיוב, הבהיר השופט, הן שמשתנות בהתאם לגיל של הילד: כאשר מדובר בילד עד גיל 6 (קטני קטינים) – האב חייב לשאת בעלות הדיור במלואה. כשמדובר בגילאים מאוחרים יותר (קטנים עד גיל 15), כמו במקרה זה, ההלכה אינה חד-משמעית, ולעיתים נוהגים להתחשב גם ביכולותיה של האם ובמצבה הכלכלי. עם זאת, אין זה אומר שהחיוב במדור מתבטל אוטומטית.

 

בפסק הדין כתב השופט שוחט: "בכל הנוגע לילדיו הקטנים אין בסיס הלכתי לקבוע עקרונית – נורמטיבית – כי האב פטור מלשאת בחיוב זה רק משום שדיורם מסופק על ידי האם. יש לבחון כל מקרה לנסיבותיו, בכפוף לגישה שבה רואה בית המשפט לנכון לנקוט".

 

המשמעות היא שעל בית המשפט לבחון את המקרה תוך התחשבות בנסיבות כמו מצב כלכלי, עלות הדיור (או היעדרה) וכולי, ואז להחליט בכמה (אם בכלל) ניתן להפחית את חיובו של האב.

 

"אין לפנינו הלכה מבית מדרשו של בית המשפט העליון לפיה פטור אב מהשתתפות בעלות הדיור של ילדיו הקטינים – בכל גיל – מקום שהאם רכשה דירה למגוריה ולמגורי הקטינים – ללא עלות כספית חודשית שמשולמת על ידה", סיכם השופט את החלטתו.

 

לפיכך נקבע שהערעור התקבל והתיק יוחזר לבית המשפט לענייני משפחה, שיידרש מחדש לשאלת ההשתתפות של האב בעלות הדיור. סגן הנשיאה יצחק ענבר והשופטת יהודית שבח הסכימו עם תוצאה זו.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המערערת: עו"ד לאה לי
  • ב"כ המשיב: עו"ד ד"ר שרון פרילינג
  • עו"ד ענבל סגמן-דקל עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים