שתף קטע נבחר

מלחמת חפירות: מבצר נחשף בנתיב העשרה

במהלך עבודות להקמת שכונה חדשה במושב הצמוד לגבול עזה התגלה יישוב עתיק, ככל הנראה מהתקופה הפרסית. במקום נחשפו מגדלי שמירה, ראשי חיצים וחניתות. ארכיאולוגים: "זו הייתה עמדה מבוצרת על דרך הים"

אלפי שנים וכלום לא השתנה: יישוב מבוצר נחשף במושב נתיב העשרה ליד גבול רצועת עזה. כלי הנשק הרבים שנמצאו במהלך החפירות מצביעים על כך שמדובר במוצב צבאי, שהוקם בתקופה הפרסית והוחרב במאה הרביעית לפני הספירה, במהלך מלחמתה של האימפריה הפרסית באלכסנדר מוקדון.

 

 (צילום: מתן צורי) (צילום: מתן צורי)
(צילום: מתן צורי)

ממצאים שהתגלו בחפירות. חיצים במקום קסאמים (צילום: מתן צורי) (צילום: מתן צורי)
ממצאים שהתגלו בחפירות. חיצים במקום קסאמים(צילום: מתן צורי)
 

תושבי נתיב העשרה רגילים לחיות בצל חשש ביטחוני ועם אמצעי המיגון הקיימים, כמו מיגוניות למשל, שהפכו לחלק משמעותי בחייהם. אבל מסתבר שהם לא הראשונים באותה פיסת קרקע שנדרשו לעמוד על המשמר מפני איומים. במהלך עבודות תשתית להקמת שכונת מגורים נחשפה תגלית ארכיאולוגית מרשימה: לפני 2,500 שנים כבר היה שם יישוב, שנחרב בקרבות.

 

לאחר סיומו של מבצע "צוק איתן" החלו במושב, שנמצא מאות מטרים מצפון לרצועת עזה, עבודות תשתית להקמת שכונה לבנים ממשיכים. 70 בתי קרקע ייבנו בשנה הקרובה ביישוב שידע שנים קשות של מתקפות טילים, חדירות מהקרקע, חשש למנהרות התקפיות וגם אבידות בנפש. הסכנה הביטחונית לא הרתיעה, ומגרשי הבנייה החדשים נחטפו כמו לחמניות חמות.

 

עמדת הש"ג בכניסה לנתיב העשרה. פעם היה פה מבצר (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
עמדת הש"ג בכניסה לנתיב העשרה. פעם היה פה מבצר(צילום: אבי רוקח)
 

כאשר החלו עבודות התשתית על דיונה בצידו המזרחי של המושב, הצופה לשכונת בית-חנון ברצועה, הטרקטורים נתקלו בסלעים שגרמו להם לעצור. תוך זמן קצר התברר כי מתחת לאדמה מסתתר לו סוד ארכיאולוגי. אנשי רשות העתיקות נכנסו לתמונה ובמשך שבועות חפרו יום אחר יום וחשפו ממצאים עתיקים יפהפיים. בין שרידי היישוב העתיק נחשפו מחסנים, מבני מגורים וחצרות, תנורי בישול, כלי חרס ואבן להכנת תקרובות המזון. במחסנים נמצאו עשרות קנקנים לאחסון שמן ויין.

 

אבל התגלית המשמעותית ביותר היא מגדל מבוצר, שהוא עדות והוכחה לאופי היישוב העתיק. "נתיב העשרה שימשה תחנת דרכים מבוצרת בתקופה הפרסית, על דרך הים", אומרת ד"ר יעל עבאדי-רייס, מרשות העתיקות. "בשל מיקומה, כ-10 ק"מ מהעיר עזה מדרום-מערב וכ-10 ק"מ מאשקלון בצפון- מזרח, היישוב היה חוליה מקשרת בין שתיהן, כחלק מרשת יישובים מבוצרים ותחנות דרכים מבוצרות לאורך דרך הים. עזה ואשקלון מוכרות היטב מהסיפורים המקראיים, והיו שתיים מתוך חמשת ערי פלישתים".

 

ד"ר עבאדי-רייס מספרת

על הממצאים שהחוקרים גילו באתר: "בראש הגבעה נחשף מגדל מבוצר שבנוי באבני כורכר ובלבני בוץ צרופות. אל המגדל המסיבי, שהשתמר בחלקו, עלו בגרם מדרגות. במהלך החפירה נמצאו כלי נשק ובהם ראשי חצים וראש חנית שעשויים מברונזה וברזל. כלי המלחמה מלמדים על אופיו הצבאי של האתר. הוא נחרב בצורה אלימה, ככל הנראה בשלהי התקופה הפרסית, עם כיבושיו של אלכסנדר מוקדון במאה הרביעית לפני הספירה, ולא יושב עד התקופה הביזנטית, כ-1,000 שנים אחר כך".

 

בעקבות הגילויים הארכיאולוגים הוקפאו לזמן קצר העבודות במקום, אך הן התחדשו ושכונת הבנים צפויה להתאכלס בקרוב. ברשות העתיקות ובמושב ינסו למצוא פתרון כדי לשמר לפחות חלק מהממצאים שהתגלו באתר.

 

בינתיים, החשיפה הפכה לשיחת היום, לאטרקציה ולמוקד עלייה לרגל עבור תושבי האזור. חלק מהמבנים העתיקים שנחשפו נמצאים במגרשים של התושבים החדשים. חלק מהם הגיעו למקום בימים האחרונים וגילו עמדת קרב עתיקה בשטח שבו הם עתידים לבנות את בתיהם. עכשיו הם מבינים שהאיומים הביטחונים שאיתם הם מתמודדים בתקופה המודרנית היו גם לפני 2,500 שנים, רק כלי הנשק השתנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתן צורי
ראש חץ שנמצא בחפירות
צילום: מתן צורי
מומלצים