שתף קטע נבחר

יוצרי היהודים באים: "הסדרה לא שמאלנית"

לפני עליית התוכנית הם קיבלו תגובות נאצה, אבל עכשיו היוצרים אסף בייזר ונטלי מרכוס כבר נהנים מאהדת הציבור. בראיון הם מסבירים מדוע המילה "סאטירה" מכבידה עליהם, ומסרבים לתפוס צד על המפה הפוליטית. בכל מקרה, הם אומרים תודה לאיילת שקד

תוכנית המערכונים "היהודים באים", עמדה בעין הסערה לפני כשנה וחודשיים - תייגו אותה כסדרה שמאלנית, היא הוקפאה משידור, וחברת הכנסת איילת שקד אף אמרה כי מדובר ב"בזבוז של כספי מסים". היום, אחרי ששודרו כבר שלוש תוכניות בערוץ הראשון, ליוצרים אסף בייזר ונטלי מרכוס יש משהו אחד לומר לאיילת שקד: "תודה".

 

בראיון ל-ynet הם מסבירים: "אנחנו צריכים לשלוח לה פרחים. אילולא ההתבטאויות שלה, סביר להניח שלא היתה לנו את החשיפה שקיבלנו, ואנו מודים על כך".

 

בייזר (39) שכתב בעבר בין היתר ב-"ארץ נהדרת"  ומרכוס (33) שלקחה חלק בצוות הכתיבה של "צחוק מעבודה",  מודים כי הופתעו לטובה מהדרך שבה המערכונים התקבלו אצל הציבור. "זה מאוד מרגש", אומרת מרכוס, "בסיבוב הקודם לפני כשנה קיבלנו המון תגובות נאצה. גם למייל האישי וגם לפייסבוק קיבלתי תגובות מאוד לא נעימות. אחרי שהתוכנית עלתה היו קצת תגובות מגעילות, אבל ממש לא באותה הכמות".

 

כלומר היתה הסתה כלפי התוכנית לפני שהיא עלתה לאוויר?

 

בייזר: "בטח. כי כשאנשים ראו את הסדרה, הם הבינו שהשד לא כזה".

 

מרכוס: "היתה כאן הסתה נגד 'היהודים באים', הפרומו שדלף לא היה מייצג. ובכלל - תמיד אומרים עלינו 'סאטירה סאטירה' ואנחנו מרגישים שהמילה הזאת כבדה עלינו. דגל הסאטירה מרגיש לנו נורא כבד. אנשים אומרים לנו - אתם לא מספיק תוקפים את זה ואת ההוא, וזה שם אותנו בנקודה שמבקרת את השלטון. יש לנו ביקורת, יש לנו מה להגיד, אבל זו לא הסיבה שלשמה יצאנו לדרך. אנחנו כאן כדי להצחיק. נכון שבכל המערכונים יש אמירה, אבל קשה להגיד שיש כאן סאטירה נוקבת".

 

"לא רצינו להפוך לסמל"

מרכוס ובייזר לא מסכימים עם הקביעה שמדובר בסדרה שמאלנית, אבל בהחלט יכולים להבין מדוע תויגה כך. "'היהודים באים' היא לא סדרה שמאלנית, לפחות לא במונח הרווח בשיח הפוליטי הישראלי. אני כן חושב שיש לה תפיסת עולם ליברלית", אומר בייזר. מרכוס מאשרת את דבריו: "התוכנית נורא ליברלית וזה משהו שמזוהה עם השמאל, והשמרנות יותר מזוהה עם הימין. עם זאת, אנחנו לא מרגישים משום צד פוליטי. לסדרה אין אמירה פוליטית אחת. בחנו את ההיסטוריה והציונות וחיפשנו המון אמירות. האמירה הגדולה שלנו היא שהכל זה עניין של פרשנות. יש מקום לפרשנויות ולשאול שאלות. את זה עשו גם חכמים מאיתנו".

 

בהקרנת הבכורה של התוכנית, שנערכה לפני כשבועיים, חולקו גלילי דבק שעליהם המשפט "לא יסתמו לנו את הפה", אך בייזר טוען כי היא כלל לא עוסקת בחופש הביטוי. "אנחנו רק נגררנו לכך בגלל האירועים שלפני הסדרה. לא התכוונו להיות נושאי הדגל של שום צד. לא רצינו להפוך לסמל".

 

"ידענו שהתעסקות בטקסטים הציונים  זה נושא רגיש, ניגשנו אליהם עם יראת כבוד והמון מחשבה. כמו שאמרנו כבר - הפכנו לשופר של דיון שמאל וימין, אנחנו ממש לא שם", מוסיפה מרכוס.

 

"היהודים באים". פרשנות להיסטוריה (צילום: דני שוורצמן) (צילום: דני שוורצמן)
"היהודים באים". פרשנות להיסטוריה(צילום: דני שוורצמן)
 

"היהודים באים" הושקה מול תוכנית הבידור החדשה של זכיינית ערוץ 2 רשת, "הכל הולך". למרות נתוני הפתיחה של הערוץ הראשון בכל הקשור לרייטינג, הצליחה תוכנית המערכונים, שבה מככבים מוני מושונוב, יעל שרוני, יניב ביטון, יוסי מרשק ועידו מוסרי, לעמוד בתחרות והשיגה חמישה אחוזי רייטינג, נתונים יפים יחסית. "לא צריך להשוות בינינו לבין 'הכל הולך'", אומרת מרכוס, "הם עושים משהו שיש לו מקום בבידור. זה לא קשור אלינו. בסופו של דבר הם עלו עם המון רעש. אני בטוחה שהיה לנו יותר רייטינג אם לא היינו מולם".

 

אתם מתכננים עונה שנייה?

 

מרכוס: "אנחנו מתים לעשות עונה שנייה. היה לנו כיף לעשות את התוכנית ומבחינתנו זה הגשמת חלום. בהתחלה הרגשנו שלא בטוח שמישהו ירצה. פשוט להמשיך ליצור את זה יהיה חלום שמתגשם".

 

בייזר: "אותי יישמח מאוד אם ההצלחה היחסית של 'היהודים באים' תזכיר לאנשים שיש צמא להומור מתוסרט ובטח שלסאטירה, כי אין מספיק תוכניות הומור. יש  יותר מדי ריאליטי ואני אשמח אם אנשים יבינו שהדבר הזה עובד ושהקהל רוצה את זה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:מיכל אפרתי
"תודה לאיילת שקד". נטלי מרכוס ואסף בייזר
צילום:מיכל אפרתי
לאתר ההטבות
מומלצים