שתף קטע נבחר

סערת העבודה הערבית: "אל תפחדו מאיתנו"

איאד שנוהג באגד רק רוצה פרנסה, איסמעיל שעובד באשקלון "מפחד שיעשו לנו משהו". היועמ"ש הזהיר את ראש העיר אשקלון כי "להחלטתו השלכות חמורות", גם במשרד הפנים דרשו שיחזור בו - ובינתיים הערבים חוששים

סערת העסקת העובדים הערבים וראש העיר אשקלון נמשכת: לשכתו של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שיגרה מכתב בצהריים (ה') לראש העיר אשקלון איתמר שמעוני בעניין התנגדותו להעסקת עובדים ערבים בגנים בעיר. וינשטיין הזהיר במכתב כי להחלטה עלולות להיות השלכות חמורות מבחינה ציבורית ומשפטית.

 

וינשטיין הזכיר במכתב את חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה. "הימנעות מהעסקת עובדים בשל היותם ערבים, והעברת מסר בידי אישיות ציבורית שלפיו העסקת עובדים אינה רצויה, אינן עולות בקנה אחד עם הוראות אלה ותכליתן החוקתיות כבדות המשקל", כך וינשטיין.

 

הממונה על מחוז דרום במשרד הפנים, אבי הלר, שלח גם כן מכתב לשמעוני ובו דרש ממנו לבטל את ההחלטה מעוררת המחלוקת. "פעולה זו עומדת בסתירה לעקרונות השוויון ולמניעת האפליה", כתב הלר. המכתב שוגר בעקבות בקשת שר הפנים גלעד ארדן לבחון את חוקיות ההחלטה של שמעוני.

 

איאד זעטרי, נהג אוטובוס של "אגד" כבר 3 שנים. לדבריו, אין כל כוונה לוותר על העבודה. "אנחנו אזרחים של המדינה הזאת, אנחנו ירושלמים וכל הזמן עבדנו במדינת ישראל. אנחנו לא מוותרים על העבודה שלנו כי זאת הפרנסה שלנו ושל הילדים שלנו. הם יכולים להגיד מה שהם רוצים", אמר זעטרי. 

הפוסט שפרסם שמעוני ועורר סערה ()
הפוסט שפרסם שמעוני ועורר סערה

עלי עובד כקופאי בסניף "ארומה" בקניון תלפיות בבירה ולדבריו מדובר בהחלטה גזענית. "אם אחד עושה טעות לא צריך להאשים את כולם. כששורפים מסגד אני לא אגיד 'כל היהודים אשמים'. אני אאשים רק את מי שעושה את זה. זה זמן מאוד קשה עכשיו לשני הצדדים. זה הורג את זה וזה הורג את זה", מציין עלי שלטענתו במקום עבודתו הוא לא זכה ליחס גזעני מצד לקוחות: "כל הקניון אחלה, כולם - היהודים והערבים - יד אחת פה".

 

פועל בניין: עוד עלולים לפגוע בנו בגלל ההתבטאויות האלה

מאהר, תושב בית חנינא, עובד כמתדלק בתלפיות סמוך לבית צפאפא. "היהודים לא יכולים לא להעסיק אותנו, ואנחנו והערבים לא יכולים לעבוד במקום אחר", אומר מאהר. "מי שקורא לא להעסיק ערבים הוא אדם גזען. נתקלתי בעבר בתגובות כאלה, קללות וצעקות מצד יהודים. אני לא מתייחס, לא עונה ופשוט רוצה לעבוד ולחיות. אני שומע את זה בלילה וכשאני מסיים את המשמרת פשוט הולך הביתה".

 

איסמעיל אלראושטה מרמאללה עובד בפרויקט עירוני באשקלון ועלול להישאר בלי עבודה בגלל החלטת ראש העיר. "שמעוני כנראה מפחד, אבל זה לא פחד מוצדק. אני מפחד שבגלל כל הדיבורים נגד ערבים עוד עלולים לעשות לנו משהו. אני בא לישראל כבר הרבה זמן כדי לפרנס את המשפחה. אני מקווה שיהיה שלום ולא תהיה אינתיפאדה שלישית". 

 

"אני מהגדה. מה אני יכול לומר?", שואל איסמעיל, "הוא ראש עיר חדש, אבל צריך לחיות בשלום ביחד. הפועלים רוצים לעבוד פה. לא יודע בדיוק מה הוא חשב כשהחליט את זה. אני נגד הפיגועים ושני הצדדים צריכים להפסיק עם זה. אלה הורגים ואלה הורגים. אין לנו מקום אחר לחיות בו".

 

משה יפת, איש עסקים ירושלמי, יושב בקיוסק של תחנת הדלק שבה עובדים ערבים ומסביר כי המהלך של שמעוני עלול לגרום לצרות גדולות יותר: "אין לאדם רעב מה להפסיד וזה הכי מסוכן. זה רק יגביר את הטרור. הקריאה לא להעסיק ערבים היא נוראה. זה הדבר הכי גרוע שיהיה. כל העיר תיסגר, אף עסק לא יכול לעבוד בלי ערבים. אתה רואה שבחגים שלהם כל העסקים סגורים. עבדו אצלי מאות ערבים ואף פעם לא הייתה בעיה. אז בגלל יחידים לסגור את העיר?".

 

לדבריו, "העיר ידעה זמנים קשים יותר. עברנו כבר אינתיפאדות ואת כל הדברים האלה וממשיכים לחיות. אנחנו מספיק חזקים כדי להתגבר על הכול. זה הכול שטויות. אי אפשר לא לתת לערבים. הם בדיוק כמוני וכמוך. מה ההבדל? אם יש לך משפחה שהם טינופת, בגלל זה צריך לסגור לכולם? אתה תסגור את כל העיר וזה יביא למצב עוד יותר גרוע".  

 

גינויים מכל הקשת הפוליטית נגד שמעוני

ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף את החלטת ראש העיר אשקלון איתמר שמעוני להגביל פועלים ערבים, ואומר כי "אין מקום לאפליה נגד ערביי ישראל. אל לנו להכליל ציבור שלם בשל מיעוט קטן אלים ומתלהם. רובם המכריע של אזרחי ישראל הערבים הם שומרי חוק, ומי שמפר את החוק - אנו פועלים נגדו בנחישות ובתקיפות".

 

עוד אמר נתניהו כי "במסגרת הצעת חוק הלאום שאני מביא לממשלה ביום ראשון, נבצר את השוויון המלא בפני החוק של כל אזרח ללא הבדל דת, גזע ומין לצד הבטחת זהותה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי - אין סתירה בין הדברים ולא אאפשר חתירה תחת שני עקרונות יסוד אלה".

 

שר הפנים ארדן, תושב אשקלון לשעבר, אמר: "ההחלטה הזו פסולה בעיניי. אסור לנו לפעול באופן שיכלול ויכתים ציבור שלם במדינת ישראל. החלטות כאלה עלולות להוביל להגברת המתיחות וליבוי היצרים. בעת הזו על המנהיגות לפעול להרגעת הרוחות ולהשבת הביטחון האישי".

 

גם השרים יאיר לפיד וציפי לבני מחו נגד המהלך: "הקריאות לא להעסיק ערבים במדינת ישראל זה גזענות", תקף לפיד. "זו כניעה לטרור מפני שאנחנו מפקירים את חיינו ואת היום יום שלנו בידי הגורמים הקיצוניים במקום לתמוך בדו-קיום".

 

גם לבני מחתה: "מדובר בדרישה לאפליה קבוצתית שלא על רקע חוות דעת ביטחונית כללית או ספיציפית. אפליית עובדים או דורשי עבודה על רקע לאום או דת היא אסורה ויש לטפל בכך במלוא חומרת הדין".

 

גם בקרב ראשי הערים נרשמה התנגדות חריפה למהלך של עמיתם מאשקלון. יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס פנה במכתב לראשי רשויות מקומיות וכתב כי זו לא השעה להחלטות פופוליסטיות המתסיסות ומחריפות את המתחים בישראל.

 

ביבס, המכהן גם כראש העיר מודיעין מכבים רעות, קרא לראשי הרשויות להימנע מהחלטות חפוזות וקלות דעת. עוד כתב כי אזרחי ישראל הם אזרחים שווי זכויות והפסקת עבודתם היא פעולת סרק פוגענית ומפלה שאין לה אחיזה בחוק הישראלי.

 

ראש העיר תל אביב רון חולדאי התייחס בדף הפייסבוק שלו להחלטה של שמעוני. "אני מתבייש בקריאות הנשמעות בימים האחרונים לפיטורי ערבים אך ורק בשל מוצאם. דווקא אנחנו, היהודים, צריכים להיזהר מהתנהגות שכזו", כך חולדאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ראש העיר אשקלון איתמר שמעוני
צילום: מוטי קמחי
מומלצים