שתף קטע נבחר

הכירו: ההשקעה הפופולארית של משקי הבית

אם אתם לא מעוניינים לנהל את הכסף שלכם בעצמכם ומחפשים השקעה עקיפה, קרנות נאמנות הן כלי ההשקעה שמתאים לכך. הנה כל מה שצריך לדעת על הקרנות ולמה בכלל כדאי להשקיע בהן. מדריך

בסביבה הכלכלית העולמית של היום למשקיע "הממוצע" קשה למצוא הזדמנויות השקעה המניבות תשואות גבוהות. הריבית נמוכה להחריד, השוק תזזיתי וכפועל יוצא מזה מעטים ממשקי הבית בישראל מושקעים בצורה ישירה בנכסים פיננסים בבורסה (אג"ח ומניות). לרוב, משקי הבית משקיעים בשווקים באופן עקיף, באמצעות קרנות נאמנות.

 

גם אתם יכולים להשקיע בקלות - הערוץ שלכם לעולם שוק ההון

 

הרעיון מאחורי השקעה בקרנות נאמנות פשוט ונבון למדי. קבוצה גדולה של משקיעים, שאינם מעוניינים לנהל את כספם בעצמם, מתאגדים יחדיו ומפקידים את ניהול הכסף המשותף בידיו של מנהל הקרן. היתרון לגודל מאפשר פיזור השקעה רחב בין הנכסים הפיננסיים השונים ובכך להפחית סיכונים - כמאמר הקלישאה "לא שמים את כל הביצים בסל אחד".

 

נכון להיום, בשוק ההון הישראלי פועלות כיום כ-1,300 קרנות המנהלות כ-270 מיליארד שקל, כך שהיקף הנכסים המנוהל של קרן הוא כיום כ- 200 מיליון שקל בממוצע. מעניין לציין כי הקרן הוותיקה ביותר הפועלת בישראל הוקמה בשנות ה-40 של המאה הקודמת.

 

למה חשופה הקרן?

על קרן הנאמנות חלים חובות רבים ומוטלת אחריות כלפי נכסי הציבור המושקעים בה. הקרנות מפוקחות ע"י רשות ני"ע, במסגרת חוק להשקעות משותפות בנאמנות. מהות הקרן מפורטת במסמך שנקרא תשקיף ומתפרסם כאשר הקרן מוצעת לראשונה לציבור.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בתשקיף, בין היתר, מפורטת חלוקת התפקידים בקרן. את ההחלטות השוטפות לגבי אופן השקעת הכספים בכל קרן מקבל מנהל הקרן ובמקביל פועל נאמן לקרן שתפקידו לפקח על המנהל בכל הקשור לקיום הוראות החוק והתשקיף. בתשקיף מפורטים גם שיעור דמי הניהול ושכר הנאמן וכן מוצגת בו מדיניות ההשקעה המחייבת את מנהל הקרן.

 

מדיניות ההשקעה היא חשובה בכך שקובעת מראש את שיעור החשיפה המרבי או המזערי של הקרן במכשירים הפיננסים השונים כגון: מניות, אגרות חוב, מטבע חוץ וכד'. כמו כן, נקבע בתשקיף מהי מטרת הקרן, כלומר המטרה שאליה שואף מנהל הקרן להגיע בניהול ההשקעות והדרך בה הוא מתכוון לנהלה.

 

אחד הפרטים המעניינים שהקרן מחויבת בפרסומם הוא "פרופיל החשיפה", המציין את מידת החשיפה המקסימאלית של הקרן לאפיק המנייתי ולמט"ח. סימול זה מאפשר למשקיע לדעת מיד אלו גורמי סיכון מרכזיים צפויים להשפיע על התשואה שתשיג הקרן בעתיד.

 

למה זה כדאי?

יתרונות ההשקעה בקרנות נאמנות למשקיע הממוצע הם רבים:

 

פיזור סיכון: נכסי הקרן מושקעים בניירות ערך רבים ופיזור זה מקטין את רמת הסיכון עבור המשקיע. זאת מאחר והסיכוי לאירוע שבו חלה ירידה בו זמנית במחירי מספר גדול של נכסים קטן מהסיכוי שיקרה אירוע שכזה במחירו של נכס בודד.

מקצועיות - למנהל הקרן יש את הכלים, הידע, והניסיון לקבל החלטות השקעה ולהגיב למצבי שוק משתנים יותר משיש למשקיע הממוצע. אין זה אומר שניתן לצפות ממנהל הקרן שישיג תשואות חלומיות בפרק זמן קצר, אלא שיידע להשיג תשואה מותאמת סיכון לאורך זמן.

 

נזילות: המשקיע בקרן יכול לממש את השקעתו בכל יום מסחר, ללא תלות במועדי פירעון שאינם תלויים בו.

 

עלויות: השקעה ישירה במספר רב של ניירות ערך כרוכה בעמלות גבוהות של קניה ומכירה ביחס להיקף ההשקעה של לקוח ממוצע. בהשקעה בקרן נאמנות העלויות למשקיע ידועות מראש. נציין כי בשנים האחרונות חלה ירידה בשיעור דמי הניהול הממוצעים שגובות הקרנות בישראל.

 

נוחות: באופן תיאורטי המשקיע הממוצע יכול לבנות לעצמו תיק השקעות מפוזר היטב גם ע"י בחירה והשקעה עצמאית של ניירות ספציפיים, אבל מהלך כזה כרוך במעקב יומיומי הדורש זמן רב וטרדה כמו גם רמת מומחיות גבוהה. בהשקעה בקרן נאמנות, מעקב זה הינו חלק מתפקידיו של מנהל הקרן.

 

יתרונות מיסוי: רווחי ההון שמשיג המשקיע בקרן חייבים במס כמובן. עם זאת, מרבית הקרנות הפועלות בישראל מאפשרות למשקיע לדחות את תשלום המס עד למועד מימוש השקעתו וכן לקזז מס על רווח הון שהושג בקרן מול הפסדי הון שנצברו בניירות ערך אחרים שמחזיק המשקיע, כך שסך המס שישלם יקטן.

 

ליועצים בבנקים קיימים מודלים מתקדמים הבוחנים את ביצועי הקרנות ביחס לסיכון בצורה אובייקטיבית והמשמשים ככלי מרכזי בתהליך הייעוץ. לכן, מומלץ ללקוחות הבנק לפנות ליועץ ההשקעות בסניף בו מתנהל חשבונם ולקבל הכוונה בעת קבלת החלטת השקעה בנוגע לרכישה או מכירה של קרן נאמנות.

 

הכותב הוא אנליסט במערך הייעוץ של לאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים