שתף קטע נבחר

עסקים קטנים: שיקום עסק אחרי צוק איתן

מבצע צוק איתן פגע באופן משמעותי בכ-60% מהיצרנים הקטנים בארץ. הדרך לשיקום העסק ארוכה וכוללת תכנית עסקית חדשה, ניהול צמוד של תזרים המזומנים ושיתוף פעולה עם הבנקים. במסגרת תחרות העסקים הקטנים של ynet, ידיעות אחרונות ובנק הפועלים, הנה כמה דרכים שיעזרו להוציא את העסק ממשבר

מבצע צוק איתן הותיר אותותיו על מגזר העסקים הקטנים והבינוניים אשר מתמודדים עם ההשלכות הפיננסיות והתזרימיות גם חודשים ארוכים אחרי. עיקר הבעיה נבעה מאובדן הכנסות אל מול הוצאות שוטפות קבועות, ויצירת "חור" בתזרים המזומנים השוטף של העסק.

 

לכתבות נוספות בערוץ העסקים הקטנים

להרשמה לתחרות העסקים הקטנים לחצו כאן

 

מאז חודש אוגוסט הוגשו לרשות המסים כ- 17,500 תביעות של עסקים קטנים בעקבות נזק עקיף שנגרם להם כתוצאה ממבצע "צוק איתן". ברשות מציינים כי הטיפול בכ-9,300 תביעות כבר הושלם ובעלי עסקים כבר קיבלו את כספי הפיצויים בסכום כולל של כ-480 מיליון שקל.

 

סקר שערכה התאחדות המלאכה והתעשייה מעלה כי 60% מהיצרנים הקטנים חווה פגיעה משמעותית בהיקף הפעילות העסקית, וכ-15% לא צופים התאוששות מהירה. בנוסף, העסקים שנפגעו באופן המשמעותי ביותר הינם עסקים אשר פונים לצריכה פרטית (אופנה, בילויים, מסעדות וכו'). עסקים אשר מאופיינים בעונתיות ועיקר פעילותם בחודשי הקיץ מדווחים על מצוקה תזרימית קשה וצורך בהון חוזר לטווח ארוך.

 

הדרכים לשיקום העסק רבות וארוכות-טווח, כפי שמסבירה סיון רחמים, מנהלת המחלקה הכלכלית בפירמת ראיית החשבון BDSK בן דוד שלוי קופ. "אל תתנהלו בשיטת 'כיבוי שריפות'", היא מסבירה. "כדאי לאסוף את הנתונים לפני, תוך כדי ואחרי המבצע, להשוות את הנתונים לשנה קודמת ולנתח את הצרכים התזרימים".

עסק סגור בכפר עזה במהלך מבצע צוק איתן (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
עסק סגור בכפר עזה במהלך מבצע צוק איתן(צילום: יואב זיתון)

"במקרים כאלו כדאי להגדיר את צרכי האשראי לטווח הקרוב והבינוני, כדי להבין את מודל ההכנסות הצפוי - הן מפיצויים ממשלתיים והן מהמשך עבודה שוטפת", אומרת רחמים. "על סמך תמונת המצב הזו יש לבנות את תיק האשראי באופן התואם את הצרכים ואת יכולת ההחזר של העסק. בניית תיק אשראי אשר לא תואם את צרכי העסק יכול להוביל לסחרור תזרימי וקריסה מהירה, בייחוד במצב רגיש לאחר מבצע צוק איתן".

 

צעד נוסף לשיקום העסק הוא ניהול נכון של תזרים המזומנים. מעקב מדויק אחרי ההוצאות וההכנסות והכרה של התקופות הבעייתיות בחודש יאפשרו התנהלות מתוכננת וימנעו הפתעות תזרימיות שהפתרון שלהן יקר מאוד.

 

דרך נוספת לשקם את המצב היא בגיבוש תכנית עסקית מעודכנת - תכנית פעולה הכוללת מטרות, יעדים ודרכים להגשימם, שתהיה מוכרת לעובדים בעסק ותערב אותם בתהליך ההבראה. עדכון העובדים ביעדים שהושגו יצבור מוטיבציה חיובית להמשך הפעילות.

 

היעזרו בבנקים, בתכניות הסיוע ובקרן לעסקים

בעל עסק צריך לשתף את הבנק שהוא עובד איתו במצבו, בתחזיותיו הפיננסיות ובקשיים והאתגרים שעומדים לפניו. סניפי הבנק בדרום חוו חוויה דומה לאלה של העסקים ומגלים הבנה מלאה. עם זאת, הבנק צריך לדעת את מטרות האשראי וכיצד העסק ישרת את החוב. שיתוף בתזרים המזומנים העתידי של העסק, מסמכים המעידים על עסקאות עתידיות או פיצויים יסייעו לבעל העסק לקבל מענה ופתרון אשר יעזור לו לחזור למסלול הנכון.

 

בעקבות המבצע הוקמו גם כמה תכניות סיוע ושיקום לאזור הדרום, שמספקות מספר פתרונות מיידים כמו פיצוי על נזקים עקיפים (אל מול ירידה במחזורי המכירות באופן השוואתי), דחיית תשלומי מסים לבעלי עסקים ואף איסור על הבנקים להגביל חשבונות בתקופה זו. בנוסף, משרד הכלכלה מסבסד ייעוץ עסקי וליווי פיננסי אשר יוכל לסייע לבעל העסק להתנהל באופן תקין יותר בעסק ומול הבנק.

 

גורם שיכול להועיל בתהליך ההבראה הוא הקרן לעסקים בערבות המדינה, אשר מציעה תנאים מיוחדים לתושבים הגרים במרחק של 40 ק"מ מעזה. במסגרת ההטבה ניתן לקבל הלוואה ע"ס 500 אלף שקל, או 8% ממחזור המכירות - הגבוה מבין השניים, בהיקף בטחונות של 10% בלבד. קיים גם פטור מתשלום האגרה הממשלתית וקיצור משמעותי של ימי הטיפול (עד 14 ימי עסקים). נטילת אשראי לזמן ארוך בתנאים נוחים (הבנקים מספקים מבצעי ריביות נמוכים לתושבי בדרום) מאפשרת להתגבר על הפער התזרימי הנקודתי יחד עם פריסה ארוכת טווח אשר אינה מעמיסה על תזרים המזומנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים