שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

תוניסיה: אישה, ערבייה, מוסלמית - ונשיאה?

תוניסיה תערוך היום בחירות ראשונות לנשיאות מאז הדחת הרודן בן-עלי ב-2011 ב"מהפכת היסמין". 27 מתמודדים, אך מי שכבר עשתה היסטוריה היא השופטת כולתום קאנו - האישה הראשונה לרוץ לנשיאות. יש לה סיכוי?

יחידה במינה: כמעט ארבע שנים עברו מאז "מהפכת היסמין" בתוניסיה, והמדינה הצפון אפריקנית שהייתה חלוצת מהפכות "האביב הערבי" תקיים היום (יום א') את הבחירות הראשונות לנשיאות מאז הדחתו של הרודן זין אל-עבדין בן-עלי. בבחירות מתמודדים 27 מועמדים, חלקם מוכרים יותר וחלקם פחות, אך מועמדת אחת - השופטת כולתום קאנו בת ה-56 - היא שם שאי-אפשר להתעלם ממנו לאור העובדה שהיא האישה הראשונה בתולדות תוניסיה המתמודדת על הנשיאות.

 

בחודש אוגוסט הגישו ארבע נשים את מועמדותן למשרה הרמה, אך רק קאנו צלחה את כל המכשולים וגם הצליחה להשיג 18 אלף חתימות כדי להבטיח את מקומה במרוץ נגד 26 גברים.  

השיגה 18 אלף חתימות. כולתום קאנו נפגשת עם אזרחים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השיגה 18 אלף חתימות. כולתום קאנו נפגשת עם אזרחים(צילום: רויטרס)
במשך שנים רבות כיהנה קאנו, אם לשלושה ילדים ונשואה לרופא, בתפקידי מפתח בבתי המשפט ובמערכת המשפט ברחבי תוניסיה. בתקופת הנשיא המודח בן-עלי היא נלחמה לשמור על עצמאות בית המשפט וביקשה שהוא יהיה נטול שיקולים פוליטיים. במשטר הישן לא אהבו את השופטת הנחושה, וכ"עונש" על פעולתה הקפיאו את הקידום שלה, הפחיתו את שכרה וגם "הגלו" אותה לבתי משפט במקומות מרוחקים במדינה.

 

עצמאית בשטח

בין מועמדים חילונים לבין מועמדים איסלאמיסטים, בין אנשי המשטר הישן לבין אנשי השלטון הזמני שכשלו בתפקידם, קאנו מבקשת להציג עצמה כמועמדת עצמאית שביכולתה לגשר בין הצדדים היריבים במדינה הצפון אפריקנית.  

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בראיון לרשת אל-ג'זירה הקטארית היא סיפרה כי "ההתמודדות שלי היא שליחת מסר בתוך תוניסיה, שלפיו האישה המקומית מסוגלת להציג מועמדות לתפקידים החשובים של מקבלי ההחלטות במדינה". מסר נוסף היא מבקשת לשלוח לעולם הערבי: "ההתמודדות שלי כאישה בבחירות היא מסר חדש לכל מי שמחזיק באידיאולוגיה מיושנת (ביחס לנשים) לפיו האישה התוניסאית ממשיכה לבסס את הישגיה ולהשיג שוויון בפועל עם הגבר".

 

נתנו זכויות לנשים, אבל יש מקום לשיפור

במשך עשרות שנים נתפשה תוניסיה, בייחוד בתקופת שלטונו של הנשיא הראשון מאז העצמאות חביב בורגיבה, כמדינה חריגה בנוף הערבי כשהעניקה זכויות לנשים. לאישה התוניסאית מותר, בין היתר, להתגרש מבעלה אם הוא נישא לאישה נוספת. גיל הנישואים לנשים עומד על 17, בניגוד למדינות ערביות שבהן אין הגבלת גיל, ולנשים התוניסאיות זכות בחירה וזכויות פוליטיות נוספות.

 

בשנים האחרונות ניתן לראות יותר ויותר נשים בפוליטיקה התוניסאית, אך כמו בשאר מדינות האזור הערביות והמוסלמיות, יש עוד מקום לשיפור מבחינת מיגור האלימות נגד נשים וזכויות פוליטיות. 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

קאנו, הרואה עצמה פמיניסטית, לא מתרשמת מהמצב הטוב יחסית של נשות תוניסיה. היא רוצה שוויון מלא בין גברים לבין נשים. "נכון שהאישה בתוניסיה נהנית מזכויות רבות, אבל החברה בתוניסיה עדיין סובלת מאופי גברי ושמרני שלא מאפשר לאישה להיכנס בפועל לחיים הפוליטיים", היא אמרה. "האישה יכולה לחלוק את כל זירות העשייה עם הגבר, אבל לאחר מכן נראה אותה חוזרת לבית כדי למלא את חובותיה ואילו הגבר נוטל חלק בחיים הפוליטיים".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בבחירות לפרלמנט בחודש שעבר האיסלאמיסטים הפסידו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בבחירות לפרלמנט בחודש שעבר האיסלאמיסטים הפסידו(צילום: רויטרס)

 

הבחירות לנשיאות תוניסיה נערכות בתקופה שבה נראה כי האיסלאמיסטים מאבדים מכוחם. אם ב-2011 עלתה מפלגת "א-נהדה" לשלטון לאחר שניצחה בבחירות הכלליות, הרי שבבחירות האחרונות בחודש שעבר היא ספגה מפלה צורבת ולא תעמוד עוד בראש השלטון.

 

"א-נהדה" דווקא נחשבה לתנועה הדוגלת בקו הפרגמטי של האיסלאם הפוליטי, ואף הקימה ממשלה עם שתי שותפות חילוניות, אולם רצח שני מנהיגי האופוזיציה על ידי גורמים איסלאמיסטיים פגע בה קשות ועורר בציבור התוניסאי סלידה מהאיסלאמיסטים. במהלך הבחירות האחרונות לפרלמנט טענה המפלגה האיסלאמיסטית שהיא למדה מטעויותיה, אך בשורה התחתונה הביצועים הכושלים שלה בניהול הכלכלה והמדינה בכלל ואוזלת ידה במאבק בגורמי איסלאם קיצוניים הביאו להפסדה בקלפי.

 

גם אם קאנו לא תיבחר לנשיאה הראשונה בארצה, היא כבר עשתה היסטוריה כאמור בעצם התמודדותה לתפקיד, ובמקרה שלה אפשר בהחלט לומר "העיקר ההשתתפות". על פי ההערכות, שני המועמדים הבולטים לנצח בבחירות הם הנשיא הזמני משנת 2011, מונסאפ אל-מרזוקי, ואיש המשטר הישן בג'י קאיד אסבסי. "אני סבורה שיש לי סיכוי", אמרה קאנו בביטחון, והבטיחה לאחד את העם בניגוד לנשיא הקודם. "אני לא מועמדת של נשים, אני מועמדת של כל תוניסיה", היא אמרה באחרונה לתחנת רדיו מקומית.

פורסם לראשונה 22/11/2014 22:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים