שתף קטע נבחר

הממשלה תאשר העלאת הבטחת הכנסה לקשישים

התוספת - מ-68 שקלים ליחיד מעל גיל 80 עד 385 שקלים בממוצע לזוג - תעלה את 190 אלף הקשישים המקבלים השלמת הכנסה אל מעל לקו העוני שהוגדר ב-2012. מדובר רק במחצית מהסכום שעליו המליצה הוועדה למלחמה בעוני

ההצעה להגדלת קצבת השלמת הכנסה לקשישים שחיים מתחת לקו העוני צפויה לעבור מחר (יום א') את אישור ועדת השרים לחקיקה. על פי משרד הרווחה, התוספת - מ-68 שקלים ליחיד מעל גיל 80 עד 385 שקלים בממוצע לזוג - תעלה את 190 אלף הקשישים המקבלים השלמת הכנסה אל מעל לקו העוני שהוגדר ב-2012.

 

העלאת הקצבה היא בבחינת מימוש חלקי של מסקנות הוועדה למלחמה בעוני, ומתוקצבת ב-340 מיליון שקלים (מתוך כ-600 מיליון שעליהם המליצה הוועדה בסעיף זה). "זהו צעד ראשון וחשוב לחיזוק אוכלוסיית הקשישים החיים מתחת לקו העוני", אמר שר הרווחה מאיר כהן.

 

על פי נתוני הביטוח הלאומי, כ-800 אלף קשישים חיים בישראל וכחמישית מתוכם חיים מתחת לקו העוני. 237,317 קשישים מקבלים השלמת הכנסה (98 אלף מהם מוגדרים כזוג, 139 אלף מוגדרים כיחידים) והכנסת 190,609 מהם פחותה מקו העוני. דו"ח מרכז טאוב, שפורסם באוקטובר 2013, הראה כי מצב הקשישים בארץ מצוין ביחס לעולם לפני תשלומי המס והקצבאות, אך אחריהם נחשבת קצבת הזקנה בישראל לאחת מהנמוכות בעולם המערבי.

 

השר לאזרחים ותיקים אורי אורבך כתב בדף הפייסבוק שלו: "זהו ההישג החברתי הגדול ביותר בספר התקציב. לפני חודשים אחדים הצגתי מתווה לחילוץ קשישים ממעגל העוני. מנכ"ל משרדנו הופיע בפני ועדת אלאלוף והם אימצו את עיקרי המסמך, בהתאמות הנחוצות כמובן. זה הזמן להודות ולפרגן לידידיי (כן, כן) שר הרווחה מאיר כהן ושר האוצר יאיר לפיד. המלחמה בעוני היא מלחמה של כל החברה הישראלית ואני שמח שנמצאו הדרך והמשאבים כדי לצמצם במעט את העוני, בעיקר בקרב הקשישים".

 

"יש בישראל קשישים שחיים בעוני נורא, עוולה שחובה על המדינה לתקנה", הוסיפה הרב עידית לב, מנהלת תחום צדק

חברתי ב"רבנים למען זכויות אדם".

 

לדבריה, "החוק שיובא לאישור הממשלה כולל רק חלק קטן מההמלצות שנוגעות לקשישים. הבעיה המרכזית עם הגדלת הקצבאות הוא שהיא מצמידה את הכנסות הקשישים לקו העוני של 2012 ולא לקו העוני באופן כללי, כך שאם המחיה בישראל מתייקרת, הקשישים לא יראו לכך ביטוי בקצבאותיהם".

 

בספטמבר הכריז כהן כי המלצות הוועדה - שנאמדו בכ-7.8 מיליארד שקלים - יתוקצבו בכ-1.7 מיליארד בתקציב 2015, אך ניתוח התקציב שערך הפורום למלחמה בעוני גילה כי גם תקצוב יחסי זה לא מעוגן בו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים