שתף קטע נבחר

"טוב כדי להילחם בעזה, לא טוב בשביל הפאב"

רן אבו דולה לחם ב"צוק איתן" בקרב בסג'עייה שבו נפגע מח"ט גולני ונפצע בעצמו מטיל נ"ט של חמאס, אבל כשהלוחם מירכא יצא לבלות בסוף השבוע עם חבר דרוזי בפאב בכרמיאל, אמר להם לטענתם המאבטח: "אסור לי להכניס לא יהודים". בעל הפאב: "אין אצלנו אפליה, זה מועדון חברים"

רן נלחם במבצע "צוק איתן", היה בין החיילים שחילצו את מפקד חטיבת גולני הפצוע מהתופת בסג'עייה ונפצע בעצמו מטיל נ"ט – אבל כשביקש להיכנס עם חבריו לפאב בכרמיאל בסוף השבוע, הוא נאלץ לטענתו להישאר בחוץ. למה? לדבריו, משום שנפל קורבן לגזענות.

 

אבו דולה (מימין), כלפון וחמוד מחוץ לפאב "כרמיאל" (צילום: אלעד גרשגורן "ידיעות אחרונות") (צילום: אלעד גרשגורן
אבו דולה (מימין), כלפון וחמוד מחוץ לפאב "כרמיאל"(צילום: אלעד גרשגורן "ידיעות אחרונות")

הכניסה לפאב (צילום: אלעד גרשגורן "ידיעות אחרונות") (צילום: אלעד גרשגורן
הכניסה לפאב(צילום: אלעד גרשגורן "ידיעות אחרונות")
 

רן אבו דולה ()
רן אבו דולה

רן אבו דולה הוא דרוזי בן 23 מהכפר ירכא. הוא התגייס לצה"ל אחרי שסיים כעתודאי את לימודי הנדסת החשמל והאלקטרוניקה ושירת בחטיבת גולני. במבצע "צוק איתן" נכנס עם לוחמי החטיבה לרצועת עזה, היישר אל תוך הקרב המר בשכונת סג'עייה שבו נהרגו 13 חיילים. רן וחבריו פינו לנגמ"ש שלהם לוחמים שנפצעו, ובראשם מפקד החטיבה, אלוף-משנה רסאן עליאן, וחילצו אותם מהתופת. ב-27 ביולי, שבוע לאחר מכן, נפגע הנגמ"ש מטיל נ"ט. רן נפצע מההדף, סבל משבר באגן ומפריצת דיסק ונזקק עד היום לטיפולי שיקום.

 

בחמישי בלילה יצא רן עם חבריו לבלות בפאב "כרמיאל" בעיר. המאבטח שבכניסה לפאב אִפשר לחברים היהודים להיכנס בלי בעיות. אבל רן וחברו אמיר חמוד (22), סטודנט המתגורר אף הוא בירכא, התבקשו להישאר בחוץ. "יש לנו הרבה חברים יהודים מהלימודים, אחד מהם שירת איתנו בגולני, ובדרך כלל אנחנו מבלים ביחד. אבל כשהמאבטח בכניסה ראה בתעודת הזהות איפה אנחנו גרים, הוא אמר לי שבעל הפאב הורה שלא להכניס את מי שאינו יהודי", סיפר רן. "לא האמנתי למה ששמעתי. למה מגיע לנו היחס הזה?", הוסיף אמיר.

 

השניים מיהרו לעדכן את חבריהם היהודים, שכבר היו בתוך הפאב, שנאסר עליהם להיכנס. החברים ניסו לעזור. "דיברתי עם בעל המקום. אמרתי לו שאלה חברים שלנו, אנשים מצוינים. הוא התפתל והפנה אותי למאבטח, וזה אמר לי 'אני עושה מה שבעל הבית אומר'", סיפר הראל צ'רכי. "כשראינו שרן ואמיר נשארו בחוץ, קמנו ועזבנו את הפאב. זו אפליה מבישה וגזענות לשמה".

 

חבר נוסף, נתנאל כלפון, עדיין נשמע מזועזע מהאירוע: "בגזענות כזאת עוד לא נתקלתי. מתברר שהדרוזים טובים בשביל השירות הצבאי, בשביל להילחם בעזה, אבל לא בשביל להיכנס לפאב. ברגע שהם פושטים את המדים אף אחד לא סופר אותם". רן ואמיר נאלצו לשוב הביתה בבושת פנים. "זאת לא הפעם הראשונה, ולצערי בטח לא האחרונה, שצעירים דרוזים שנותנים את הכול למדינה מופלים לרעה כשהם יוצאים לחופשת סוף שבוע", אמר רן. "שיחליטו - אם מדברים על ברית דמים בין יהודים לדרוזים במדינה הזאת, היא צריכה לבוא לידי ביטוי גם בחיים ולא רק במוות".

 

מנהל הפאב מסר בתגובה כי "פאב 'כרמיאל' הוא מועדון חברים. הלקוחות נרשמים במהלך השבוע ומקבלים כרטיס חבר מועדון. אין אצלנו שום אפליה. יש לי הערכה רבה לבני העדה הדרוזית. הרבה אנשי עסקים דרוזים מבלים אצלנו, והכול בסדר. אנחנו מעסיקים מאבטחים מוסלמים, והברמן צד"לניק לשעבר, ואנחנו מכבדים ומקבלים את כולם". אף שהשלט בכניסה לפאב אכן מכריז שמדובר ב"מועדון חברים", נתנאל כלפון טען אמש כי זה "שקר וכזב, המועדון פתוח לכולם. אני ורבים מחבריי מבלים שם ואנחנו לא חברי מועדון".

 

המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית, השייח מוואפק טריף, אמר כי "אחרי 65 שנה זו בושה וחרפה שהדרוזים אינם משתלבים עדיין בחברה הישראלית כראוי ואינם מורשים להיכנס לכל מקום במדינה. הגיע הזמן לשוויון ולא רק בדיבורים, אלא גם במעשים. חייבים לגנות את היחס המפלה כלפי הדרוזים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן "ידיעות אחרונות"
אבו דולה (מימין), כלפון וחמוד מחוץ לפאב "כרמיאל"
צילום: אלעד גרשגורן "ידיעות אחרונות"
מומלצים