שתף קטע נבחר

יממה ליעד: ארה"ב הציעה הארכת השיחות

תאריך היעד להשגת הסכם גרעין יפקע היום, אך באופק לא נראים הישגים או הסכמים. גורמים אמריקניים דיווחו כי ארה"ב הציעה לאיראן להאריך את השיחות בכמה חודשים. כמה תתקפל טהרן? והאם המעצמות יסכימו להאריך?

בעולם סופרים את השעות עד לפקיעת תאריך היעד להשגת הסכם ארוך-טווח במסגרת המשא ומתן על הגרעין האיראני. אך הדיווחים מווינה מצביעים על סיכוי מזערי בלבד לחתימה על הסכם היסטורי ועל סיכוי אפשרי מאוד של דחיית המועד האחרון להשגתו.

 

עוד חדשות בעולם :

"ירו בכולם ודילגו עליי". הניצול מקניה מדבר

בוקו חראם נגד הדייגים: 48 נטבחו בכפר

'הבכיר שכיהן לצד הרודן - נשיא תוניסיה הבא'

 

גורמים אמריקניים המעורבים במו"מ אמרו אתמול (יום א') כי מזכיר המדינה ג'ון קרי הציע לאיראנים להאריך בכמה חודשים את השיחות. ביממה האחרונה הצדדים עסוקים במאמצים שלא לסגור את הדלת לשיחות. אחת ההערכות היא שישנו ניסיון להאריך את השיחות בחודשיים ובכך יושלם מו"מ בן שנה מאז שהן החלו בחודש ינואר. כזכור, שיחות הגרעין נקבעו תחילה להיערך במשך שישה חודשים, אך בחודש יולי הן הוארכו בארבעה חודשים נוספים.

 

 

הלחץ המופעל עכשיו הוא במאמצים למנוע מהמעצמות להאריך את השיחות בהיעדר התקפלות מוחלטת של איראן בנושא הגרעין. בואו של שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב למלון בווינה שבו מתקיימות השיחות בישר כי שעת ההכרעה הגיעה. אחרי שתמה בערב פגישת קרי עם שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף, נכנסו קרי ולברוב לשיחה בארבע עיניים. כעת נועדים שרי החוץ של ארצות הברית, צרפת, גרמניה ובריטניה וכן קתרין אשטון, נציגת האיחוד האירופי. 

 

"דיפלומטיית החיוכים" שככה

בתחילת ההתקרבות בין איראן למערב קיוותה איראן לקפל את המערב ב"דיפלומטיית חיוכים", שכללה מתקפה תקשורתית במהלך הכינוס הכללי של עצרת האו"ם, וכך להביא להסרת הסנקציות הבינלאמיות מיד עם השגת ההסכם.

הדד-ליין יסתיים בדד-אנד? זריף, אשטון וקרי (צילום: AP) (צילום: AP)
הדד-ליין יסתיים בדד-אנד? זריף, אשטון וקרי(צילום: AP)

אך במערב עדיין קיימת חשדנות גדולה כלפי איראן, שניסתה להוליך שולל את העולם במשך יותר מעשור, וגם עכשיו היא רחוקה מדרישות המינימום של המעצמות. היא מסרבת לאפשר שקיפות מלאה לפקחי סבא"א, מונעת מהם לראיין את מדעניה ואינה נותנת הסברים משכנעים לצרכיה בתוכנית גרעין שאינה לצורכי שלום, ואינה מספקת תשובות לשאלה - מדוע היא מפתחת מערך טילים בליסטיים.

 

בארה"ב שוררת אכזבה קשה מכך שהוצעו לטהרן הקלות הדרגתיות בסנקציות בתמורה לפשרה איראנית מסוימת בנושא הגרעין - מה שאפשר להרחיק אותה למשך שנה מלהפוך למדינת סף-גרעינית. כיום מעריכים כי איראן במרחק של חודשיים מהרגע שתחליט לפעול במהירות כדי לאגור את כל הרכיבים הנדרשים ועד לייצור פצצה אטומית אחת. זאת על ידי הורדת מספר הצנטריפוגות הפעילות מ-19 אלף כיום ל-4,500 בלבד. אך למרות האכזבה הגדולה מהתגובה האיראנית, דיפלומטים מסבירים כי עדיף להמשיך לדבר.

 

מרחק עצום בין הצדדים

הדיפלומטים האמריקנים דיווחו במשך חודשים על התקדמות בשיחות ועל רצינות של האיראנים. אבל בסופו של המו"מ עדיין נותר מרחק עצום. טהרן דורשת הסרה מיידית של הסנקציות, בעוד המעצמות מוכנות להסרה הדרגתית כדי להמשיך ולעקוב אחר המתרחש באיראן במשך 20 השנים הקרובות. אם ירצה יוכל הנשיא ברק אובמה להקפיא חלק מהסנקציות בצו נשיאותי, אך הסמכות לבטל אותן היא של הקונגרס, שבמצבו כיום, מוכן להוסיף יותר סנקציות ולא להסירן. 

קרי וזריף מפגינים אופטימיות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרי וזריף מפגינים אופטימיות(צילום: EPA)

לברוב הוזעק לווינה (צילום: AP) (צילום: AP)
לברוב הוזעק לווינה(צילום: AP)
המעצמות דורשות יכולת להמשיך ולעקוב מהאוויר ומהקרקע אחר המתרחש ברפובליקה האיסלאמית כדי לחשוף אפשרות שטהרן פועלת במסלול סודי לייצור פצצה, אך האיראנים מסרבים.

 

השמרנים בטהרן ובוושינגטון שולחים הודעות לתקשורת במאמץ למנוע כל אפשרות להשגת הסכם. מזכיר המדינה קרי אף השקיע חלק מזמנו כדי לדווח לישראל ולסעודיה על מצב השיחות. הוא טרח להגיע לנמל התעופה של וינה ולעלות

על מטוסו של שר החוץ הסעודי שחנה על הקרקע רק כדי לדווח לו על המתרחש.

 

גורמים שמרניים בוושינגטון הזכירו את ההבטחות של הנשיא אובמה למנוע מטהרן להפיק אורניום מועשר ואת מה שהם מגדירים "התקפלות במהלך המו"מ". בקונגרס מזכירים את ההבטחה של קרי כי אם המו"מ ייכשל, הוא יחזור לקונגרס ויבקש להחריף את הסנקציות.

 

בישראל חוששים מביטול הסנקציות. ראש הממשלה בנימין נתניהו קרא היום בראיון לרשת ABC שלא לבטל את הסנקציות "לפני שמבטלים את יכולתה של איראן לייצר פצצה גרעינית".


פורסם לראשונה 23/11/2014 22:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
לחיצות ידיים אך אין הסכם. זריף וקרי
צילום: EPA
מומלצים