שתף קטע נבחר

אין הסכם: שיחות הגרעין יוארכו, גם הסנקציות

הדד-ליין להסכם בין איראן למעצמות יחלוף הלילה בחצות, והפערים גדולים. גורם הבקיא בפרטים מסר לרויטרס כי השיחות בווינה יסתיימו כנראה ללא הסכמה, ויתחדשו בחודש הבא בעומאן. "יימשכו עד יולי". בינתיים אין הקלה בסנקציות. נתניהו: "איראן דחפה להסכם נורא, זכותנו להגן על עצמנו"

מקור המקורב לשיחות הגרעין בין איראן למעצמות דיווח בצהריים (יום ב') כי המשא ומתן בין טהרן לשש המעצמות יוארך שוב, ויתחדש בחודש הבא - ייתכן שבעומאן. מאוחר יותר דיווחה סוכנות AP מפי דיפלומט הבקיא בפרטים כי השיחות יוארכו בשבעה חודשים - עד 1 ביולי.

 

עוד חדשות בעולם :

 

הלילה בחצות יחלוף המועד שעד אליו אמורות היו איראן והמעצמות להגיע להסכם גרעין סופי, אבל בין הצדדים יש עדיין פערים גדולים, אף שהמשא ומתן כבר הוארך פעם אחת, ביולי האחרון. השיחות, שהחלו בינואר השנה הודות להשגת הסכם ביניים בשנה שעברה, היו אמורות להימשך שישה חודשים בלבד, ובמקום זאת נמשכות כבר כמעט שנה.

 

לפי הדיווחים המגיעים מווינה, שבה מתנהלות בימים האחרונים השיחות בין טהרן למעצמות, הפרטים של סיום סבב השיחות הנוכחי עדיין נמצאים בדיונים. המקור, שמסר בצהריים לסוכנות הידיעות רויטרס שהשיחות כנראה יוארכו, אמר כי לאיראן אין סיבה לצפות להקלה כלשהי בסנקציות בזמן שנותר עד להשלמת השיחות, מעבר להקלות שניתנו לה בנובמבר אשתקד, עם ההגעה להסכם הביניים בינה לבין המערב.

 

בעקבות הדיווחים על הארכת השיחות אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בראיון ל-BBC: "עדיף לא לחתום על הסכם כלל מאשר לחתום על הסכם רע, וההסכם שאליו איראן דחפה היה נורא. הוא היה מותיר בידי איראן את היכולת להעשיר אורניום לפצצת אטום תוך כדי הסרת הסנקציות. מובן שישראל עוקבת מקרוב אחרי המתרחש ותמיד שומרת לעצמה את הזכות להגן על עצמה".

 

פרשננו רון בן ישי מוסיף כי אם נכונה הידיעה, הרי שחסר כעת פרט מהותי אחד: האם הוארך תוקף ההסכם הזמני שנחתם לפני שנה בז'נבה? אם כן - המשמעות היא שאיראן הסכימה לשיחות תוך המשך ההאטה או חצי הקפאה בשני ערוצי ייצור החומר הבקיע לפצצה: העשרת האורניום בנתנז ופורדו וייצור הפלוטוניום באראק. אלה חדשות טובות התואמות את האינטרס הישראלי, אם באמת לא יהיו הקלות נוספות בסנקציות. גם הפיקוח הקיים על ההעשרה יישאר במצב כזה בעינו.

שרי החוץ של ארה"ב, האיחוד האירופי ואיראן בווינה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שרי החוץ של ארה"ב, האיחוד האירופי ואיראן בווינה(צילום: רויטרס)

הבעיה היא שאיראן תוכל להמשיך בזמן הזה לפתח בחשאי את מתקן הנפץ ו/או את ראש הקרב האטומי ולהמשיך לייצר טילים בין-יבשתיים, ועל ידי כך להתקדם למעשה למעמד של מדינת סף עם יכולת לפרוץ לפצצה תוך חצי שנה לכל היותר.

 

מפקד משמרות המהפכה: התרפסות ארה"ב ברורה

אף שבחודשים האחרונים הדגישו גורמים במערב כי השיחות לא יוארכו שוב, בימים האחרונים שבו ועלו הדיבורים על האפשרות לתת הזדמנות נוספת למשא ומתן. גורמים אמריקניים המעורבים בשיחות אמרו אמש כי מזכיר המדינה ג'ון קרי הציע לאיראנים להאריך בכמה חודשים את השיחות.

 

הדיפלומטים האמריקנים דיווחו במשך חודשים על התקדמות בשיחות ועל רצינות של האיראנים. אבל בסופו של המו"מ עדיין נותר מרחק עצום. טהרן דורשת הסרה מיידית של הסנקציות, בעוד המעצמות מוכנות להסרה הדרגתית כדי להמשיך ולעקוב אחר המתרחש באיראן במשך 20

השנים הקרובות. אם ירצה יוכל הנשיא ברק אובמה להקפיא חלק מהסנקציות בצו נשיאותי, אך הסמכות לבטל אותן היא של הקונגרס, שבמצבו כיום, מוכן להוסיף יותר סנקציות ולא להסירן.

הכור בנתנז, איראן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכור בנתנז, איראן(צילום: AFP)

המעצמות דורשות יכולת להמשיך ולעקוב מהאוויר ומהקרקע אחר המתרחש ברפובליקה האיסלאמית כדי לחשוף אפשרות שטהרן פועלת במסלול סודי לייצור פצצה, אך האיראנים מסרבים. ברקע, נזכיר, אזהרות ממשלת ישראל למערב כי אסור להסתפק בהסכם רע עם איראן, שיותיר אותה מדינת סף גרעינית.

 

ובאיראן עצמה, מפקד משמרות המהפכה מוחמד עלי ג'עפרי אמר היום בנאום כי הרקטות של "ההתנגדות", מונח המתייחס לארגוני הטרור

ובראשם חמאס וחיזבאללה, מכסות כעת את כל שטח ישראל וכי המשמעות היא שישראל תיפול מבחינה צבאית ושפלסטין תשוחרר.

 

ג'עפרי טען כי העם האיראני "עומד בפני התקפות ולחצים בגלל המעמד העתידי שלו והעמידה האיתנה שלו אל מול הכוחות ההגמוניים, ולא בגלל ההישגים שלו בתחום הגרעין". לדבריו, "אם היינו חושבים שכך הדבר (שהלחצים הם בגלל נושא הגרעין - ר"ק), ייתכן שהיינו מנהלים את המשא ומתן בדרך אחרת". הוא אמר כי ההתרפסות של האמריקנים אל מול היכולת של איראן ברורה, ומשתקפת גם בהתנהלותה של ארה"ב באזור ובמשא ומתן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא איראן רוחאני
צילום: AP
מומלצים